Top 5 digitale innovaties in de laatste 10 jaar

Een kleine terugblik naar het verleden zal je snel doen beseffen hoe snel innovatie wel niet plaatsvindt. In 1700 bestond de VOC nog, in 1800 ontstond de industriële revolutie, in 1900 ontstonden er twee wereldoorlogen en in 2000 kunnen we via onzichtbare golven van apparaat naar apparaat berichten sturen en alles over de wereld te weten komen met een paar klikken. Innovatie gaat snel.

Maar de innovatie van alle eeuwen hiervoor was heel anders. Toen ging het over innovatie, nu gaat het over digitale innovatie. Wat is de laatste tien jaar gebeurd op het gebied van digitale innovaties? Ik heb de belangrijkste vijf op een rijtje gezet.

1-Social media apps

Het is misschien gek om over na te denken, maar de apps die wij allemaal gebruiken bestaan nog niet zo lang. Toch hebben deze apps een gigantisch grote impact gehad op onze samenleving. Apps zoals Instagram en Facebook hebben de levensstijl van bijna de hele wereld veranderd. Dit zijn de nieuwe platformen waar je contact kunt houden met vrienden en je aan iedereen kan vertellen wat je aan het doen bent. Dit is later getransformeerd naar een platform die de marketingsector op de kop heeft gegooid. Er zijn zoveel nieuwe mogelijkheden ontstaan door social media apps. (Google 2021)

2-4G

4G is iets wat we nu al bijna niet meer bijzonder vinden. 5G staat alweer om de hoek of sterker nog, het is er al. 4G heeft de bouwblokken gelegd voor nieuwe innovaties. Door sneller internet konden mensen thuis gaan streamen, konden betere televisies ontwikkeld worden die meer internet nodig hadden en nu was je overal altijd snel bereikbaar. Het ontwikkelen van sneller internet zal altijd door blijven gaan. 4G was de grote stap die de afgelopen decennia internet naar een nieuw niveau heeft gebracht. (stacker, 2019)

3-Zelfrijdende auto’s

Zelfrijdende auto’s was vroeger al een onderwerp waar veel mensen over spraken. Nu zijn we op het moment aangekomen dat het geen droom meer is, maar een realiteit. Hoewel er veel kritiek op is geweest heeft onder andere Elon Musk geen stap terug genomen om verder te gaan met zijn technologieën. Mede dankzij hem kunnen wij nu al gebruik maken van auto’s die zelf kunnen rijden zonder de ‘input’ van een mens. Deze techniek wordt elke dag weer aangescherpt doormiddel van nieuwe sensoren. Het is namelijk nog steeds verplicht de handen op het stuur te houden wanneer de auto zelf rijdt. Dit is verplicht omdat het systeem niet altijd vlekkeloos is en niet alles goed kan scannen. Dit zorgt ervoor dat de auto op bijzonder wegdek, door bijvoorbeeld werkzaamheden, een ongeluk zou kunnen veroorzaken.

4-Draadloze oordopjes

Oordopjes waren een stuk handiger dan die lompe ‘headphones’. Het was kleiner en makkelijk in gebruik. Door de opkomst van bluetooth is dit nog simpeler gemaakt. Waarom een vervelend draadje die constant in de knoop raakt als je ook twee oordopjes kan verbinden met bluetooth. Zo heeft Apple de eerste draadloze oordopjes op de markt gebracht. Deze oordopjes krijgen om de zoveel tijd weer een nieuwe uitvoering waarin de bass beter is of er zijn nieuwe functie beschikbaar. Deze oordopjes zijn niet meer weg te denken uit het normale leven. Ook heeft het weer impact gehad op hoe wij ons gedragen in het openbaar. Wanneer je de metro instapt heeft iedereen wel oortjes in waarvan er veel draadloos zijn.

5-Virtuele thuisassistenten

We hebben allemaal gehoord van Siri. Dat is een virtuele assistent die is ingebouwd in de Iphone. Deze technologie is weer door ontwikkeld en heeft de huizen van de gemiddelde burger ook bereikt. In Amerika is dit vooral een hit. Daar heb je verschillende varianten zoals Alexa of Google Assistant. In Nederland wordt het minder gebruikt omdat deze virtuele thuisassistenten de Nederlandse taal slecht beheersen. Daardoor raadt Amazon, de ontwikkelaar van Alexa, aan om de virtuele assistent in het Brits-Engels in te stellen. Deze technologie vergemakkelijkt het leven thuis enorm. Zo kun je Alexa bijvoorbeeld koppelen aan je licht knoppen. Nu kan je de licht knoppen met je stem aan en uit doen. (stacker, 2019)

Kortom. Met de nieuwe technologieën van de afgelopen decennia hebben we veel vooruitgang geboekt kijkend naar het gemak van leven. Alles is tegenwoordig beschikbaar vanaf je telefoon. Wil je eten? Dan kan je restaurantjes in de buurt je bestelling doorgeven. Sterker nog, je kan ook gewoon je eten bij de online supermarkt in je digitale winkelmandje doen en het laten bezorgen. Dit duurt meestal wel even maar dan kan je zo voor de hele week boodschappen doen en ze bezorgen het aan de deur. Voor nu hebben veel digitale innovaties effect op het levensgemak. Een kleine voorspelling voor de toekomst? Ik ga voor vliegende auto’s in 2035.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *