4 redenen waarom je van jouw huis een Smart Home moet maken

Smart, Smarter, Smart-home. Want, het is nog wel niet wat. De technologie van tegenwoordig lijkt steeds slimmer te worden en naar eigen zeggen zijn we er nog lang niet. Gordijnen die sluiten met één druk op de knop en verlichting dat automatisch aangaat als het donker wordt. Een oven die je via je smartphone alvast voorverwarmt, zodat je bij thuiskomst direct de lasagne erin kunt schuiven… Er zijn ontzettend veel toepassingen denkbaar om je huis te voorzien van geautomatiseerde processen en meer comfort. Slimme apparaten die met elkaar kunnen ‘praten’ vormen hiervan de basis. Maak kennis met het huis van de toekomst; Smart Home.

Wat is Smart Home nu eigenlijk?

Een Smart Home bevat apparaten die allemaal met elkaar kunnen communiceren via WiFi of Bluetooth. Al die apparaten staan dus met elkaar in verbinding, zoals de verwarming, televisie, verlichting, airconditioning, beveiligingssystemen, camera’s en nog veel meer. Wat slimme apparaten zo handig maakt, is dat je ze op afstand met je smartphone kunt bedienen. Zo kun je vanuit je bed de verlichting uit doen of je robotstofzuiger op afstand aan te zetten, zodat je thuiskomt in een schoon huis. Ideaal als je net terugkomt van een weekje vakantie!

Zoals je al merkt zijn de mogelijkheden enorm en is een Smart Home écht het huis van de toekomst. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huis slim te maken en dit is niet zonder reden. In dit artikel heb ik de 4 grootste voordelen van een Smart Home voor je op een rijtje gezet.

1: Smart Home producten maken je leven makkelijker
Het toevoegen van Smart Home producten aan je huis bied je een hoop gemak waardoor je leven een stuk eenvoudiger wordt. De apparaten, die je via je telefoon of tablet aanstuurt, kunnen namelijk met elkaar communiceren en op elkaar inspelen. Worden je gordijnen geopend? Dan worden de lichten uitgeschakeld. Zo kun je tientallen processen instellen waarmee het gebruik van je apparaten geautomatiseerd wordt. Zorg bijvoorbeeld dat het licht in je slaapkamer langzaam aangaat wanneer je wekker afgaat. Of dat de vloerverwarming uitgaat wanneer het buiten warmer wordt. Doordat je dit allemaal niet zelf meer hoeft te regelen, wordt je leven dus een stuk comfortabeler!

2: Smart Home producten maken je huis energiezuiniger
Ja, het bestaat echt! Een slimme thermostaat die je de mogelijkheid geeft de verwarming op afstand te regelen. Dit kan handmatig geregeld worden, maar ook automatisch. Zo is het mogelijk om de verwarming aan te laten springen wanneer je een paar kilometer van huis bent. Er bestaan zelfs al zelflerende thermostaten. Deze apparaten onderzoeken het patroon van tijdstippen. Vertrek je elke dag om acht uur ’s ochtends naar je werk en kom je iedere avond om zeven uur weer thuis? Dan weet de slimme zelflerende thermostaat na verloop van tijd automatisch het juiste tijdstip om de verwarming te verlagen en weer te verhogen. Zo voorkom je onnodige energiekosten als er niemand thuis is.

3: Smart Home producten maken je huis veiliger
Nederlanders zijn nog steeds een makkelijk doelwit voor woninginbraken. Slimme producten kunnen helpen bij het veiliger maken van je woning. De meest voor de hand liggende manier om je huis extra te beveiligen, is door het toevoegen van een elektronisch alarmsysteem. Het alarm gaat af zodra iemand zomaar je huis betreedt. Omdat alle Smart Home apparaten met elkaar in verbinding staan, kan een elektronisch alarmsysteem communiceren met sloten op deuren en ramen en bewegingen in of rond het huis waarnemen. Verder zijn Smart Home producten ideaal voor als je op vakantie bent. Je kunt gemakkelijk vanaf je vakantieadres de verlichting in je huis uit en aan doen en de gordijnen verschuiven, waardoor het lijkt alsof het huis bewoond is. Tot slot kun je dankzij smart camera’s met een videoverbinding op elk moment van de dag bekijken wat er in en rondom je huis gebeurt.

4: Smart Home producten zorgen voor entertainment
Door slimme apparaten aan elkaar te koppelen kun je je huis omtoveren tot een indrukwekkende entertainment show. Koppel bijvoorbeeld je televisie aan je slimme verlichting en zet je speakers met elkaar in verbinding voor een complete thuisbioscoop ervaring. De lampen reageren dan met de kleuren op het beeld, waardoor je nog meer opgaat in wat er te zien is. Maar ook voor echte muziekliefhebbers zijn slimme apparaten een fantastische uitkomst. Zo is het mogelijk om met een wifi speaker muziek te streamen vanaf je smartphone of tablet. Koppel meerdere wifi speakers aan elkaar en zo heb je dezelfde muziek door het hele huis!

Met Smart Home ga je voor gemak, besparing, veiligheid en meer wooncomfort. Smart Home wordt gezien als het huis van de toekomst en niet geheel zonder reden. Aangezien het besparen van energie en geld steeds een belangrijkere rol gaat spelen binnen onze maatschappij, zullen de ontwikkelingen blijven voortgaan. Zeker met de gelimiteerde bronnen die onze aarde aanbiedt, moeten we echt gaan kijken naar meer opties om energie te besparen. Hierin zijn smart lampen en slimme zelflerende thermostaten al een mooie stap in de goede richting. Maar het huis van de toekomst kan nog smarter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *