Alles wat jij als ondernemer moet weten over affiliate marketing!

Affiliate marketing, misschien heb je er wel eens vaag van gehoord en klonk het toen als een ‘get rich quick scheme’. Zelf zag ik affiliate marketing bij een oude klasgenoot langs komen op Instagram en dat heeft mij dus nieuwsgierig gemaakt. Daar zag ik hoe zij door affiliate marketing reizen naar Dubai kan maken. Maar goed, social media is soms niet de meest betrouwbare bron dus besloot ik op onderzoek uit te gaan. Want wat is affiliate marketing nou eigenlijk en is het interessant voor jou als beginnende ondernemer? 

Affiliate marketing, wat is het en hoe werkt het? 

Affiliate marketing is een vorm van een online marketing strategie. Het vindt plaats tussen twee personen, je hebt de adverteerders en de publisher (de publisher is dan de affiliate). Als jij de adverteerder bent kan je opzoek gaan naar een affiliate. Je plaatst dan bijvoorbeeld een bericht op je website of social media kanaal dat je opzoek bent naar een affiliate. Omdat affiliate marketing nog niet extreem bekend is onder mensen, zullen de reacties op dit bericht hoogstwaarschijnlijk van mensen zijn die hier dus wel al vanaf weten. En dat is precies wat je wilt! Vervolgens ga je een samenwerking aan en bepaal jij wat voor product of dienst de affiliate zal gaan promoten. Vanaf dat punt is het aan de affiliate zelf om hier een advertentie om heen te bedenken. Hier heeft de affiliate vaak zelf de vrijheid in. Als er dan een product wordt verkocht door de advertentie van de affiliate verdienen zij hier een commissie over. Dat kan bijvoorbeeld 5% zijn van het product dat er werd gepromoot. Dit is het proces van affiliate marketing snel uitgetekend.  

Affiliate marketing v/s Influencer marketing

Affiliate marketing lijkt in principe een beetje op influener marketing. Bij influencer marketing wordt er een persoon ingezet om het gedrag van een doelgroep te beïnvloeden. Infulencers vind je vaak ook alleen op social media en hebben daar dan ook veel volgers. Als adverteerder betaal je een influencer om een product van je te promoten, wat bij affiliate marketing dus heel anders is. Een ander verschil is dat je als affiliate niet per se veel volgers hoeft te hebben. Bij affiliate marketing zijn 1000 loyale volgers beter dan 10.000 ongeïnteresseerde volgers. Je moet immers het product echt weten te verkopen aan mensen en daarvoor moeten mensen vertrouwen in je hebben. Maar er komen soms wel bepaalde eisen kijken bij een affiliate programma. Bij sommige affiliate programma’s moet je bijvoorbeeld een minimumaantal volgers, pageviews of hoeveelheid content hebben. Je kunt ook affiliate marketing en influencer marketing combineren. Dit werkt vooral goed bij kleinere influencers, grootte influencers zetten namelijk bijna nooit affiliate marketing in. Maar goed, het grootste verschil tussen de twee is de manier van de betaling. Bij infulencer marketing is dit een fixed fee en bij affiliate marketing is dit een commissie.

Waarvoor is affiliate marketing geschikt? 

Nu we alweer wat meer weten over affiliate marketing is het de vraag wanneer affiliate marketing nou het meest geschikt is voor jouw onderneming. In principe zou je het kunnen inzetten voor elke branche of bedrijfstype, het maakt niet uit of je kaas verkoopt of een onlinetraining. Maar of je er een serieus inkomen mee bereikt ligt er nog aan. Het is namelijk wel belangrijk dat je je goed verdiept in de campagne, het product en de doelgroep. Voor een goede affiliate marketing is het belangrijk dat je verschillende producten test en onderzoekt welke doelgroep hier het beste bij past. Een digitaal product (zoals e-books, onlinetraining enz.) is over het algemeen makkelijker te verkopen dan een niet digitaal product (zoals kleding, meubels enz.). Niet digitale producten willen mensen nou eenmaal aanraken en in het echt voor zich zien, en vergeet de verzendkosten niet! Bij digitale producten heb je dit allemaal niet dus ligt de drempel om iets te kopen lager. 

Waar begin je met affiliate marketing? 

Als adverteerder of affiliate kun je elkaar benaderen via speciale affiliate netwerken. In Nederland zijn de bekendste affiliate marketingnetwerken:

  • Daisycon 
  • Tradetracker 
  • Awin 

Binnen dit soort netwerken vind je zowel professionele affiliates als nieuwkomers. Deze programma’s helpen je vooraf commissies te bepalen voor je producten. Hierdoor kan je vervolgens gemakkelijk een affiliate campagne oprichten met uniek gemaakte links klaar gemaakt voor je affiliates. 

Dus lijkt affiliate marketing iets voor jou? En zou je dan de rol van adverteerder of affiliate kiezen? Nu weet je in elk geval de beginsels van affiliate marketing en waar je terecht kunt om een affiliate samenwerking of campagne te beginnen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *