Hoe uitgeverijen zichzelf identificeren met een bepaald genre boeken

on

Wanneer je een nieuwe uitgeverij start, kan het lastig zijn om te bepalen welke boeken je wil uitgeven? Er zijn zoveel mensen die tegenwoordig hun manuscript naar uitgeverijen sturen in de hoop dat ze uitgegeven worden. Het is dan ook begrijpelijk dat je, zeker als beginnende uitgeverij, door de bomen soms het bos niet meer ziet. Daarom geef ik je hier een paar voorbeelden van uitgeverijen die zichzelf goed gepositioneerd hebben door middel van branding.

Allereerst is het erg belangrijk dat je boeken uitgeeft waar jij achter staat. Vind je een manuscript bijvoorbeeld niet geweldig of is het niet een verhaal waar jij meteen enthousiast van wordt? Vraag dat bij jezelf af of je het verhaal wel moet uitbrengen. Wees hier kritisch op, jouw naam staat immers op het boek genoteerd. Dat is lastig als je er niet helemaal achter staat. Ga dus bij jezelf af wat voor soort boeken of bijvoorbeeld welk genre jij graag leest en zoek op basis daarvan manuscripten die hier goed bij passen.

Toch zijn er heel wat uitgeverijen waarbij je vaak meteen denkt aan een bepaald genre boeken of aan een bepaalde auteur. Dat is erg slim gedaan, want op die manier komen mensen toch snel bij jou terecht als ze bijvoorbeeld bepaalde boeken van een bepaald genre zoeken. Hier volgen een aantal uitgeverijen die dit concept goed hebben uitgewerkt.

Om te beginnen, waar denk je aan als je aan de uitgeverij Kluitman denkt? Als het goed is denk je dan aan verschillende kinderboeken die je vroeger graag las. Dat klopt, want Kluitman heeft zich gespecialiseerd in kinderboeken. Zo hield ik vroeger zelf heel erg van de Floortje-serie, die werd uitgegeven door Kluitman. Omdat deze uitgeverij de oudste kinderboekenuitgeverij is en al sinds 1864 bestaat, is deze uitgeverij voor veel mensen nostalgisch. Mensen denken bij kinderboeken al gauw aan Kluitman.

Nu even een totaal ander genre. Als je aan een goede thriller denkt, aan welke uitgeverij denk je dan? De kans is groot dat je dan denkt aan de Boekerij. Deze uitgeverij heeft ook boeken uit andere genres in het assortiment, maar daar staan ze niet om bekend. Maar de nieuwe Stephen King of bijvoorbeeld boeken als ‘Gone Girl’ worden bij de Boekerij uitgegeven. Bekende en minder bekende thrillers worden hier uitgegeven. Thrillerschrijvers die hun thriller publiceren bij Boekerij, worden ook vaak geïnterviewd door Thrillzone, het online platform over thrillers. Aangezien ze dit ook vaak communiceren via de website, wordt Boekerij voornamelijk in verband gebracht met thrillers.

Een uitgeverij die voornamelijk romantische boeken uitbrengt, is Harlequin. Deze uitgeverij staat bekend om boeken die zo romantisch zijn dat het glazuur spontaan van je tanden afspringt. Zo zou het heel erg goed kunnen dat je weleens van de Bouquet-reeks gehoord hebt. Misschien leest je moeder of je oma wel eens een boek uit deze reeks. Deze reeks bestaat namelijk al best wel lang en is bijna een genre op zichzelf. Daarom is het voor uitgeverij Harlequin ook zo gunstig dat zij deze reeks uitgeven. Het is zo bekend dat iedereen er wel eens van gehoord heeft.

Een van de toonaangevende literaire uitgeverijen in Nederland is De Bezige Bij. Bij deze uitgeverij kun je allerlei literaire boeken vinden van onder anderen Harry Mulisch. Daarnaast brengt De Bezige Bij ook veel vertaalde literatuur uit, zoals bijvoorbeeld ‘Daar is hij weer’, een literaire roman over de reïncarnatie van Hitler. Bij deze uitgeverij kun je dus vooral veel intelligente literatuur vinden.

Blossom Books weet zichzelf ook goed te onderscheiden van andere uitgeverijen, door middel van hun Hoofdzaken serie. Binnen deze categorie zijn tot nu toe vier boeken verschenen die te maken hebben met aandoeningen die ontstaan door een foutje in de hersenen. Deze boeken gaan over autisme, ad(h)d, borderline en angststoornissen. Blossom Books is van plan om nog veel meer van dit soort informatieve boeken uit te brengen in de toekomst.

Zelf houd ik erg veel van lezen. Ik lees minder dan ik zou willen, maar ik doe het wel erg graag en met heel veel plezier. Ik lees voornamelijk thrillers en literaire romans. Sinds kort lees ik steeds meer oude klassiekers. Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat ik mijn boeken niet via een uitgeverij koop of zoek. Zelf kijk ik namelijk veel naar YouTube video’s om zo inspiratie op te doen en nieuwe boeken te ontdekken. Ook ga ik vaak naar de kringloopwinkel om daar door de boekenkasten te snuffelen. Tot voorkort heb ik er eigenlijk nooit over nagedacht dat er uitgeverijen zijn die met bepaalde genres vergeleken worden, zoals hierboven beschreven is. Toch vind ik het leuk om hierover na te denken.

Ik hoop dat je hier inspiratie uit hebt gehaald en dat jij je nieuwe uitgeverij, net zoals de voorbeelden, kunt laten uitblinken binnen een bepaald genre.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *