Clayton Christensen’s Jobs-to-be-done framework

Ken je het milkshake verhaal? Een fastfoodketen wilde meer milkshakes verkopen. Dus ondervroegen zij klanten die in ‘het typische milkshake drinker profiel’ pasten. Moest het goedkoper, in andere smaken, dikker of dunner? Vele euro’s en maanden later was daar het resultaat: er was niks verbeterd. Er werden net zoveel milkshakes verkocht als voorheen. Wat was er misgegaan?

Hoe kun je überhaupt aan productinnovatie doen als niet weet voor welke taak de dienst, of het product in dit geval, ingehuurd wordt? In mijn whitepaper leg ik het jobs-to-be-done framework uit, inclusief voorbeelden, lees je de uitkomst van het onderzoek naar de milkshakes in een fastfoodketen en hoe je het framework voor jouw onderneming kunt toepassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *