Zo gebruik je Behavioral Design om geefgedrag te stimuleren

Het aantal gulle gevers neemt steeds verder af in Nederland. Het Wereld Natuur Fonds verloor maar liefst 150.000 vaste donateurs in de afgelopen vijf jaar en goede doelen als Unicef, Greenpeace en OxfamNovib doen het niet veel beter.

De vrijgevigheid van Nederland is in de afgelopen twintig jaar duidelijk afgenomen, een zorgwekkende trend. Het is dan ook zoeken naar nieuwe manieren om het geefgedrag in Nederlanders te stimuleren. Gelukkig biedt Behavioral Design de oplossing.

Deze whitepaper gaat in op de beïnvloedingspricipes van Dr. Robert Cialdini en toont daarbij aan hoe deze eenvoudig, goedkoop en schaalbaar zijn in te zetten om het geefgedrag van mensen te beïnvloeden.

Behavioral Design die er toe doet. Lees hier meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *