Dropshipping, hoe begin je!?

In mijn vorige artikel had ik het over de voor- en nadelen van dropshipping. Dit keer zal ik uitleggen wat de stappen zijn die je kunt nemen om te gaan beginnen met dropshipping en wat de gevaren zijn.

Wat betekent dropshipping? Dropshipping betekent dat je een online winkel hebt zonder voorraad. Bij aankoop stuurt de fabrikant, groothandel of leverancier het product rechtstreeks naar het adres van uw klant. Uw webwinkel regelt geen logistiek, er zijn dus geen producten in de opslag. Dit kan op zijn beurt de kosten van het kopen van onroerend goed besparen. Je bent dus eigenlijk een tussenpersoon. Dit is een goedkopere manier van e-commerce. U hoeft niet eerst aandelen te kopen of op te slaan. Het product vervalt niet en je hebt geen producten over. Als je de bestelling automatisch doorstuurt, blijft je online winkel ook werken als je een week vrij neemt. Dan gaat alles rechtstreeks via de dropshipper. 

Waar begin je? Je moet eerst een geschikte leverancier vinden voor het product dat u wilt verkopen. Enkele bekende grote websites waar je dropshipping producten kunt vinden zijn:

  • Spocket
  • Oberlo
  • Dropshippers.nl
  • Bigbuy
  • Salehoo

Als je een keuze hebt gemaakt ga je over tot het afspreken met de leverancier. Maak afspraken over de levertijden, producten die worden teruggestuurd, prijzen en belangrijke dingen die voor jou van belang zijn. (Ondernemeneninternet, 2021)

Omdat je geen fysieke winkel hebt, is het belangrijk dat je webshop er verzorgd uitziet en voldoet aan de eisen en wensen van je doelgroep. Zorg voor een overzichtelijke website en onthoud dat klantloyaliteit een belangrijk aspect is. Kwaliteit niet kwantiteit. Doordat u geen magazijn heeft, kunt u direct voorzien in een breed assortiment producten, die snel vervangen kunnen worden. Als het product niet goed verkoopt, kunt u het uit de productlijn verwijderen en vervangen door een ander product. U kunt het risico dus spreiden. Hierdoor kunt u uw webshop sneller ontwikkelen. En hoewel het vaak niet zo lijkt klinkt, is het soms nog winstgevender. 

De dropshipper berekent natuurlijk alle kosten, maar omdat de kosten in grote hoeveelheden worden verdeeld, is het soms goedkoper dan al deze kosten zelf te regelen. Klanten bestellen producten in uw online winkel. Als het pakket niet correct aankomt, bent u de eerste die verantwoordelijk is.

Soms kun je de schade terugkrijgen bij jouw leverancier, bijvoorbeeld bij defecten aan het product. Maar dat gaat een stuk lastiger als je een leverancier uit Azië hebt in plaats van om de hoek. Je bent dan ook erg afhankelijk. Wat doe je als de klant niets ontvangt, maar je leverancier zegt dat de bestelling wel is verzonden? 

Een ander gevaar van dropshipping blijft dat de fabrikant die jouw producten maakt, meestal niet exclusief aan jou levert. Als je de leverancier via het internet hebt gevonden, zijn er vast nog vele andere webshops met hetzelfde idee en product. Je moet dan concurreren tegen de andere met hetzelfde product. Waarschijnlijk hebben die concurrenten als voordeel dat ze dezelfde producten al langer aanbieden en misschien al een loyale klantenbase hebben opgebouwd. (Consumentenbond, 2021)

Het uitbesteden van uw logistiek betekent immers niet dat je geen last meer hebt van logistieke problemen. Hoewel u geen last meer heeft van verlopen of resterende producten, draagt ​​jouw leverancier dit risico niet alleen. De leveranciers mogen deze kosten doorberekenen. De winstmarge van directe verkoop is dus lager dan de winstmarge van het zelf kopen van producten en het zelf regelen van de verwerking en logistiek.

Je hoort mensen in de branche wel eens zeggen dat echte ondernemers niet kiezen voor dropshipping. De snelst groeiende webwinkels met de hoogste inkomens zijn er meestal niet geschikt voor. De reden is simpel: dropshipping beperkt je. Plots kan je geen persoonlijke noot meer toevoegen aan je bestelling, of de klanten persoonlijk benaderen. Toch dragen grote spelers als Coolblue en Bol.com soms de logistiek over aan hun leveranciers. Dit is niet omdat ze te lui zijn om het zelf te doen, maar omdat het voor bepaalde producten heel effectief is.

De juiste software.

Als laatst is het erg belangrijk dat je de juiste software gebruikt voor het dropshippen. In het begin kan je nog veel zelf kunnen doen wanneer je orders binnen krijgt. Maar naar mate je meerdere orders per dag krijgt is het onoverzichtelijk en kost het te veel tijd. Het moet worden geautomatiseerd. Je kunt gebruik maken van het programma ‘shopify’. Dit programma zorgt ervoor dat jouw webwinkel wordt gelinkt aan je leverancier en verwerkt dan automatisch alle bestellingen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *