Welk effect heeft de Amerikaanse cultuur op user experience design?

Heb je wel eens gehad dat je op een Amerikaanse website per ongeluk de verkeerde datum invulde? Bijvoorbeeld terwijl je zocht naar een accommodatie. Ik wel namelijk, en dat komt door een heel klein verschil met grote impact in hoe wij bepaalde dingen doen in vergelijking met Amerikanen. Ben jij van plan jouw werkveld te verbreden naar de Verenigde Staten? Lees dan verder om erachter te komen welke elementen in de Amerikaanse cultuur effect kunnen hebben op user experience, en hoe je daar mee om kunt gaan. Want zoals ik eerder al vertelde in een artikel over het effect van user experience design op de Japanse cultuur, kunnen kleine cultuurverschillen een grote impact hebben op de bruikbaarheid van jouw design. Of dit nou om webdesign of andere grafische uitingen gaat.

Amerikaanse data en tijden werken nét wat anders

Maandag, of toch zondag?

Een paar maanden geleden zei een Amerikaanse vriendin op woensdag tegen mij ‘let’s meet next week on Sunday’. Ik ging ervan uit dat we niet aankomende, maar volgende week zondag gingen afspreken. Terwijl mijn vriendin een week later in gedachten had.

Dit komt doordat in Nederland de week begint op maandag. En in de VS begint de week op zondag. Nou kan dit voor meer problemen zorgen dan een miscommunicatie tussen vrienden, bijvoorbeeld wanneer je een event promoot.

Bron: Estée Janssens, verkregen van Unsplash

Klein, groter, grootst

Nog een klein, maar zeer belangrijk detail is de volgorde van een datum. We leren het al van kinds af aan: dag, maand, jaar. Maar wist je ook dat het in de VS maand, dag, jaar is? Dus 14-10-2021 is in de VS 10/14/2021.

En dat is makkelijk te zien wanneer het de 13e dag of hoger is, er zijn namelijk in onze culturen niet meer dan 12 maanden. Maar met een datum zoals 3-4-2021 is het een stuk moeilijker te herkennen. Als bezoekers op jouw website een datum moeten invullen, en jij het op de Europese manier hebt weergegeven kan dat grote gevolgen hebben.

En mogelijk viel het je net al op, maar in de Verenigde Staten gebruiken ze een / wanneer ze een datum weergeven in plaats van een –, wat wij meer gewend zijn.

Allebei delen we de dag op in twee, maar net wat anders

Op de basisschool heb je (als het goed is) leren klokkijken. Je begint met een normale klok, waarin de dag opgedeeld is in twee delen. 3 uur ’s middags, en 3 uur ’s nachts zijn in principe hetzelfde, je kunt aan een normale klok niet zien of het nacht is of niet. In schrijftaal gebruiken wij daarom “militaire tijd”, 3 uur ’s middags is 15.00 uur geworden en ga zo maar door.

In de VS werkt dat echter net wat anders. Daar gebruiken ze AM en PM om de dag op te delen in twee delen. Dat zijn Latijnse termen die staan voor ante meridiem (voor de middag)en post meridiem (na de middag). Dus, om maar weer terug te komen naar het voorbeeld van net, 3 uur ’s middags wordt 3PM, en 3 uur ’s nachts wordt 3AM.

Tegenwoordig kennen veel mensen uit de VS ook onze manier van klokkijken, maar toch is het belangrijk om hierbij stil te staan in jouw uitingen.

Bron: Pierre Bamin, verkregen van Unsplash

Een komma of punt kan een enorm verschil maken

Als het goed is weten we allemaal wanneer we een punt of een komma moeten gebruiken in een zin, maar voor getallen kan dit heel verwarrend zijn. Zeker als je zakendoet in meerdere verschillende landen. Hieronder zie je twee voorbeelden. Weet jij welke manier we in Nederland gebruiken, en welke manier in de VS? Laat een reactie achter onderaan de pagina!

1.000.000,00

1,000,000.00

In Nederland gebruiken we de eerste. Dus een punt wordt ingezet om duizendtallen van elkaar te scheiden. De tweede is de Amerikaanse manier.

Op het eerste gezicht lijkt dit niet extreem belangrijk, met zo’n groot getal als hierboven kun je namelijk wel afleiden hoe het zit. Toch kan dit veel gedoe opleveren als een gebruiker een getal verkeerd invult of begrijpt. Het is namelijk lastiger te onderscheiden bij 1,432 of het om een duizendtal gaat of om een kommagetal.

Bron: William Warby, verkregen van Unsplash

Amerikanen meten afstand met “voeten”

We gaan weer even terug naar het voorbeeld van mijn vriendin waarmee ik had afgesproken. Naast een datum bepaalden we ook een locatie: de Dam. Ze vroeg toen aan mij hoe ver dit was vanaf Amsterdam Centraal, en ik vertelde haar dat het ongeveer 500 meter was. Maar zij snapte daar niets van, want in de VS gebruiken ze niet het metrische systeem zoals wij doen maar het imperiale systeem.

In de VS gebruiken ze voornamelijk mile, pound, inch en fahrenheit. Het is heel belangrijk dat je in jouw uitingen niet aan de slag gaat met meters, kilo’s, liters en celsius want dan sla je de plank volledig mis bij je Amerikaanse doelgroep.

Conclusie

Over het algemeen verschillen de Verenigde Staten niet gigantisch veel met ons kikkerlandje, maar er zijn een aantal belangrijke dingen die je niet moet vergeten met betrekking tot user experience en het effect van cultuur daarop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het imperiale systeem in plaats van het metrische systeem, of het verschil tussen een punt en een komma. Ga er dus niet vanuit dat je zomaar al je teksten kunt vertalen naar het Engels, en je dan klaar bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *