Vijf branding trends voor 2022

Tegenwoordig is het bouwen van een merk de sleutel tot succes. Branding geeft bedrijven individualiteit die verder gaat dan alleen producten en diensten. Het creëert een gevoel van samenhorigheid, iets waar de klanten zich mee kunnen verbinden. Hierdoor ontwikkel je als merk mogelijk ook een community en dat is iets wat je het liefst wil. Nieuwsgierig geworden naar de branding trends voor 2022? Lees snel verder en kom erachter hoe je jouw merk naar het ultieme niveau kunt liften!

1. Minimalisme

Traditionele branding stelt dat eenvoudige, consistente kleurenschema’s het beste zijn omdat consumenten hierdoor je merk gaan associëren met die bepaalde kleuren. Hierdoor ben je als merk herkenbaar en win je marktvoordeel. Echter werd er dit jaar de voorkeur gegeven aan complexere kleurpaletten. Zo kon je producten betekenis geven. Denk hierbij aan expressionistische kleuren. 

In 2022 zullen de intense kleuren niet meer van toepassing zijn, we gaan weer terug naar het minimalisme. Dit houdt in essentiële elementen, zoals basisvormen, eenvoudige tekst, beperkte kleurenpaletten en lege ruimtes om zo overzichtelijkheid te creëren. Deze kleurpaletten bevatten vaak organische designs. Neutrale kleuren die onze omgeving nabootsen zijn de gemakkelijkste manier om het organische gevoel te wekken. Denk aan beige, bruin, groen, wit en zwart. Organisch betekent ook rond, onvolmaakt lijnwerk. Na al deze jaren is duidelijk geworden dat door veel open ruimte te laten en vast te houden aan één focuspunt, ervoor kan zorgen dat het hoofdonderwerp meer invloed heeft op de consument.


2. Sta ergens voor als merk

Merkactivisme is een trend die altijd van belang zal zijn. Nog nooit is het zo belangrijk geweest om te laten zien hoe toegewijd je bent aan je merk en de dingen waarin je gelooft. Het draait hierbij om het duidelijk communiceren van de toewijding aan het maken van een positieve verandering in de maatschappij (markt). De missie en visie van het bedrijf komen hier natuurlijk ook bij kijken en hoe deze het beste uitgedragen kunnen worden naar de klant. Tegenwoordig verwachten consumenten dat een merk meer objectieve heeft dan alleen maar winst maken. Ze zijn hier bekend mee en zullen het merken als dit wel een topprioriteit is. 

3. Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Consument vinden het tegenwoordig niet alleen belangrijk wat het product is of doet, maar ook welke statement het maakt door het in bezit te hebben. Hierdoor vallen doelgerichte merken meer in de smaak bij de consumenten van deze tijd. Kijk bijvoorbeeld naar het sportmerk Nike. Ze hebben een groot aandeel in de sportmerken branche. Niet alleen, omdat hun schoenen worden gedragen door topsporters of hun leggings heel lekker zitten, maar omdat ze zich bezighouden met maatschappelijke onderwerpen. Onder andere de Black Lives Matter movement. Ze zijn een van de merken die niet bang waren om hun mening hierover te geven. Nike wist met een minimalistische zwart-wit commercial de aandacht van de kijkers te trekken en moedigt hen aan om een gedachte te nemen tegen racisme. Dit doen ze simpelweg door hun slogan ‘Just Do It’ aan te passen naar ‘For once, Don’t Do It. 

4. Nostalgie

Onze obsessie naar vroeger is over de jaren alleen maar groter geworden in branding. Het verleden blijft voor velen nou eenmaal een rijke bron aan inspiratie. Als gevolg hiervan brengen vele merken de oude tijd terug, maar dan in een nieuw jasje. Op deze manier blijven ze herkenbaar, maar wordt men geprikkeld met iets nieuws. Denk hierbij aan de jaren ’70, ’80, ’90 en Y2K. Door in te spelen op de nostalgie van de consument is de kans op het winnen van vertrouwen en merkherinnering groot. Kledingmerken zoals, Pull & Bear en Bershka spelen hier goed op in. Ze bereiken hiermee de doelgroep waarvoor die trends nostalgie zijn, maar ook de jongeren die zich kunnen identificeren met die tijd. Hierdoor zullen nostalgische-designelementen en popcultuurreferenties veel vertaald worden naar marketingmateriaal, branding en feeds in 2022.

5. Merkinclusiviteit

Het is van belang om ten eerste het begrip ‘inclusive design’ te begrijpen. Het doel hiervan is om een diverse groep gebruikers, met verschillende karakteristieken, jouw product kunnen gebruiken in verschillende omgevingen. Dit zal komend jaar ook erg van toepassing zijn op brending. Kijk bijvoorbeeld naar het merk Dove dat in plaats van dezelfde perfecte modellen, echte pure vrouwen in hun campagnes hebben gevraagd om zo het schoonheidsstereotype te doorbreken. Vrouwen van verschillende leeftijden, vormen, huidskleur en etniciteit. Je ook inclusief zijn door verschillende prijsklasse toe te voegen aan je merk. Op deze manier blijft het merk inclusief voor iedereen.

Conclusie

Afgelopen jaar waren we meer van de explosieve kleuren. Aankomend jaar gaan we weer terug naar het minimalisme qua design. Het is belangrijk om achter je merk te staan en erin te geloven, want als jij dat niet doet, wie wel? Ga na of je maatschappelijk verantwoord bezig bent en hoe kun je als merk bijdragen aan actuele problemen? Speel in op het nostalgie gevoel van de consument. Consumenten klampen zich vast aan het verleden en gaan maar al te graag terug naar die goeie oude tijd. Ook is het tegenwoordig van belang dat je als merk staat voor iedereen en iedereen kunt betrekken. Tot slot is het belangrijk dat je als merk nagaat hoe groot jouw merkinclusiviteit is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *