FOMO onder studenten, een moderne ziekte?

De angst om belangrijke gebeurtenissen en of informatie uit je omgeving te missen waarbij je jezelf continu vergelijkt met anderen, FOMO wordt het genoemd. FOMO is een afkorting van de volledige term Fear of Missing Out. Een term die al in 1996 door marketingstrateeg Dr. Dan Herman werd geïdentificeerd, maar waar de laatste jaren steeds meer onderzoek naar wordt gedaan. Volgens experts lijkt FOMO namelijk een moderne ziekte te zijn geworden waar meer bij moet worden stilgestaan.

Uit onderzoek is gebleken dat 68 procent van de jongeren en jongvolwassen in Nederland regelmatig last heeft van FOMO. De grootste groep hiervan is student. Gevoelens van FOMO worden eigenlijk altijd in verband gebracht met het gebruik van sociale media. Via sociale media kun je namelijk dag en nacht op de hoogte blijven van wat de mensen om je heen aan het doen zijn. Zo kun je om 10 uur in de ochtend zien waar je vrienden gezellig aan het ontbijten zijn, maar ook om 3 uur ’s nachts bij welk geweldig feest ze zijn. Deze continue blootstelling van het ‘perfecte leven’ van de mensen om je heen kan zorgen voor FOMO. Balen dat je er niet bij kan zijn, bang zijn dat mensen het leuk(er) hebben zonder jou, of zelfs het gevoel hebben dat jouw leven ten opzichte van dat van de mensen om je heen heel saai is. Voel je enige herkenning? Dan zou het zo maar eens kunnen dat ook jij wel eens FOMO ervaart. Geen paniek, je hebt niet meteen een ziekte te pakken, een beetje FOMO ervaren we namelijk allemaal wel eens. Maar ervaar jij regelmatig stress? Heb jij laag zelfbeeld, waardeer je jezelf niet of voel je je vaak inferieur aan anderen? Dan zou het wel eens kunnen dat dit veroorzaakt wordt door FOMO. 

Studenten maken veel gebruik van sociale media. Gebleken is dat sociale media en FOMO onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn door de continue verbondenheid die sociale media te bieden heeft. Sociale media worden bijna altijd gezien als de veroorzaker van FOMO, maar uit recent onderzoek is gebleken dat FOMO onder studenten ook vaak veroorzaakt wordt door een andere factor, namelijk: stress. 

Studenten ervaren tegenwoordig veel stress door financiële moeilijkheden en de toenemende presentatiedruk. Met de afschaffing van de basisbeurs en de invoering van het leenstelsel en de daarbij veranderende arbeidsmarkt is de druk op studenten flink toegenomen. Studenten willen snel hun studie afronden om kosten te besparen, maar willen tegelijkertijd ook alles uit hun studententijd halen. Bij veel banen is alleen en diploma niet meer voldoende en wordt er ook gekeken naar extra werkervaring en aanvullende portfolio’s. Tegelijkertijd hebben veel studenten het gevoel dat ze moeten voldoen aan bepaalde sociale verwachtingen zoals, afspreken met vrienden, feestjes, vakanties etc. De combinatie van financiële moeilijkheden, prestatiedruk en sociale verwachtingen zorgt bij veel studenten voor een hoop stress. Uit onderzoek is gebleken dat 60 procent van de studenten regelmatig ongezonde stress ervaart.

De angst om iets te missen wordt volgens de zelfbeschikkingstheorie in verband gebracht met een tekort aan psychologische behoeften. Deze theorie gaat over menselijke motivatie en stelt dat een individu psychologisch bevredigd wordt wanneer het tegemoet komt aan de drie basisbehoeften autonomie, verbondenheid en competentie. Wanneer er niet tegemoet wordt gekomen in deze drie basisbehoeften kunnen er mentale klachten zoals stress, vermoeidheid, of in erge gevallen depressie klachten, optreden. een tekortkoming aan de drie basisbehoeften veroorzaakt FOMO of versterkt het. Oftewel, wanneer jij niet lekker in je vel zit door bijvoorbeeld te veel stress of weinig slaap, heb je sneller last van FOMO. Andersom werkt dit natuurlijk ook zo. Wanneer iemand last heeft van FOMO, is de kans groot dat deze persoon niet lekker in zijn of haar vel zit. 

Naast de veroorzaker van FOMO heeft stress ook een effect op de studieresultaten van studenten. Gebleken is dat stress een negatief effect heeft op de studieresultaten en dat het leidt tot meer uitval. FOMO is dus ongezond voor de mentale gezondheid en is slecht voor de studieresultaten van studenten. Hierdoor wordt FOMO door experts gezien als een moderne ziekte waar meer bij moet worden stilgestaan.

Een tegenbeweging vindt FOMO iets van deze tijd. Door de technologische tijd waarin we leven is FOMO onvermijdelijk, wordt er gezegd. Door de oneindige mogelijkheden om continu met elkaar in verbinding te blijven vindt er altijd vergelijking plaats. Hierdoor moet FOMO niet als moderne ziekte worden gezien, maar als handige afkorting van de sociale vergelijking veroorzaakt door sociale media. 

Vind jij FOMO een moderne ziekte?  Of hoort het bij het leven van nu?

Laat het ons weten, we zijn benieuwd naar je mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *