Een goed design ontwerpen? Zo bedenk en creëer je creatieve ontwerpen

Een goed ontwerp kan wonderen verrichten als het gaat om de consument te overtuigen dat jouw merk hét is. Maar tot creatieve en originele vormgeving komen is soms al een kunst op zich. In dit artikel geef ik tips hoe je het beste tot een creatief ontwerp kan komen en hoe je van start kan gaan met het maken van een ontwerp. Hopelijk geven deze tips je het laatste zetje om jouw creatief ontwerpproces te laten beginnen.

Tip 1: Probleem vaststellen

Als je een nieuw ontwerp wil gaan maken is het handig om als eerste het probleem van het huidige ontwerp vast te stellen. Wat mist het ontwerp en wat wil je anders hebben. Vaak komt er vanuit een probleemstelling al een beter ontwerp. Als je weet wat je absoluut niet meer in het ontwerp terug wilt zien kan je gaan onderzoeken wat je wel mooi vindt.

Tip 2: Wat vind je niét mooi

Vaak is het lastig een keuze te maken wat je mooi vindt en welke elementen je graag in een ontwerp terug wilt zien. Maar wat vind je echt niét mooi en wil je absoluut niet terugzien in het ontwerp. Vaak door dit voor jezelf op een rijtje te hebben is het makkelijker keuzes te maken voor een ontwerp. Kijk bijvoorbeeld naar andere ontwerpen.

Tip 3: Best practices

Van welke bedrijven vind jij de vormgeving echt heel goed? En waar ligt dat dan aan? Om te kijken naar bedrijven die het volgens jou goed doen op het gebied van design, kom je erachter wat volgens jou een goed ontwerp maakt. Schrijf op welke elementen van de ontwerpen jij goed vindt.

Tip 4: Ga brainstormen

De beste ideeën komen voort uit andere ideeën. Ga met een paar mensen brainstormen en kijk wat daaruit komt. Soms kom je zelf niet zo snel op een idee, maar wel vanuit iemand anders zijn/haar idee. Gebruik bijvoorbeeld post-its om alle ideeën te verzamelen en bespreek welke ideeën er overeenkomen met elkaar.

Tip 5: Zet je ideeën op papier

Misschien is het een simpele tip, maar wel effectief. Ga tekenen wat je denkt of schrijf elk idee dat je hebt op. Ook al kan je niet tekenen, probeer het toch. Door elke keer naar hetzelfde te kijken kan je iets over het hoofd zien. Door het op te schrijven of te tekenen kan je op nieuwe ideeën komen. Soms is het eindeloos staren naar je laptop niet effectief voor een creatief proces.

Hopelijk helpen deze tips jou tot goede ideeën te komen voor een mooi ontwerp. Scrol verder om tips te lezen over het ontwerpen zelf.

Tip 6: Begin simpel…

En vanuit daar kunnen de mooiste ontwerpen ontstaan. Door meerdere versies te maken kan je het opeens “zien” doordat alles bij elkaar komt. Dus geef je idee kans om zich te ontwikkelen. Beginnen met een simpel ontwerp is dan helemaal niet erg, er komt vanzelf een element bij die jouw ontwerp uniek maakt. Een simpel ontwerp kan ook een bredere doelgroep aanspreken, dus probeer het niet ingewikkeld te maken voor jezelf.

Tip 7: Kwaliteit is belangrijk

Maak gebruik van foto’s met een hoge resolutie. Kwaliteit foto’s is van belang voor een goed ontwerp. Zorg er dus voor dat alle foto’s met een goede camera zijn gemaakt. Goede kwaliteit foto’s kan ook zorgen voor een betere betrouwbaarheid voor de consument.

Tip 8: Creëer contrast

Probeer de basis van je ontwerpen simpel te houden door gebruik te maken van vlakken, foto’s en tekst en probeer hierin af te wisselen. Contrast creëren kan je bijvoorbeeld doen door grote en kleine vlakken te gebruiken of lichte en donkere kleuren en maak gebruik van schaduwen in je ontwerp. Probeer ook maar twee kleuren en zwart/wit te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld de kleuren van het logo om voor eenheid en rust te zorgen.

Tip 9: Lettertypen

Om je ontwerp niet te druk te maken is het verstandig om maximaal twee lettertypes te kiezen voor jouw ontwerp. Je kunt wel variëren in de lettertypes door ze in light, italic en bold te gebruiken. Dit kan je ontwerp net wat spannender maken. Ook kan je spelen met de grootte van het lettertype.

Tip 10: Opinie van de doelgroep

Wat vindt de doelgroep leuk en wat spreekt ze het beste aan? Een design is naar de consument toe meestal de eerste indruk van een bedrijf. Daarom belangrijk dat het ontwerp de consument aanspreekt. Voordat je het ontwerp daadwerkelijk gebruikt is het handig om het ontwerp te testen bij de doelgroep. Hier komt altijd goede feedback uit voor de beste versie van je ontwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *