Cross posting, UGC en je smartphone: alles wat je nodig hebt bij het designen van een video

Lukt het maar niet om viral video’s te creëren voor het bedrijf waar je werkt? Je past de basisprincipes toe, maar na het uploaden verdwijnt je video tussen miljoenen anderen. Terwijl bij de concurrent de ene na de andere video viral gaat, ontvangt die van jou maar een paar likes. Hoe zorg je er nou voor dat ook jouw video eruit springt, succesvol wordt en viral gaat? In dit artikel lees je trends die jou hierbij gaan helpen. 

Trend 1: Cross posting

De social media platformen van tegenwoordig hebben allemaal één ding gemeen: de videocontent die je plaats is vaak tijdelijk en kort. Natuurlijk zijn er ook mogelijkheden om long-form (langere) video’s te plaatsen, maar de ideale uitkomst is om deze twee te combineren. Het is hierbij de bedoeling dat je de long-form video plaats op YouTube of je website. Daarna bedenk je welke fragmenten je wil delen op social media en die deel je op in korte fragmenten, ook wel chunks genoemd. De chunk video’s plaats je vervolgens op Instagram, Facebook en andere platformen waar het bedrijf een account op heeft. Dit heet cross posting. Een handige bijkomstigheid is dat op deze manier je SEO wordt geboost door de long-form video. En daarnaast vergroot je op social media je bekendheid, engagement en bereik. 

Trend 2: Clay 3D & Low Poly 3D

Binnen de 3D-wereld zijn er twee belangrijke designtrends: clay 3D en low poly 3D. Bij clay 3D gaat het erom dat je in After Effects een kleiachtige animatie look creëert. Dit is de perfect manier om grappige uitleganimaties te maken, die je bijvoorbeeld zou kunnen verwerken in een instructievideo. Low poly 3D is echt voor de bedrijven die alles uit hun animatie willen halen. Je bouwt hierbij 3D-objecten vanuit geometrische vormen bestaande uit rechte lijnen. Eigenlijk krijg je dus 2D vormen die je aan elkaar plakt in de animatie, waardoor ze een 3D object vormen.

Voorbeeld van Low Poly 3D.

Trend 3: User generated content

We vinden het fijn om herkenning terug te zien bij anderen en ook echtheid vinden we belangrijk. In user generated content, zoals vlogs, is dit makkelijk te realiseren. Dit soort video’s bevatten ruwe en minder gepolijste beelden, waardoor het aanvoelt alsof je er écht bij bent. Voor een bedrijf is hier veel winst uit te halen. Bijvoorbeeld door terugkerende klanten hun ervaringen te laten vertellen. Of door werknemers te gebruiken om toekomstige werknemers te werven. 

Trend 4: Maken en kijken via smartphone

Zoals eerder is beschreven is echtheid voor de kijker erg belangrijk. Dat betekent dat je voor het maken van een video geen professionele videograaf meer hoeft in te huren. Je kan gewoon zelf aan de slag met je smartphone! Niet alleen video’s opnemen gebeurt met een smartphone, ook het kijken ervan vindt plaats via smartphones. Tijdens het monteren van een video is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Bijvoorbeeld bij het toevoegen van ondertiteling. Het gebeurt namelijk vaak dat mensen een video kijken in het openbaar vervoer zonder geluid. In de montage is het dan goed om de video te ondertitelen, zodat toch alle informatie terecht komt bij de kijker.

Trend 5: Vijf zintuigen prikkelen

Om de aandacht van de kijker te trekken en vast te houden, moet je alle vijf de zintuigen zien te prikkelen. Een manier om dit te doen is om gebruik te maken van AR/VR en 360 graden video’s. Hierdoor kan de kijker een virtuele omgeving verkennen en is de kans groter dat je de aandacht vast blijft houden. Dit is een authentieke en toegankelijke manier waarin de kijker centraal staat binnen jouw merk. 

Trend 6: Interactie

Aangezien het door de coronacrisis nog steeds niet mogelijk is om in alle situaties samen te zijn, is interactieve videocontent een goede manier om met elkaar in gesprek te gaan. Tijdens het opnemen van een video kan je vragen stellen die de doelgroep in de comments kan beantwoorden. En als bedrijf kan je daar vervolgens weer een antwoord op geven. Een andere manier om interactie te creëren is het bedenken van een challenge. Het is hierbij de bedoeling om de kijker uit te dagen om jou na te doen. Deze trend bevat dus eigenlijk allerlei belangrijke trends in één: cross posting, UGC, smartphone gebruik en zintuigen prikkelen. 

Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld 18 uur online video per week kijken. De afgelopen drie jaar is onze kijktijd gestegen met 7,5 uur. De coronacrisis heeft de populariteit van video alleen maar versterkt. Veel bedrijven maken er al gebruik van, want het helpt mee aan het online succesvol verkopen van je producten en diensten. 

Speel jij al in op alle bovenstaande trends? Zorg ervoor dat je deze trends voortaan in je achterhoofd houdt bij het designen van een video, want hiermee ga je scoren!

Geschreven door Lisanne Tinga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *