Toepassing van behavorial design bij modeketen MANGO

Online shoppen is het de laatste jaren aan het winnen van fysiek winkelen. 
Door deze ontwikkeling liggen er veel kansen voor de websites van modeketens als Mango om de verkoop hierop te stimuleren. De Spaanse modeketen Mango is zowel online als offline al jarenlang zeer populair, maar groei blijft altijd een belangrijk aandachtspunt. De toepassing van behavorial design draagt hier aanzienlijk aan bij. Andere modeketens als H&M hebben dit al goed onder de knie maar op de website en de app van de Mango is er nog plaats voor verbetering. Er zijn al wel goede elementen te vinden, maar het advies betreft hoe behavorial design nóg beter ingezet kan worden op de website en in de app, om de conversiedoelen gemakkelijker te behalen, verkoop nog meer te stimuleren en te zorgen voor hogere engagement en terugkerende bezoekers.

Waarom behavorial design?

Behavorial design is een techniek die, mits deze goed wordt ingezet, zowel voor de organisatie als de klant zelf een positieve ervaring teweeg brengt. Het betreft het bieden van genoeg informatie aan bezoekers zodat deze zo lang mogelijk engaged en geïnteresseerd blijven, wat weer als resultaat heeft dat zij sneller op de website/app terugkomen om weer aankopen te doen. Dit is voor de bedrijven zelf dus alleen maar iets positiefs, aangezien het toevoegen van behavorial design elementen dus kan leiden tot een aanzienlijke verbetering van de resultaten van de conversiedoelen.
Aangezien de usability van de website en de app van de Mango goed is, wordt er nu gekeken naar de toevoeging van behavorial design om ook de Mango van de voorgenoemde resultaten te voorzien.

De homepagina

Wanneer er gekeken wordt naar de huidige inzet van behavorial design elementen op de homepagina van de website van de Mango, valt het oog gelijk op een zeer grote foto die vrijwel de gehele inhoud boven de vouw inneemt. Op de foto (afbeelding 1) is in grote, dikgedrukte, rode letters de tekst ‘SALE tot -50%’ geschreven. Je kan er als bezoeker van de website simpelweg niet omheen en de keuze om op deze banner te klikken is dan ook snel gemaakt. Dit is een erg goed voorbeeld van het juist inzetten van behavorial design. In de app (afbeelding 2) is dit element ook toegevoegd, alleen staat er dan op de homepagina een rood blok met dezelfde tekst als op de website, in witte letters. Een ander element wat op de homepagina goed is toegevoegd, is de pop-up voor het inschrijven op de nieuwsbrief om 10% korting te ontvangen. Mensen die prijsgevoelig zijn zullen deze korting, en dus het merk zelf, erg waarderen.

De tone of voice van de website is informeel en hier en daar wat speels. Dit is goed en consistent doorgevoerd, en moet dan ook meegenomen worden in de toepassing van behavorial design elementen. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen een prettig gevoel ervaren bij de manier waarop ze aangesproken worden en hierdoor een positieve klantervaring beleven. 

De kansen met betrekking tot behavorial design op de homepagina worden dus zowel op de website als in de app, goed benut.

Afbeelding 1
Afbeelding 2

De productpagina

Wanneer er verder wordt gegaan naar een specifieke productpagina, komen er meer kansen naar boven. De productpagina is een belangrijke pagina. Op deze pagina maakt de bezoeker namelijk de keuze of hij het product wil gaan kopen, of niet. Ook kan hij op deze pagina tot meerdere aankopen verleid worden, waar wij zelf nog niet op was gekomen. Dit wordt gedaan via bijvoorbeeld cross selling. Dit laatste is iets wat op de website is geïmplementeerd, maar in de app geheel ontbreekt.

Op de website staat er onder het desbetreffende product een rij met artikelen onder de categorie ‘Soortgelijke artikelen’ (afbeelding 3). Door het toevoegen van dit element zal de bezoeker geneigd zijn om verleid te worden meer producten in zijn winkelmandje toe te voegen. Het is dus ook een verbeterpunt dat deze categorie niet is toegepast in de app, maar alleen op de website. 

Onder de rij met soortgelijke artikelen, staat een zelfde soort rij artikelen, alleen dan onder de naam ‘Maak je look compleet’ (afbeelding 4). Hier staan producten afgebeeld die goed bij het betreffende product op de productpagina passen. Dit element zal de bezoeker wederom verleiden tot meerdere aankopen en is gelukkig wel in de app toegevoegd (afbeelding 5). Buiten het feit dat dit leidt tot meer aankopen, heeft dit ook een hoger engagement tot gevolg. De bezoeker komt door deze twee categorieën op meerdere pagina’s en spendeert dus aanzienlijk meer tijd op de website.

Afbeelding 3
Afbeelding 4
Afbeelding 5

Sociale bewijskracht

Het is dus zeer goed dat deze elementen op de productpagina zijn toegevoegd. Echter kan er naast de twee bestaande rijen ook een derde rij toegevoegd worden, namelijk ‘Anderen kochten ook’. Dit speelt in op de beïnvloedingstechniek ‘sociale bewijskracht’ van Cialdini. Mensen zijn snel geneigd om af te gaan op de keuzes van anderen en worden hierdoor overtuigd, dus het kan zeker goed uitpakken als dit element wordt toegevoegd.

Om verder te gaan op dezelfde lijn, kan er op de productpagina ook een ander belangrijk ‘sociale bewijskracht’ element worden toegevoegd, namelijk klantreviews over het desbetreffende product. Online shoppen blijft, vooral voor vrouwen met verschillende vormen, soms erg lastig. Het toevoegen van een algemene waardering van een bepaald product, gebaseerd op leesbare klantreviews, zorgt naast sociale bewijskracht ook voor meer vertrouwen in een goed passend product. Wanneer een bezoeker twijfelt over een bepaald product, maar leest dat bijvoorbeeld een vrouw met dezelfde lengte zeer positief is over het product, zal zij overtuigd raken om het product te kopen. Productreviews zijn dus een belangrijk behavorial design element waar kansen liggen en wat toegevoegd kan worden voor een betere conversie. 

Schaarste

Inspelen op overtuiging kan ook gedaan worden door het toevoegen van een ander principe van Cialdini, namelijk ‘schaarste’. Dit kan toegepast worden door bij een bepaald product aan te geven dat deze populair is en naast een bepaalde maat te zetten dat er bijvoorbeeld nog maar 3 artikelen beschikbaar zijn. Bij het overzicht van alle producten kan bijvoorbeeld ook op een productfoto de tekst ‘Populair’ of ‘Bijna uitverkocht’ gezet worden. Door in te spelen op schaarste zullen mensen wederom sneller geneigd zijn om een product te kopen, omdat ze bang zijn dat ze anders wat mislopen wanneer dit is uitverkocht. 

Een andere kleine toevoeging op de productpagina kan bijvoorbeeld de zin ‘Gratis verzending voor bestellingen boven de €30,-’ zijn. Verzendkosten betalen is iets wat veel online shoppers niet graag doen, dus door ze te laten weten wat het minimale bedrag is waarna dit niet meer hoeft, worden zij sneller overtuigd om dit bedrag aan producten te bestellen. 

Conclusie

Al deze elementen kunnen ter verbetering gemakkelijk worden toegepast, op zowel de website van de Mango als in de app. De aanbevelingen zijn snel uitvoerbaar en zullen zowel de conversie als de klantwaardering aanzienlijk verbeteren. Vanuit een persoonlijk standpunt zou ikzelf voornamelijk erg blij zijn met de toevoeging van productreviews, en zou ik zelfs blij zijn om via deze weg overtuigd te worden om een product aan te kopen, omdat ik er zelf ook wat uit haal!

Dus Mango, waar wachten jullie op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *