Zijn video’s in documentaire stijl dé nieuwe manier om je doelgroep aan te spreken?

Video’s in documentaire stijl gemaakt door bedrijven en organisaties lijkt de nieuwste trend te zijn in de marketingindustrie. En dan hebben we het niet over een advertentie van 30 seconden, maar over video’s die minimaal twee minuten duren waarin een verhaal verteld wordt dat kijkers boeit en aanmoedigt om tot het einde te blijven kijken. Waarom is dit zo’n hype en hoe werkt dit? Je leest het in deze blog. 

Waarom video’s in documentaire stijl zo goed werken

Zo’n 15 jaar geleden bracht BMW een videoserie uit om haar merk te promoten. Hoewel het niet in de stijl van een documentaire is opgenomen, signaleerde het wel de verschuiving in bedrijven die reclame maken voor hun producten met technieken die we associëren in de filmindustrie. 

Met een documentaire video heb je de kans om je publiek voor je te laten spreken. Consumenten komen bijvoorbeeld aan het woord en laten hun mening horen over jouw product of organisatie. De reden waarom bedrijven voor een meer authentieke en realistische uitstraling in hun promoties kiezen is omdat de doelgroep erop reageert. Uit onderzoek is gebleken dat reviews over een product van consumenten 40 keer meer kans hebben om te worden gedeeld via social media en hebben een effectiviteitscore van 89% ten opzichte van reclame door de organisatie zelf. Dat benadrukt wel hoe belangrijk het is om hierop in te spelen. Het is dan ook geen toeval dat veel productievideo’s in documentaire-stijl de meningen en ervaringen van consumenten bevat. 

Naarmate de marketingindustrie meer op video’s in documentaire-stijl begint te vertrouwen, worden voordelen van deze stijl van marketing van producten en diensten duidelijker. Je hebt niet alleen de mogelijkheid om deze type video’s formeel of informeel te maken, afhankelijk van de behoeften van je video, hebben deze video’s ook de mogelijkheid om menselijke ervaringen te verbinden met branding. Doordat mensen een emotionele verbinding krijgen met het merk kunnen bedrijven een grotere sociale impact maken. Met zijn niet ‘gescripte’ discussies en realistische uitstraling is videoproductie met een documentaire stijl nuttig voor het bereiken van verschillende doelen waaronder: merkbekendheid genereren, opbouwen van merk loyaliteit, onderhouden van bestaande klantrelaties, introductie van nieuwe diensten of producten, de mogelijkheid om zo formeel of informeel te zijn als nodig is, menselijke ervaring verbinden met branding en het creëren van een emotionele band met het merk.  

Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn, weet dan dat momenteel video voor 80% van al het huidige onlineverkeer zorgt. De kans is dus groot dat er meer trends zullen komen in de videoproductie-industrie. Op dit moment zijn documentaire videoproducties in ieder geval een slimme keuze als je een video wilt die resoneert en contact maakt met je publiek.

Leren van anderen

Misschien denk je bij deze type video’s meteen aan bedrijven die iets willen verkopen door video content in te zetten. Maar het kan net zo handig zijn voor goede doelen organisaties die een bepaalde visie hebben die ze willen overbrengen of bijvoorbeeld op zoek zijn naar donateurs. Zo startte het DC Education Fond, een fonds wat het onder andere mogelijk maakt voor studenten om naar het buitenland te reizen, een campagne genaamd ‘Make Global Local’. Met de campagne kregen de leerlingen en studenten de kans om hun unieke verhalen achter de lens te vertellen. Elke reisgroep was uitgerust met een GoPro-camera en een “spiekbriefje”. Bij terugkomst doorzocht het productieteam de beelden en selecteerden de beste, meest creatieve en persoonlijke clips om het grotere verhaal te vertellen. De beelden gaven een inzicht in wat een reis zoals deze doet voor de kinderen en creëert empathie bij de toekomstige donateur. 

Een ander voorbeeld is die van Uber Eats. De mini documentaire reeks van de bekende maaltijdbezorgingsdienst vertelt het verhaal van de verschillende restaurantpartners. Deze video’s laten zien hoe de bedrijfsresultaten en klantervaringen van elke vestiging hebben geprofiteerd van de samenwerking met Uber Eats. In plaats van met hun merk voorop te lopen, castten ze elke restaurantpartner als de held van het verhaal.

Waar te beginnen

Videoproductie is een grote investering, je zult in eerste instantie moeten overwegen welke stijl en wel format de meeste impact hebben op je doelgroep. In deze fase begin je met het bepalen van je onderwerp en het opschrijven van al je ideeën. 

Eenmaal een aantal ideeën op papier ga je onderzoeken wie er betrokken zijn bij de productie en wat je van deze mensen nodig hebt. Denk in deze fase nogmaals goed na over de boodschap die je met je video wilt overbrengen.

Vervolgens ga je aan de slag met het interviewen van mensen ter voorbereiding van het officiële filmen. Van belang in deze fase zijn de 3B’s: betrokkenheid, bevlogenheid en (voor)bereiding.

Tijdens het inhoudelijke onderzoek probeer je ook al te visualiseren hoe het uiteindelijke beeld gaat worden. Bedenk welke locaties je op beeld wilt en hoe de styling eruit komt te zien. 

Wanneer er geen open eindjes meer zijn schrijf je de synopsis. Dit is een beschrijving van de video op ongeveer één A4. Heb je dit eenmaal gedaan, dan ben je klaar om te beginnen met de realiteitsfase!

Samenvattend is videocontentmarketing in documentaire stijl een effectieve manier om conversies te stimuleren, een breder publiek aan te trekken en autoriteit in de branche te ontwikkelen. Succes met het maken van je eigen video!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *