De invloed van deepfake tijdens coronacrisis

Corona. Hét woord dat we de afgelopen tijd wellicht honderd keer voorbij hebben zien komen. Het virus heeft nou eenmaal een grote impact op ons leven. Naast de vele nadelen die het virus ons heeft gebracht, is er ook een positieve kant. Wereldwijd is namelijk te zien dat er een versnelling is in technologische ontwikkelingen, met als doel het bestrijden van het coronavirus. Maar zijn er ook technologieën die een negatieve invloed hebben tijdens deze coronacrisis? Bij mij komt er direct een technologie omhoog: deepfake. Maar hoeveel invloed heeft deepfake op ons tijdens de pandemie en heeft de technologie al toegeslagen in deze tijd? 

Wat is deepfake?

Laten we beginnen met wat deepfake inhoudt. De term deepfake kan je in twee Engelse woorden opsplitsen: deep en fake. Deep staat voor deep learning. Nu hoor ik je denken, wat is deep learning? Deep learning is een techniek die valt onder kunstmatige intelligentie. Op basis van grote hoeveelheden data kunnen AI-systemen nieuwe digitale content zoals gezichten, video’s, teksten, menselijke stemmen en andere audio opnames creëren. Het is dus niet echt. Dat is gelijk een mooi bruggetje naar het tweede gedeelte van het woord deepfake: fake. Kort samengevat staat deepfake dus voor nepinformatie. 

Een herkenbaar voorbeeld van de technologie is het face swap filter op Snapchat waarbij je jouw gezicht kan verwisselen met het gezicht van iemand anders. Maar deepfake bestaat al veel langer. Zo worden deepfake-achtige technieken al jaren gebruikt in films om een (overleden) acteur een rol in de film te geven. Helaas kan deepfake ook voor negatieve doeleinden worden gebruikt om zo meningen te manipuleren, mensen te chanteren of reputatieschade toe te brengen. Herinner je nog dat er vorig jaar in augustus een pornovideo van Dionne Stax op het internet verscheen? Haar gezicht werd ongevraagd over iemand anders gezicht geplaatst. Dat ‘tech-nerds’ deze video’s maken, is al een langer probleem voor sterren. Maar wat als er een politiek gerichte deepfake video uitkomt? Kan deze technologie dan ook invloed hebben op de pandemie die nu gaande is? 

Negatieve impact

Het kan een strategie zijn om een politiek gerichte deepfake video te plaatsen om zo verdeeldheid in een land te creëren. Deepfake video’s kunnen zo de saamhorigheid aantasten en sociale onrust veroorzaken. Ook kan een deepfake video met verkeerde instellingen voor verwarring zorgen en mensen wellicht aanzetten tot verkeerde daden. Dit kan ook gebeuren tijdens de coronacrisis.

Er zou zomaar een video op het internet kunnen verschijnen waarin Hugo de Jonge een verkeerd advies geeft aan het publiek. Bijvoorbeeld dat je weer zonder mondkapje in het openbaar vervoer mag zitten of dat je weer in contact mag komen met je dierbaren binnen de anderhalve meter. Zou jij de video geloven? Of zou je verward raken dat er ineens zo’n tegenstrijdig advies naar buiten wordt gebracht? Naast dat zo’n soort deepfake video voor verwarring kan zorgen, heeft het ook een negatief effect op de verspreiding van het virus. Er zullen namelijk mensen zijn die een deepfake video niet herkennen. Zij zullen dit advies dan opvolgen. Het gevolg daarvan is dat het aantal besmettingen weer flink zal stijgen. 

Een deepfake video kan dus een sterke invloed hebben op aantal besmettingen van het virus. Doordat deze technologie een negatieve impact kan hebben, is het belangrijk dat je een deepfake video kan herkennen. Maar hoe onderscheid je een deepfake video van echte video’s?

Herkenning

Het is niet altijd even makkelijk op een deepfake video te herkennen. De ene deepfake video is nou eenmaal makkelijker te herkennen dan een andere. Om een deepfake video te herkennen kun je jezelf een aantal vragen stellen: 

  • Maakt de mond natuurlijke bewegingen? 
  • Knippert de spreker niet met zijn ogen? 
  • Zijn er vervaagde pixels aanwezig in het beeld? 

Daarnaast moet je altijd kijken naar de bron van de video. Is het een bekende nieuwsbron of is de afzender onbekend? Met behulp van de antwoorden die je geeft, kan je herkennen of het een deepfake video is of niet. Daarnaast kan je ook de tool Microsoft Video Authenticator downloaden. Deze tool analyseert video’s en afbeeldingen en geeft vervolgens aan in een score hoe echt het bestand is. 

Tot op het heden is deepfake nog niet misbruikt in de crisis die nu gaande is. Maar dat wilt niet zeggen dat het in de toekomst ook zo blijft. Zorg daarom dat je deepfake video’s herkent zodat we de negatieve impact van de technologie kunnen verkleinen. Uiteindelijk is deepfake een technologie die ook voor goede doeleinden gebruikt kan worden. Laten we de technologie dus lekker blijven gebruiken bij onschuldige Snapchatfilters. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *