Hoe kleur en typografie bijdragen aan jouw merkidentiteit

Als bedrijf of merk wil je graag opvallen. Je moet jezelf gaan onderscheiden en blijven innoveren. Maar hoe doe je dat? En wat is nou echt belangrijk? In de onderstaande punten neem ik je mee in de wereld van kleur- en typografiegebruik. 

06.11.2020 | Danique Mulder

Persoonlijkheid

Het is erg goed om te weten wat jij als bedrijf of merk wil uitstralen. Neem eens een kijkje bij de concurrent. Wat voor design gebruiken zij? En welke emoties roept dit design bij je op? Indien je een goed beeld hebt van je concurrent, is het handig om te bedenken hoe jij je gaat onderscheiden. Het is vooral belangrijk om je doel goed voor ogen te hebben. 

Als je weet wat je wil uitstralen en welke emotie je bij de consument wil oproepen, is het handig om een persona te maken. Door het maken van een persona krijg je namelijk een duidelijk beeld van jouw ideale klant. Door dit overzicht kan je inspelen op de waarden en emoties die voor hen belangrijk zijn. 

Kleur 

Om jouw design te optimaliseren is het belangrijk om rekening te houden met kleur. Kleur helpen je bij het verhogen van je conversie. Het is van belang om bewust te kiezen. Alle keuzes die je maakt, moet je kunnen beargumenteren. Kleur is namelijk veel belangrijker dan men denkt. 

Laten we eerst even kijken naar de kleurensymboliek. Iedere kleur roept namelijk een andere emotie en waarde bij ons op. Het is dan ook handig om kleuren te gebruiken die bij jouw merkpersoonlijkheid passen.  

Illustratie door Danique Mulder

Als je de kleuren zo ziet staan, zal het je misschien nog niet veel zeggen. Laten we dus even kijken naar wat voorbeelden. 

Volgens mij is iedereen bekent met het merk OralB. OralB heeft een groot blauw logo. Als je mensen vraagt naar hun emotie bij dit merk, dan zullen zij zeggen dat dit merk betrouwbaar en professioneel is. Dit hoort namelijk bij de kleur blauw.

Daarnaast is er nog een bekend merk dat kleuren goed toepast, namelijk Apple. Het logo van dit merk is een mix van zwart, wit en grijs. Je kan dan ook wel stellen dat Apple een zakelijk, dominant en zuiver merk is.

Kleur is erg persoonlijk, maar het kan dus onwijs veel over jouw merk zeggen. Het is dus belangrijk om jouw merkpersoonlijkheid te koppelen aan de juiste kleuren. Er zijn onwijs vele kleuren en tinten. Denk er dan ook niet te veel en lang over na. Om het jezelf makkelijker te maken is het slim om één basiskleur te kiezen. Zorg dat je deze kleur ondersteund met niet meer dan twee extra kleuren. Zorg dat de kleuren jouw merk versterken, je merk herkenbaar is en dat het vertrouwen wekt. 

Typografie 

Naast kleuren is typografie erg belangrijk. Typografie is ontworpen om teksten leesbaar te maken. Waar je ook kijkt, je komt het overal tegen. Kijk maar eens naar verkeersborden, verpakkingsmateriaal, reclames en de apps op je smartphone. Door gebruik te maken van het juiste font, is jouw merkidentiteit in één oogopslag duidelijk. 

Laten we bij het begin beginnen. Er zijn namelijk drie soorten typografie. 

Serif/schreef

Schreefletters zijn prettig leesbaar en worden vooral gebruikt voor lange teksten op papier. Het leest minder fijn op beeldschermen. Aan het uiteinden van een schreefletter zitten horizontale en verticale streepjes. Schreefletters worden vaak gelinkt aan elegantie, formaliteit en een authentiek gevoel.

Sans-serif/schreefloos

Schreefloze letters zijn prettig te lezen op beeldschermen. Dit lettertype wordt steeds vaker gebruikt en is erg geschikt voor mensen met een visuele beperking. Het schreefloos lettertype wordt vaak gelinkt aan moderniteit, eenvoud en minimalisme. Deze letters hebben dan ook geen streepjes aan de uiteinden. 

Illustratie door Danique Mulder

Decoratief

Dit wordt vooral gebruikt voor accenten in je designs. Het is leuk voor grote titels, maar niet als leestekst. 

Het is dus heel slim om onderzoek te doen naar de juiste typografie. Wat vindt de doelgroep fijn? En wat past er bij mijn merkidentiteit? In het geval van online design, zou ik kiezen voor een schreefloos lettertype. Dit leest prettig en oogt rustig. Voor bijvoorbeeld folders en flyers zou ik kiezen voor schreefletters. Trek vooral de aandacht door je titels decoratief te maken. Kies jouw typografie, verwerk dit consistent en verander dit niet te vaak. Hierdoor zorg je voor herkenbaarheid. 

Mijn advies 

Indien jij als bedrijf wil opvallen, is het van belang om je te gaan onderscheiden. Zorg eerst voor je persoonlijkheid. Bedenk wie jij bent en wat je wil uitstralen. Vervolgens ga je aan de slag met de kleuren. Kies één basiskleur die de juiste emotie oproept en vul dit aan met 1 á 2 andere kleuren. Als laatste ga je kijken naar de typografie. Is jouw merk online? Kies dan voor schreefloos. Ga je offline aan de slag? Ga dan vooral voor schreefletters. Wees niet bang om af te wisselen, te combineren en durf te spelen met je lettertypes en kleuren. Het gaat om wie jij bent en hoe jij wil overkomen. 

Weet jij al welke kleur en typografie je gaat gebruiken? Of wil je nog persoonlijk advies? Laat het weten in de reacties. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *