2020 De gouden eeuw voor het online shoppen

De corona tijd is voor veel mensen een vervelende periode. De horeca moest aan zowel het begin als het einde van 2020 haar deuren sluiten. Ook winkels moesten in de tweede lockdown hun deuren sluiten. Het enige lichtpuntje is dat de online verkoop nog nooit zo hoog is geweest. Sta je op het punt om een webshop te beginnen? Grijp je kans want dit is het moment van de gouden webshop eeuw.

Blijvende verandering winkelgedrag

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) is de omzet van de Nederlandse webwinkels in het jaar 2020 ongeveer met 20 procent gestegen vergeleken met 2019. De coronacrisis heeft hier natuurlijk alles mee te maken. Tijdens de eerste en de tweede lockdown moesten er veel winkels dicht, waardoor iedereen massaal online ging bestellen. De paktbezorgers draaien overuren en PostNL heeft zelfs aan de mensen gevraagd om te wachten met het retourneren van de pakketjes. Buiten het feit dat Nederlandse webshops het goed doen. Doen wij Nederlanders het ook goed met het bestellen bij buitenlandse webshops. Dit is volgens het CBS gestegen met 20,2 procent.

Het is nog niet voorbij, want volgens onderzoek van Business Insider zorgt de coronacrisis waarschijnlijk voor een blijvende verandering in ons winkelgedrag. Grote retailers bereiden zich al voor op de omslag en proberen er rekening mee te houden dat er na de crisis ook minder mensen in de winkelstraten te vinden zijn. Meer mensen hebben het gemak van online shoppen ervaren. Waaronder ikzelf, het is erg makkelijk geworden om vanaf de bank te scrollen naar iets leuks. Je klikt op de knop en een paar dagen later wordt het bij je aan de deur gebracht, makkelijker kan het niet. De luxe van achteraf betalen heeft ook een groot voordeel. Als je bijvoorbeeld kleren gaat kopen kun je alle dingen bestellen die je leuk vindt en ook nog eens in verschillende maten. Het gene wat je niet bevalt stuur je gemakkelijk weer terug. De spullen die je houdt daar krijg je achteraf een rekening van. Deze methode valt bij veel mensen in de smaak.

bron: Centraal Bureau van Statistiek

Groei online webshop

De liefde voor online shoppen geld niet alleen voor jonge mensen, maar ook de oudere generatie hebben door de coronacrisis het online winkelen ontdekt. 21 procent van de Nederlands geeft de voorkeur aan online shoppen. In 2015 was dat nog maar 10 procent. De cijfers van de startende ondernemers dalen, blijkt uit onderzoek van de kader verkoophandel (KvK). Vanaf de eerste coronagolf is er een daling te zien ten opzichte van 2019. Dit geldt vooral in de bouwindustrie, horeca- en cultuursector. Maar er is ook een groei te zien en dat is voor de onlinewebshops. Er werden maar liefst 47 procent meer webwinkels opgericht.

Nicky (21) is een van de jonge ondernemers in Nederland die een eigen webshop is gestart in deze tijd. Volgens Nicky is dit de beste tijd om een eigen online onderneming te starten. “Veel mensen zitten thuis en willen toch dingen ondernemen dus bestellen ze op internet.” Mensen die bijvoorbeeld op kantoor werken moeten nu zoveel mogelijk thuis werken en hierdoor hebben ze extra tijd over. Ook de sociale contacten van mensen vallen in het niets, zo veel mogelijk thuisblijven en niemand zien. Astrid van der Made, e-commerce expert, geeft de tip om van deze tijd gebruik te maken. “Gebruik deze tijd om je te oriënteren op het starten van je eigen webwinkel, lees je in over wat er allemaal bij komt kijken en waar je op moet letten.” Als je gebruikt maakt van deze tips zet je jouw coronacrisis om in iets positiefs en wie weet komen je dromen uit.

Verschillende soorten webshops

Nu het idee van een ‘online webshop beginnen’ is ontstaan. Is het belangrijk om te weten wat voor soorten webshops er allemaal zijn. Er zijn drie verschillende soorten webshop types:

  • Normale webshops met eigen voorraad:

Bij dit type webshop wordt de eigen voorraad beheert en worden de pakketten zelf verzonden. Je hebt alles zelf onder controle en bepaalt ook je eigen prijzen. Dit soort webshops kosten wel veel tijd in de behandeling van een order. Bij het starten van zo’n webshop is een flink startkapitaal nodig.

  • Affiliate webshop zonder eigen voorraad:

Bij dit type webshop heb je geen eigen product en dus ook geen eigen voorraad. Het grote startkapitaal is hierbij niet van belang. Het idee van een affiliate webshop is dat je producten van iemand anders verkoopt. Als mensen op jouw site kijken en ze willen het product bestellen wat ze zien, worden ze doorgeleid naar een andere webshop waar ze het wel op voorraad hebben. Via een link wordt geregistreerd dat de koper van jouw website afkomstig is en dan ontvang je een percentage van het aankoopbedrag. Dit zit meestal rond de 5 a 10 procent. Een nadeel is dat google niet een groot fan is van zulke webshops dus is het moeilijk om hoog in de zoekresultaten te belanden.

  • Dropshipping webshop:

De laatste type website is eigenlijk het voordeligst. De bestellingen komen binnen via je eigen webshop en de betalingen ook. Nadat een klant een bestelling heeft geplaatst bij jouw webshop en het geld is ontvangen, plaats je een bestelling bij je leverancier. De leverancier bezorgt vervolgens de producten rechtstreeks bij de klant. Vaak wordt de pakbon van jouw webshop er opgeplakt, zodat het niet zichtbaar is waar het vandaan komt. De moeilijkheidsgraad is het zoeken van leveranciers.

Het starten van een eigen webshop is natuurlijk niet zomaar iets. Gebruik die tijd die je over hebt om je er goed in te verdiepen. Ik hoop dat je met deze informatie in ieder geval iets verder komt in je proces. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *