Kan technologie ervoor zorgen dat er minder verkrachtingen zijn?

Het is het jaar 2035, nieuwe technologieën komen langs alle kanten uit de lucht vallen en je wordt doodgegooid met reclames en marketingcampagnes. Je wordt wakker, checkt het nieuws en daar is dan eindelijk het nieuws waar wij vrouwen al jaren op zitten te wachten: er zijn deze maand geen aanrandingen en verkrachtingen geweest. De technologie heeft gewonnen. 

Het probleem 

Iets wat een probleem is zolang de mens bestaat: onvrijwillig seks, aanranding, seksueel misbruik, verkrachting, seksuele intimidatie en ga zo maar door. Het is iets waar al jaren een oplossing voor gezocht wordt maar toch altijd blijft bestaan. Als we naar de cijfers kijken zien we zelfs een stijging van gevallen. Zo blijkt uit onderzoek van Rutgers dat 15% van de vrouwen slachtoffer is geweest van verkrachting en 45% van de vrouwen wel eens in haar leven last heeft gehad van seksueel misbruik. Daarnaast komt seksueel misbruik in de meeste gevallen voor met een bekende. De cijfers liegen er dus niet om. Dit is een heel groot probleem. 

Geen instemming = verkrachting 

In de loop van de jaren zijn er verschillende acties ondernomen om deze cijfers terug te drinken. Zo zijn er nieuwe wetten gekomen, zijn er verschillende campagnes geweest en zijn er speciale fluitjes op de markt gebracht, maar niks leek te helpen. Seksueel misbruik is nog steeds een taboe en vrouwen durven hier niet voor uit te komen. Iets wat na jaren toch is aangepast in de wet is dat seks tegen de wil ook strafbaar is. Deze wet heeft als belangrijkste doel dat seks zonder instemming ook verkrachting is. Dit is dan ook zeker een stap in de goede richting. 

Maar we zijn er nog niet. Er kunnen nog duizenden wetten komen maar verkrachters zullen de drang houden. Daarom moeten er alsnog andere oplossingen gevonden worden. Want hoe kunnen we ze nou echt stoppen? Daar kan de technologie ons bij helpen. 

Veilig voelen door technologie 

Er zijn namelijk verschillende uitvindingen die ons vrouwen misschien wél kunnen redden van seksueel misbruik. De eerste technologie is de Intrepid. Dit is als het ware een soort sticker die je in je bh kan plakken. De sensor voelt wanneer kleding hardhandig van het lichaam getrokken wordt. Op dit moment krijg je een sms met de vraag of jij instemt met de aanraking. Als je niet binnen 30 seconden NEE terugstuurt gaat het alarm van de sticker af en worden vrienden gealarmeerd. 

Ook is er de Safelet bracelet . Dit is een armband die doormiddel van gps-tracking jou locatie aan je vrienden kan laten zien. Mocht je in gevaar zijn kan je op de alarmknop drukken die op dat moment een bericht naar al je vrienden stuurt. Via de app kunnen zij kijken waar jij bent en kunnen ze met elkaar overleggen wie het dichts in de buurt is om jou te helpen. Op het scherm van je armband kan je daarnaast ook zien wie van je vrienden onderweg is en hoe lang het nog duurt. Ook neemt de armband alles op via het microfoontje.

Een tweede armband die kan helpen is de Invi bracelet. Deze armband kan een afstotende geur verspreiden als je een bepaalde handeling doet. De stank werkt dan ook demotiverend en kan ervoor zorgen dat het slachtoffer de paar seconden extra heeft om te vluchten. Daarnaast heeft de geur ook een negatief effect op seksuele opwinding. 

Als laatst is er nog de handige app Bsafe. Zodra je van je locatie naar huis gaat zet je de app aan en klik je 1 of meerdere contactpersonen aan die jou kunnen volgen. Zij krijgen hier vervolgens een melding van en kunnen exact zien waar jij loopt. Begin je te rennen, val je of valt je koptelefoon af? Dan meldt de app dit als gevaar en heb je 15 seconden de tijd om het alarm te stoppen. Doe je dit niet dan krijgt de persoon die je kan volgen een melding. Daarnaast is het ook mogelijk om met 1 klik de politie in te schakelen die gelijk jouw exacte locatie kan zien. 

Deze 4 technologieën zijn natuurlijk geen garantie. De kans op seksueel misbruik is nog steeds erg groot, maar het kan ons zeker helpen. Zo kan je de Invi bracelet en de Intrepid gebruiken in het alledaagse leven en zijn de Safelet bracelet en de Bsafe app geschikt als je van locatie 1 naar locatie 2 moet. Deze technologieën kunnen ons veilig laten voelen en kunnen ervoor zorgen dat wij dit ook uitstralen naar de buitenwereld. Of de cijfers echt zullen dalen is niet te zeggen, maar hiermee kunnen wij er wel voor zorgen dat de daders minder kans hebben om af te maken waar ze mee zijn begonnen en dat wij weer veilig over straat kunnen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *