Wat is blockchain en is het handig voor jouw bedrijf?

Als je geïnteresseerd bent in disruptieve technologieën of ooit geïnteresseerd bent geweest in Bitcoin, ben je ongetwijfeld de term blockchain tegengekomen. Blockchain is nog lang niet perfect, maar ik ben ervan overtuigd dat het voor sommige bedrijven heel handig kan zijn. In dit artikel vertel ik over blockchain en vertel ik of het interessant zou kunnen zijn voor jouw bedrijf.

Wat is blockchain?

Heel simpel gezegd is blockchain een techniek om informatie verspreid over verschillende computers op te slaan. Het is een digitaal register van transacties, waarvan alle aangesloten partijen in het netwerk een kopie hebben. Er is dus geen sprake van één ‘baas’ die toezicht houdt, zoals normaal gesproken wel het geval is. Wijzingen kunnen alleen worden doorgevoerd als de meerderheid akkoord gaat. Alle transacties worden in blokjes opgeslagen in een groot netwerk van computers. Een nieuw blokje bevat altijd informatie over het vorige blokje, wat weer informatie over het vorige bevat. Zo ontstaat een lange, onveranderbare en onkraakbare informatieketting.

De voordelen van blockchain

 • Je krijgt een geschiedenis van activiteiten te zien, niet alleen een momentopname. Als je naar een gewone database kijkt, krijg je een momentopname van gegevens die op dat moment up-to-date zijn. Blockchains doen dit ook, maar ze houden ook alle informatie bij die er eerder was. Albert Heijn gebruikt deze techniek bijvoorbeeld om de productieketen van bepaalde producten inzichtelijk te maken.
 • Blockchain is extreem veilig. Alle transacties die in blockchain plaatsvinden worden gecontroleerd door alle aangesloten computers. Alle computers die zijn aangesloten op het blockchain netwerk beheren een kopie van deze database. Als één van deze kopieën niet meer overeenkomt met de anderen wordt dit direct herkend en wordt de transactie niet geaccepteerd. Hierdoor is het praktisch onmogelijk om fouten te maken of te frauderen.  Omdat het een gedecentraliseerde database is bestaat er ook geen enkele toegangspunt voor hackers, waardoor hacken praktisch onmogelijk wordt.
 • Blockchain is heel erg transparant. Bij blockchain is het mogelijk om transacties door de hele keten te volgen en controleren, waardoor een soort geautomatiseerde accountant ontstaat. Dingen als de controle van intellectueel eigendom, reputatie management en de authenticatie van het CV etc. kunnen hierdoor efficiënter en goedkoper worden uitgevoerd.

Wanneer is Blockchain handig om te gebruiken?

Blockchain is het meest geschikt voor bedrijfstoepassingen waar één of meer van de volgende voorwaarden van toepassing zijn:

 • Er is behoefte aan een gedeelde gemeenschappelijke database
 • De betrokken partijen hebben tegenstrijdige prikkels, of hebben geen vertrouwen tussen deelnemers
 • Er zijn meerdere partijen of schrijvers bij een database betrokken
 • Cryptografie wordt momenteel gebruikt of zou moeten worden gebruikt. Cryptografie vergemakkelijkt de vertrouwelijkheid van gegevens, gegevensintegriteit, authenticatie en onweerlegbaarheid
 • Gegevens voor een bedrijfsproces worden in veel verschillende databases ingevoerd en het is belangrijk dat deze gegevens consistent zijn
 • Er zijn uniforme regels voor deelnemers aan het systeem
 • De besluitvorming van de partijen is transparant in plaats van vertrouwelijk
 • Er is behoefte aan een objectieve, onveranderlijke geschiedenis of een logboek met feiten voor de referentie van partijen
 • De transactiefrequentie is niet hoger dan 10.000 transacties per seconde.

Wanneer is blockchain niet handig om te gebruiken?

 • Er is sprake van vertrouwelijke gegevens
 • Er zijn veel statische gegevens, of de gegevens zijn behoorlijk groot
 • De transactieregels veranderen regelmatig
 • Er wordt gebruik gemaakt van externe diensten om gegevens te verzamelen / op te slaan

Blockchain is een uitstekend platform voor transacties, maar het is niet ideaal voor supersnelle digitale transacties die in milliseconden plaats moeten vinden. Dus als jouw bedrijf werkt of wil werken met heel veel supersnelle transacties, is blockchain misschien niet helemaal geschikt. Verder is blockchain natuurlijk heel erg transparant, dus bij bedrijven waarbij vertrouwelijke gegevens worden gedeeld of opgeslagen is blockchain ook niet de beste optie.

Door de vragen in onderstaande afbeelding te beantwoorden en te volgen kom je er gemakkelijk achter of blockchain iets voor jouw bedrijf is.

Bron: Hyperledger

Voorbeelden van bedrijven die blockchain gebruiken

FedEx is de eerste grote transportgigant geworden die Blockchain-technologie in hun voorraadketenbeheer heeft opgenomen. Ze gebruiken Blockchain nu alleen nog om hoogwaardige vracht te volgen, maar binnenkort zijn ze van plan het gebruik van blockchain uit te breiden naar bijna al hun zendingen. Daarnaast proberen ze zichzelf ook als pionier te ontwikkelen op het gebruik van blockchain in voorraadketenbeheer.

Ik zal nog even kort een voorbeeld geven waarom blockchain handig kan zijn voor een transportbedrijf als FedEx. Stel je woont in Atlanta in de VS en je bestelt een pakketje vanuit Seoul, Zuid-Korea. Jouw bestelling is ontvangen door de fabrikant, die vervolgens wordt gepickt, verpakt en verzendklaar gemaakt. FedEx haalt het pakket op, en vervoert het eerst over de grond en vervolgens door de lucht naar de Verenigde Staten. Als het eenmaal in Atlanta is, wordt het pakketje weer over de grond vervoerd. Een blockchain-grootboek kan al deze informatie vastleggen en opslaan; de prijs die je hebt betaald, de datum waarop de fabrikant jouw bestelling zou moeten verzenden, de werkelijke verzenddatum, de verwachte aankomstdatum, de uiteindelijke tijd en datum van aankomst, en nog een aantal andere gegevenspunten. Op dit moment kan technologie natuurlijk jouw pakket volgen en transactiegegevens opslaan. Het verschil is, dat met blockchain elke speler in dit scenario toegang zou hebben tot dezelfde digitale gegevens. Dat ben jij, de fabrikant, de FedEx-grond- en luchtdiensten, de bezorger, enzovoort. Het is dus veel makkelijker bij te houden waar een pakketje zich op elk moment bevindt en waar het eventueel misgaat.

Verder zijn Walmart en nog een aantal andere voedingsbedrijven een partnerschap aangegaan met IBM om een blockchain te creëren voor het volgen van voedsel wereldwijd. Ook Nestlé en Unilever doen mee met dit initiatief. Door blockchain te gebruiken wordt het makkelijker om uitbraken m.b.t. voedsel op te sporen en kan voedsel makkelijker worden teruggeroepen, waardoor het risico voor klanten wordt beperkt. Ook Albert Heijn experimenteert met blockchain, zo heeft Albert Heijn door middel van blockchain in zes maanden tijd de sinaasappelketen inzichtelijk gemaakt.

Conclusie

Ik hoop dat ik jullie met dit artikel genoeg kennis en voorbeelden van blockchain heb gegeven om zelf te kunnen beslissen of blockchain iets is voor jouw bedrijf. De voorbeelden en voordelen die ik heb toegelicht in dit artikel laten hopelijk wel zien dat de ontwikkeling van blockchain op zijn minst iets is om in de gaten te houden.

Bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *