4 Stappen om je foto’s perfect te bewerken met Lightroom

Als interieurfotograaf ben ik voornamelijk binnen aan het werk. Hierdoor is lichtinval altijd een uitdaging. De tijd vliegt voorbij, je hebt elke licht tot kleurinstelling geprobeerd, maar je komt er niet uit. Reden tot opgeven? Natuurlijk niet! In dit artikel vertel ik jou alles over het bewerken van jouw perfecte plaatje met de holy grail app op het gebied van fotobewerking: Lightroom. Zodat jij als startup je beeld zo aantrekkelijk mogelijk kan maken.

Na uren fotograferen ben je bijna klaar. Je hebt als fotograaf nu 50% van je proces afgerond. Al beheers je de technieken zo goed, de nabewerking doet wonderen voor je beeld op het gebied van lichtinval, kleur en focuspunten. Met Lightroom geef je bepaalde delen in je foto extra aandacht. Het is net dat snufje zout wat je gekookte ei lekkerder maakt. Lightroom is grotendeel gratis en gemakkelijk te gebruiken op zowel je desktop als smartphone.

Stap 1 Analyseren

De eerste stap die leidt naar het verbeteren van je beeld is om je beeld te analyseren. Een belangrijke stap die de meesten onderschatten. Toch bepaald deze stap je hoe je bewerk proces eruit komt te zien. Analyseren vraagt wat tijd en oefening. Je wil precies weten wat je wil bewerken en hoe je dit wil gaan bewerken. Wil je het beeld warmer maken of juist spannender? Ga je dit doen door een oranje filter te gebruiken of enkel spelen met de levendigheid in de foto? Vraag jezelf alles af.

Naast de goede voorbereiding die het analyseren je geeft, bespaart het je ook tijd. Je hoeft namelijk straks niet alle bewerkingsopties langs te gaan om ze te proberen. Heb je eigenlijk geen idee welke opties er zijn op Lightroom? Dan raad ik je aan om alles na te lopen en uit te proberen.

Tijdens de stappen neem ik je mee in mijn proces. Ik maakte deze foto in de winkel van The Frozen Fountain waarvoor ik als content creator werk.

De foto wordt gevangen door het muurwerk van Annabel Howland. Aangezien ze een nieuwe ontwerper is in de winkel, wil ik haar werk extra goed naar voren laten komen. Dit wil ik doen door te spelen met het contrast, licht en tinten van de objecten. Ik weet wat ik wil aanpassen. Hierdoor ben ik goed voorbereid op de volgende stap.  

Stap 2 Globale aanpassingen

Je begint altijd met de globale aanpassingen. De globale aanpassingen zijn onder andere belichting, contrast, hooglichten en schaduwen. Dit zijn voornamelijk bewerkingen die invloed hebben op de hele foto. Ze hebben invloed op elke pixel in de foto.

Mijn doel was om het muurwerk van Annabel Howland naar voren te laten komen. Ik speel hierdoor met alles wat onder het tabel licht valt. Zo ziet de foto eruit na de globale bewerkingen.

Stap 3 lokale aanpassingen

Dit zijn de bewerkingen de klein lijken maar veel impact hebben op het totaalbeeld. In deze stap brengen we de foto meer tot leven. We besteden aandacht aan elke detail. Dit doen we door lokale aanpassingen te doen in het licht en kleur. Je gebruik hiervoor het penseel. Haal het penseel langs een element wat je meer tot zijn recht wil laten komen of juist langs een plek wat minder aandacht moet krijgen. Om een nieuwe plek in je afbeelding te bewerken met het penseel, klik je op het plusje links bovenin. Je ziet blauw puntje verschijnen in de plekken die je al bewerkt hebt. Het punt toch nog aanpassen? Klik op het blauwe puntje

In mijn beeld koos ik ervoor om de salontafel naar voren te laten komen in kleur en textuur. Hierdoor creëer ik meer diepte gang in de foto. Naast het accentueren van producten ga ik schaduwen uitbreiden. Dit doe ik met de schaduw links. Je ziet dat het er donkerder is geworden, waardoor er meer focus ligt op het muurwerk van Annabel Howland.

Stap 4 TA-DA!

Voor de Lightroom bewerkingen
Na de Lightroom bewerkingen

Je ziet een duidelijk beeld van de voor en na de bewerkingen naast elkaar. Door het proces heen weet je welke aanpassingen je doet. Soms sta ik verstelt van hoeveel impact kleine aanpassingen kunnen hebben. Daarom geef ik je nog een laatste tip: Dat je het beeld donkerder en spannender kan maken, betekent niet altijd dat het werkt. Sla daarom niet door in het bewerken van de foto. Je wilt immers dat je foto er realistisch uit ziet. Je kan dit het beste controleren door het voor en na resultaat naast elkaar te zetten.

Met alle stappen gevolgd te hebben: analyseren, globale aanpassingen, lokale aanpassingen en vergelijken heb je nu het perfecte plaatje gecreëerd. Je beeld is klaar voor gebruik. Hoogtijd om het te plaatsen op je mediakanalen, nieuwsbrieven of je website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *