“De belangrijkste tip die ik wil geven: Data is key!”

Tegenwoordig hebben veel mensen de droom om een eigen onderneming te beginnen. Dat gaat nu ook makkelijker dan vroeger. Op internet kun je veel informatie vinden en er zijn allerlei cursussen te volgen. Voor Nicky (21) is deze droom vroeg werkelijkheid geworden. Samen met twee andere vrienden lanceert hij deze maand zijn nieuwe onderneming. En dit is allemaal mogelijk door het fenomeen e-commerce. In dit interview vertelt Nicky over zijn ervaringen en deelt hij zijn kennis.

“Eind december komt de website van Glasloods.nl online. Dit is mijn nieuwe bedrijf die ik samen ben gestart met twee andere vrienden. Wij hebben een leverancier van ruiten gecontacteerd die deze verkoopt aan grote bedrijven, zoals glaszetters of onderhoudsbedrijven. Zij kregen erg vaak de vraag van kleinere bedrijven en zelfstandige ondernemers of ze ook ruiten aan hen wilde verkopen. Dit werd te druk voor hun, waardoor we een tip kregen van iemand in dit bedrijf om hier wat op te verzinnen. Mijn vrienden en ik hebben dit gedaan, waardoor Glasloods.nl is ontstaan. Hierdoor geven we de mogelijkheid aan zelfstandige ondernemers, klusjesmannen of kleinere bedrijven om een ruit te kopen zonder hier een groot bedrijf voor in te huren.”

De beginfase

“Na overleg hebben we een deal gemaakt met de leverancier. Omdat mijn vrienden en ik veel verstand hebben van E-commerce hebben we bedacht om de dropshipmethode te gebruiken. Dit houdt in dat we de bestelling van de klant doorplaatsen naar de producent. Zij leveren het eindproduct direct aan de klant. De klant betaalt de verkoopprijs aan ons en wij betalen de leverancier de inkoopprijs, plus verzendkosten en een bedrag voor orderafhandeling. Dus wij bieden de ruiten aan op onze website en onze stempel komt er ook op, maar het product is afkomstig van het grote glas bedrijf. Hierdoor hebben wij geen opslagruimte nodig, dit scheelt erg veel geld. Het glas bedrijf heeft er wel wat taken bij gekregen, maar dit is voor hun geen probleem. Hier kunnen ze ook weer mensen voor aannemen en ze hebben de ruimte.”

Logo van Glasloods.nl

“We zitten nu in de beginfase van ons bedrijf. Er wordt nog gewerkt aan de website, maar we verwachten eind deze maand online te kunnen gaan. We werken samen met een designer, een websitebouwer en dan nog een persoon voor branding. Het is best veel geregel, maar je krijgt er wel iets moois voor terug. Corona heeft gelukkig geen negatieve impact gehad, eigenlijk alleen maar positief. De online verkoop is door corona gestegen en dit is juist gunstig voor ons bedrijf aangezien dit allemaal online gaat.”

Eigen bedrijf combineren met school

“Ik heb altijd al interesse gehad in het ondernemerschap. Dit begon allemaal met e-commerce. Ik heb diverse cursussen gevolgd en boeken gelezen om hierover te leren. Via Bol.com verkocht ik spullen om alles wat ik had geleerd toe te passen in de praktijk en natuurlijk om een beetje geld te verdienen. Verder ben ik twee jaar geleden begonnen aan de opleiding International Business and entrepreneurship. Dit doe ik nog steeds, waardoor ik mijn nieuwe bedrijf combineer met school. Het is druk, maar het is beter te doen dan verwacht. Voor mijn school moet ik namelijk opdrachten maken en daarbij kan ik Glasloods als voorbeeld gebruiken.

“Het hebben van een eigen bedrijf vereist veel kennis en geduld, daarom is het belangrijk dat je er echt je passie voor hebt. Ik ben Glasloods begonnen met twee andere vrienden die ook veel verstand hebben van e-commerce. We zijn alle drie verschillend en vullen elkaar hierdoor goed aan. Het is belangrijk om met mensen samen te werken die je aanvullen. Eén vriend is bijvoorbeeld erg goed in marketing en de andere is weer beter met getallen. Ons bedrijf is een commanditaire vennootschap. We hebben vennoten, dat zijn mijn twee vrienden en ik. En we hebben een stille vennoot, dit is de investeerder. Hij regelt verder niks en is alleen financieel betrokken bij het bedrijf. Dit is handig als je zelf wel een bedrijf zou willen beginnen, maar zelf niet zoveel geld hebt om het voor elkaar te krijgen.”

Belangrijke tips

“Er zijn voor- en nadelen aan het hebben van een eigen bedrijf. Een voordeel is dat je er erg veel van leert en als iets lukt geeft het een goed gevoel. Een nadeel is dat het wel erg druk is, vooral als je het moet combineren met school. En het hebben van een eigenbedrijf is erg stressvol. Er zijn altijd wel dingen die je nog moet regelen of er even last minute bijkomen. Het is daarom belangrijk dat je van tevoren goed voor jezelf bepaald of het wel echt voor jou is weggelegd.

“Het is handig om een aantal eigenschappen te bezitten als je een bedrijf wil beginnen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om enthousiast te zijn, maar het is ook nodig om over veel kennis te bezitten. Iedereen zou wel een onderneming kunnen beginnen, maar dat wordt moeilijk als je er niets vanaf weet. Stel je begint een straaljager bedrijf dan is het wel fijn als je al iets van die branche af weet. Daarnaast zijn doorzettingsvermogen en flexibiliteit handige eigenschappen.

Tot slot

“Een tip die ik wil mee geven aan mensen die een online bedrijf willen beginnen is; zoek een mentor of doe cursussen waardoor je kennis opdoet. Omring je met mensen die verstand hebben van het bedrijfsleven, want hier kun je altijd je voordeel uithalen. En de belangrijkste tip die ik tot slot wil geven is data is key! Koop geen producten in omdat je denk dit is leuk om te verkopen, maar onderzoek of het daadwerkelijk goed verkoopt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *