Zorgt AI voor het wegduwen van menselijk contact?

on

De groei van de aanwezigheid van kunstmatige intelligentie verandert automatisch het menselijk contact. Of wij dit nu willen of niet. De communicatie van de toekomst zal een enorme verandering ondergaan. Deze communicatie gaat niet meer alleen van mens tot mens, maar ook van mens tot machine en omgekeerd. In dit artikel zet ik vijf belangrijke trends onder elkaar.

Bron: https://www.computable.nl/artikel/opinie/development/6350635/1509029/mens-verliest-het-van-machine.html

1. Digitalisering

Haast alles is tegenwoordig via de digitale platformen beschikbaar. Zo praat ik bijvoorbeeld over contact, vermaak of het nieuws ophalen. Het is normaal om steeds meer digitaal contact te hebben. Met de opkomst van social media en smartphones begon het een trend te worden. De communicatie verloopt snel en hoeft niet gelijktijdig te zijn. De effecten daarvan worden als erg handig en gemakkelijk ervaren. Door de positieve effecten blijft men het gebruiken en gaan we meer communiceren via digitale platformen.

2. Communicatie tussen mens en machine

Deze trend haakt makkelijk aan op digitalisering. Steeds meer verloopt onze communicatie op verschillende manieren via kunstmatige intelligente software. De kunstmatige intelligentie lijkt steeds echter. Zo worden menselijke stemmen beter nagebootst en zijn waarschijnlijk in de toekomst niet meer te herkennen als kunstmatige stemmen. Als je nu bijvoorbeeld met een callcenter belt, neemt een AI-systeem een deel van je gesprek over. De eerste paar vragen worden vaak via een computerstem gesteld. Deze gesprekken zullen telkens meer en meer worden overgenomen door AI.

Een groot voorbeeld van een AI-systeem die sinds een paar jaar communicatie mogelijk maakt tussen mens en machine zijn digitale assistenten, als Siri, Google Home en de virtuele assistent van Amazon, Alexa. Door de jaren heen worden ze steeds beter ontwikkeld in hun manier van reageren en intelligentie. Zo kunnen ze veel meer meeleven dan voorheen en begrijpen ze steeds meer wat een persoon van hen vraagt. Deze verbeteringen kunnen bij mensen (nu of in de toekomst) een band creëren met hun virtuele assistent. Sommige mensen ervaren menselijk contact wel eens als onprettig. Voor hen kan een systeem dat belangstelling toont, altijd beschikbaar en bereikbaar is en nooit vervelend zal reageren, prettiger zijn dan menselijk contact.

3. Het ‘echte’ contact wordt schaars

Omdat communicatie en interactie steeds meer gedigitaliseerd wordt, verdwijnt menselijk contact langzaamaan. Zodra producten of diensten ‘schaars’ worden, creëer je automatisch meer waarde. Alles wat je niet kunt digitaliseren, heeft waarde. Dit gebeurt dus ook bij menselijk contact.

De mens blijft unieke waarde creëren. Iets waar de allerbeste systemen nog niet aan kunnen tippen: empathie tonen. Mensen spelen een essentiële rol in de klantbeleving. Je kunt je namelijk moeilijker verbonden voelen met de mogelijkheden van een dienst. Menselijk contact laat je de intentie voelen en geeft je erkenning voor je bestaan. Je kunt je eraan verbinden en een emotionele relatie aangaan. Maar deze speciale ‘dienst’ is niet meer zo vanzelfsprekend. Door het toenemen van de digitalisering wordt menselijk contact steeds schaarser en daarmee steeds waardevoller. Menselijke aandacht wordt vooralsnog gezien als de beste aandacht.

4. Inzien datagegevens met voice analytics

Voice analytics is een spraakherkenningstool die gesproken gesprekken opneemt en analyseert. Deze software vertaalt niet alleen spraak naar tekst, maar het kan ook de emotie en intentie van de persoon identificeren door middel van een analyse van het klankpatroon. Bedrijven kunnen hier op een makkelijke manier grote hoeveelheden data mee verzamelen over onze menselijke behoeftes en het gedrag. Hieruit kunnen ze informatie halen, als onze emotie, gedrag, identiteit en ons uiterlijk. Ze leren ons kennen, snappen beter waarom we bepaalde keuzes maken, hoe we ons voelen, enz.

Deze kunstmatige software brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee. Bijvoorbeeld bij telefonische sollicitaties kan het te horen zijn of je depressief bent, omvangrijk of te oud bent. Allerlei aspecten die je helemaal niet hoort te weten als je aan het telefoneren bent. Het gevaar of het menselijk contact vervangen gaat worden voor kunstmatige intelligentie is een vraag waar nu nog geen antwoord op gegeven kan worden.

5. Artificieel contact

Het is een feit dat menselijke interactie steeds meer verdwijnt en waar kunstmatige interactie meer plaats maakt. Een groot voorbeeld hiervan is Alexa van Amazon. Haast al het contact tussen mens en Alexa is mogelijk: spraakinteractie, takenlijsten maken, muziek afspelen, wekkers zetten, het weer vertellen of de files aankondigen. Via de emotionele kant kan Alexa zelfs grappen/verhalen vertellen, raadsels bedenken of gewoon kletsen.

Er bestaan zelfs apps waar je digitaal vrienden op kan maken en daarmee kunt chatten. Deze kunstmatige intelligentie laat je nooit in de steek en staat altijd voor je klaar. Maar is dit hoe we de toekomst willen zien?

Kortom, we kunnen wel stellen dat kunstmatige intelligentie een grote rol speelt in het vervagen van menselijk contact. Maar menselijk contact blijft zo belangrijk en moet niet vergeten worden. De dominantie van de kunstmatige intelligentie moet een balans vinden tussen de ‘neppe’ communicatie en de ‘echte’ gevoerd door mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *