Dropshipping hip of dip?

Het is op het moment een van de meest gebruikte verkoopmethode online (Frankwatching, 2021). Het is namelijk erg makkelijk en je hebt maar een kleine investering nodig: Dropshipping. Steeds vaker neigen beginnende ondernemers of bedrijven naar deze methode van verkopen, maar is het nou wel handig en wel zo effectief als men denkt?

Wat is dropshipping

Stel je hebt een website die tuimeubelen verkoopt. Een aantal mensen uit een straat wil tegelijk schuttingen bij je bestellen, maar je hebt amper of geen ruimte om al die schuttingen op te slaan. Dan kun je dus zelf de bestelling van de klanten doen bij de producent en die levert ze dan direct bij de klanten. Jij betaalt de producent de inkoopprijs plus de kosten voor het verzenden en een prijs voor de afhandeling van de order. De klant betaald wat jij ervoor vraagt en het verschil tussen de twee is dan de winst.

Wat zijn de voor- en nadelen van dropshipping

Zoals eerder aangegeven hebben veel beginnende ondernemers en/of bedrijven in het begin geen of weinig ruimte om hun producten op te slaan. Sommige doen het in hun kamer, schuur of door het hele huis. Maar dit is natuurlijk voor de lange termijn geen optie, tenzij je daar zelf helemaal blij van wordt. Door gebruik te maken van dropshipping waarbij je dus geen opslag nodig hebt, omdat je producten direct vanaf de producent naar de klanten gaan, bespaar je dus geld. Je hoeft namelijk geen opslagruimte te huren of te kopen.

Wat is dan het nadeel? Dat je dus vrijwel helemaal afhankelijk bent van de leverancier. In de afgelopen 2 jaar hebben veel ondernemers dit probleem op grote schaal ervaart. Corona heeft namelijk voor iedere ondernemer roet in het eten gegooid betreft de levering van producten. Stel nou dat jij samenwerkt met een producent die ergens in het Midden-Oosten of Azië zit. Dan heb je grote kans dat er door zo’n virusuitbraak al je leveringen behoorlijk vertraagd zijn. En hoe los je dat dan op, want je hebt niks op voorraad. 

Volgens de EU-wetgeving van de Autoriteit Consument & Markt heeft elke klant 14 dagen bedenktijd om zijn of haar bestelling zonder reden te annuleren. Stel nou dat een x aantal klanten al bij je hebt besteld en jij hebt die bestelling doorgezet naar de producent, vervolgens besluit x aantal klanten te annuleren. Hoe zorg jij dan dat het geld terugkomt bij de leverancier? Dit is een behoorlijk nadeel omdat je de regie als het ware niet in eigen hand hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je op let wat voor foto’s van de producten die je verkoopt je gebruikt. Je mag volgens de wet geen foto’s van andere gebruiken, dit kan op lopen tot flinke boetes. Om dit op te lossen kun je bijvoorbeeld zelf een keer het product bestellen en er meerdere foto’s van maken. Dit zorgt ervoor dat jij de rechten van die gemaakte foto hebt en je dus niet in de problemen kunt komen. 

Een ander nadeel is dat er in veel landen, voornamelijk uit Azië, iets bestaat zoals invoerrechten. Stel nou dat je producent in Azië zit en die levert in Nederland, dan wordt er aan de deur verwacht dat de klant nog bepaalde invoerrechten betaalt. Dit heeft vaak een verwarrend effect, want dat zet je niet op je site, of je hebt het niet eens gezien. Er is dan een kans dat je klant het product niet accepteert en het weer mee terug gaat. Je moet de klant dan terugbetalen en je hebt zelf het product al betaald bij de producent. Dat houdt in dat je geen winst, maar dus verlies maakt.

De grootste voordelen van dropshipping zijn onder andere: meer tijd voor klantenservice en marketing. Omdat je de lasten van de logistiek niet hebt heb je dus tijd over. Als je dit besteed aan bijvoorbeeld hoe je omgaat met problemen met klanten die klachten hebben, of je gebruikt die tijd om je SEO te verbeteren en zo een goede naam voor je bedrijf en website te maken. 

Een tip die goud kan zijn bij het beginnen van dropshipping is dat je contact zoekt met je leverancier en erlangs gaat. Zo kun je afspraken maken en problemen in de toekomst proberen te voorkomen. Denk hierbij aan levertijden en hoe je het doet als je iets moet annuleren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *