#YOUKNOWME Shout your abortion

Afgelopen zomer heeft de Amerikaanse staat Alabama een wet aangenomen die bijna alle vormen van abortus in de staat zou verbieden. Hierbij houden ze geen rekening met gevallen van verkrachting of incest. De wet kent geen uitzonderingen. Deze maatregel zou zelfs artsen een 99-jarige gevangenisstraf opleggen als ze dit ‘misdrijf’ zouden uitvoeren. 

Als reactie op de beperkende wet, ging actrice Busy Philipps https://www.cbsnews.com/news/busy-philipps-abortion-the-viral-social-media-campaign-youknowme-asks-women-to-share-their-abortion-stories/naar Twitter om de VS er eventjes op te wijzen dat 1 op de 4 vrouwen een abortus heeft gehad in de VS. Heel veel mensen geloven dat het niet zo vaak voorkomt of dat ze niemand kennen die een abortus heeft gehad. Maar niets is minder waar. #Youknowme is de nieuwe hashtag die vrouwen die een abortus hebben gepleegd en hier meer bewustzijn over willen creëren kunnen gebruiken om hun verhaal te delen. https://www.harpersbazaar.com/culture/politics/a27481499/busy-philipps-you-know-me-tweets/

De tweet, die bijna 10.000 retweets en bijna 50.000 likes heeft, ging snel viral. Vrouwen delen nu hun abortussen. De verhalen van sommige gebruikers gingen over emotionele verhalen over seksueel misbruik of mishandeling. Er doen ook veel beroemdheden en publieke figuren mee aan de hashtag. 

De kruistocht naar abortus is niet nieuw. Maar de middelen die de Pro-life beweging gebruikt om door te dringen zijn dat wel. Demonstranten spreken bezoekers van de klinieken actief aan of proberen ze op andere gedachten te brengen. Dat de pro-life beweging steeds maar blijft groeien in Nederland staat niet op zichzelf. De toenemende invloed van christelijk rechts (Trump en de conservatieven) en de groei van rechts-populistische partijen geeft ze een enorme steun in de rug. Het blijkt namelijk dat er in de afgelopen jaren internationale netwerken en samenwerkingsverbanden zijn opgekomen van conservatief christelijke, katholieke en rechts-populistische groepen die elkaar steunen. Ze vinden elkaar terug in ethische kwesties en het terugdraaien van vrouwen- en lhbti-rechten. 

De afgelopen paar jaar zijn conservatief christelijke organisaties ook internationaal gaan samenwerken in hun strijd tegen abortus. Het gedeelde ideaal is een samenleving die als het ware terug in de tijd gaat als het gaat om de verworven rechten zoals de gelijkheid voor mannen en vrouwen, abortus, echtscheiding, homohuwelijk, anticonceptie en antidiscriminatiewetten. Sinds 2013 worden er al strategieën ontwikkeld om deze doelen te bereiken op geheime bijeenkomsten in Europese steden als Dublin en Warschau. Deze geheime bijeenkomsten worden door een gezelschap van ultraconservatieve christenen uit 34 landen geregeld. Zij noemen zich Agenda Europe. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/pro-life-heeft-de-wind-mee-de-macht-van-de-anti-abortusbeweging-wordt-steeds-groter~beb61df0/

Neil Datta (secretaris van het Europese Forum van Parlementariërs) verdiepte zich in dit netwerk. In april 2018 publiceerde hij hier een rapport over. Hij verdiept zich al een ruime 10 jaar in anti-choice en anti-genderbewegingen. Hij gaf aan dat hij in Agenda Europe heeft kunnen opmaken dat ze intensief internationaal aan het samenwerken zijn, de agenda is verbreed en ze zijn zich aan het professionaliseren. Op de Facebookpagina van Agenda Europe wordt Neil Datta gekenmerkt en geschetst als ‘de leider in de EU van de lobby voor de internationale babymoordindustrie’.

Op de lijst van deelnemers van Agenda Europe prijkt één Nederlandse naam: Leo van Doesburg. Hij is de oprichter van een Europese christelijke politieke beweging, ECPM, die als slogan hanteert ‘Strong Values, Strong Nations, Strong Europe’. Hij staat bekend als een prominente netwerker en lobbyist in Europa. Hij staat in voor de directeur van zijn beweging en laat via de e-mail weten dat de invloed van Agenda Europe ‘beperkt’ is. Het manifest heeft geen officiële status. 

 Toch boezemt een beweging als deze angst in. Stel dat er bij de volgende verkiezingen ineens een ultraconservatieve partij aan de macht komt. Niemand ging ervan uit dat Donald Trump het presidentschap in de VS zou winnen. Wat zou er in Nederland gebeuren als bewegingen als deze ineens gewelddadig zouden worden. 

Maar daar gaan we natuurlijk niet van uit. Toch is het misschien een idee om dergelijke social media-uitingen te gebruiken om bewustzijn voor zaken als de gelijkheid voor mannen en vrouwen, abortus, echtscheiding, homohuwelijk, anticonceptie en antidiscriminatiewetten in leven te houden en te verspreiden. Een beweging als de #Youknowme is zeker een actie die Nederlandse vrouwen (en mannen) zouden kunnen inzetten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *