Op zoek naar het DNA van jouw bedrijf

Een tijdje terug verscheen er een artikel over het succesvolle merk Tony’s Chocolonely op mijn beeldscherm. Met de strijd naar 100% slaafvrije chocolade helpen ze de wereld te verbeteren. Het gaf mij een voldaan gevoel om te lezen over wat ze al hebben bereikt. Dit is dan ook niet onopgemerkt gebleven en nagenoeg iedereen weet wie Tony’s Chocolonely is en waar ze voor staan. Maar wat doet het merk zo goed? En hoe kun je dat bepaalde beeld dat iemand vormt van een merk beïnvloeden?

Wat meteen opvalt is dat het chocolademerk een duidelijke missie, visie en strategie hanteert. Hierbij staat maar één doel centraal. Dit voeren ze weer door naar de buitenwereld. Alle basisvoorwaarden voor een sterk merk zijn er:

 • Het product zelf is van goede kwaliteit. Het tilt een hoog niveau.
 • De prijs van het product is eerlijk en realistisch. Mensen merken nauwelijks verschil in hun portemonnee wanneer ze het product wel of niet aanschaffen met de dagelijkse boodschappen.
 • Waar het merk naar streeft spreekt vele mensen aan.
 • Met nieuwe smaken en de mogelijkheid om zelf smaken samen te stellen zorgen ze continu voor vernieuwing. Hierdoor is er voor ieder wat wils.

Met al deze punten creëren ze een eigen merkidentiteit. Een eigen identiteit is bepalend voor het succes van je merk. Hieronder lees je een aantal stappen die je kunt volgen om zoek te gaan naar het DNA van jouw eigen bedrijf.

Stap 1: Betekenis aan je bedrijf geven

Allereerst is het belangrijk om te ondernemen vanuit een diepere betekenis. Dit houdt in dat het bedrijf van toegevoegde waarde is en er niet alleen aan het eigen belang wordt gedacht. Naast dat er dus eigen geld wordt verdiend, wordt er ook voor een bepaald doel gestreden. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je een sociaal vraagstuk wilt oplossen of een verschil wilt maken voor het milieu of je branche. Uiteindelijk zet je hiermee je merk in een veel betere positie. Ga daarom op zoek naar de betekenis die zich bevindt in jouw organisatie.

Vanuit deze betekenis werken is tegenwoordig bepalend voor het aanhouden van je bedrijf. De afgelopen jaren is er een hoop veranderd in de maatschappij, wat mensen tot nieuwe inzichten heeft gebracht. Steeds meer consumenten willen namelijk dat bedrijven een positieve bijdrage leven aan de samenleving. Uit een onderzoek van het GFK blijkt dat maar liefst 72% van de consumenten hierop let bij het doen van een aankoop. Ook valt op dat als je goed personeel op lange termijn wilt vinden, je betrokkenheid moet creëren. Wanneer het personeel zich niet kan identificeren aan het merk wordt het gecompliceerder om nieuw talent te vinden en te behouden. Mensen willen nu eenmaal niet langer werken voor bedrijven die niks voor de wereld betekenen.

Vraag je als bedrijf zijnde dus continu dingen af. Waarin geloof je als organisatie? Welk maatschappelijk probleem zou volgens jou echt opgelost moeten worden? Wanneer alles in zijn geheel is uitgewerkt, treed je naar buiten toe.

Stap 2: Ontwikkelen van je merkidentiteit

Nadat de betekenis van je merk is bepaald, moet de merkidentiteit verder worden ontwikkeld. Daarbij zijn de visie en missie twee onmisbare factoren en de handleiding bij alles wat er in het bedrijf veranderd.

Wat is een visie?

Een visie is hetgeen wat een bedrijf voor elkaar wil krijgen in de toekomst. Het geeft een reëel beeld van de gewenste situatie als de missie wordt behaald. Het betreft dus altijd een droomscenario. Om de visie te bepalen is het verstandig om de volgende vragen te doorlopen:

 1. Op wie richt de organisatie zich?
 2. Welk probleem los je op met jouw product of dienst?
 3. Wat is je droom voor over 5-10 jaar?

Wanneer de punten helder zijn beschreven kan de visie worden geformuleerd. Dit doe je door de uitwerkingen bij elkaar te voegen.

Wat is een missie?

Een missie legt de identiteit van de organisatie vast. Het geeft als het ware de bestaansrecht van de organisatie weer. Een missie is uiteindelijk de weg naar het behalen van de visie. Onderstaand zijn de stappen te vinden om de missie te formuleren:

 1. Waarom bestaat de organisatie?
 2. Wie zijn mijn ideale klanten?
 3. Wat voor beeld wil ik dat anderen hebben van mijn organisatie?
 4. Waarom is jouw product/dienst van toegevoegde waarde?

Baseer nu op bovenstaande punten de missie. Deze bestaat slechts uit enkele zinnen.

Als laatste zijn kernwaarden ook een vereist element van de missie. Kernwaarden zijn de onderdelen die een bedrijf erg belangrijk vindt. Het gaat hierbij voornamelijk om de gedragingen en de cultuur van de organisatie. De medewerkers dienen dit over te brengen naar de mensen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen)
 • Elkaar respecteren
 • Betrokkenheid
 • Klantgericht

Bij elke beslissing die het bedrijf maakt, is het de bedoeling dat de kernwaarden terugkeren.

Nadat alle stappen in dit artikel verwerkt zijn, dient de consument een veel duidelijker beeld van jouw merk te hebben. Nog even en je bedrijf wordt net zo gewaardeerd en geconsumeerd als koploper Tony’s Chocolonely.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *