Hoe je eigen apparaten je bespioneren.

Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je hebt het net met een collega over hoeveel zin je hebt in een zonvakantie naar een tropisch eiland en het volgende moment verschijnen er aanbiedingen op je tijdlijn voor zonvakanties naar de meest tropische plekken. Je vraag je af of dit toeval is of dat er stiekem iets of iemand meeluistert. Vervolgens kijk je om je heen en valt het op dat een groot deel van de mensen op kantoor de camera van de laptop of computer afgeplakt hebben. De angst onder gebruikers om bespioneerd te worden door hun eigen apparaten groeit, maar is dit terecht? 

Advertenties 

Het ene moment heb je het over een bepaald product, het volgende moment zit je hele tijdlijn er mee volgestampt. Toevallig of niet, het blijft een vaag fenomeen. Tenzij je het product al eerder opgezocht hebt natuurlijk. Het is allang een bekend gegeven dat jouw interesse in een bepaald product omgezet wordt in advertenties op social media. Maar als je er alleen fysiek over gesproken hebt en er nog niet eens aan toegekomen was om een zoekopdracht te starten, valt er weinig aan het toeval over te laten. 

Baader-Meinhof

Natuurlijk kan er in zo een situatie sprake zijn van het Baader-Meinhof effect: het fenomeen dat wanneer je voor de eerste keer iets opmerkt, het daarna overal tegen lijkt te komen. Facebook ontkent altijd nog dat de app daadwerkelijk haar gebruikers afluistert, dus dit zou een goede verklaring kunnen zijn. Een andere interessante theorie is dat bedrijven op basis van jouw zoekgeschiedenis heel goed kunnen voorspellen wat jouw interesses zijn. Er is hier sprake van een correlatie tussen data en toekomstige aankopen. 

Correlatie

Een voorbeeld van zo een correlatie is op vakantie gaan. Veel vrouwen willen er goed en strak uitzien voordat ze in bikini over het strand flaneren. Bedrijven als Facebook weten al genoeg als blijkt dat je een strandvakantie op een zonnig eiland op de planning hebt staan. Via soortgelijke data uit een database weten ze dat er een correlatie bestaat tussen vrouwen die op zonvakantie gaan en afvallen. Vervolgens tonen ze advertenties met dieetpillen of gesponsorde artikelen over hoe je snel kunt afvallen. Dit is een heel simpel voorbeeld, maar op deze manier kunnen bedrijven op basis van jouw online gedrag voorspellen waar je in de toekomst waarschijnlijk interesse in krijgt. 

Beginpagina van Facebook Ads

Games

Niet alleen Facebook, maar ook andere apps verzamelen jouw data. Zo weten ze over welk device je beschikt, je e-mailadres, IP-adres en soms ook je exacte locatie. Sommige apps gaan nog een stap verder, die luisteren zelfs met je mee. Het gaat vooral om game-apps die draaien op ‘Alphonso-software’. Van games met deze software is gebleken dat ze meeluisteren met de microfoon tijdens activatie van de app. Logisch, want hier heb je zelf toestemming voor gegeven. Veel apps vragen, de eerste keer dat je de app opent, of ze toegang tot de microfoon mogen. Omdat je zo graag de game wilt spelen, klik je ‘ja’ zonder na te denken over de gevolgen. 

Verdienmodel

Deze ‘gratis’ apps overleven namelijk door dit verdienmodel. De ontwikkelaars bieden hun product gratis en voor niets aan, maar vaak functioneert de app niet als de toegang tot de microfoon is geweigerd. De microfoon hebben ze namelijk nodig om hun inkomen te verdienen. Je hoeft niet bang te zijn dat ze gesprekken tussen jou en je partner of vriendinnen afluisteren, dat interesseert ze namelijk niet. Het gaat hen er om welke programma’s je op televisie kijkt of waar je naar luistert, zodat zij een beter overzicht hebben van jouw interesses. Deze gegevens, soms ook gepaard met locatiegegevens, worden doorverkocht aan adverteerders. 

Toegang weigeren

Het afluisterprobleem is helaas niet op te lossen, maar wel te limiteren. Je kunt beginnen door op je device naar Instellingen > Privacy > Microfoon te gaan en de schakelaar per app te verschuiven. Dit voorkomt dat apps toegang krijgen tot je microfoon. Sommige apps zullen hierna helaas niet meer functioneren, maar dan zul je de afweging moeten maken tussen de game en je privacy. 

Webcam 

Een andere angst is het bespioneerd worden via de webcam. Voor hackers is het simpel gebleken om zich ongevraagd toegang te verschaffen tot andermans laptop of PC, simpelweg door het plaatsen van virussen. Niet alleen is dit een enorme inbraak op je privacy, in de ergste gevallen worden de webcambeelden opgenomen en verspreid. Hetzelfde geldt voor beide camera’s op je smartphone en andere draagbare apparaten met ingebouwde camera, zoals een babyfoon. 

De angst om bespioneerd te worden is dus niet onterecht. Mijn advies: ga voorzichtig om met je devices en weiger voor onnodige apps, indien mogelijk, de toegang tot je microfoon of camera. Neem een voorbeeld aan Mark Zuckerberg en voormalig FBI-directeur James Comey en plak je webcam af. Er bestaat wel degelijk een kans dat je eigen apparaten je bespioneren en het gebeurt vaker dan je denkt. Met bovenstaande maatregelen kom je al een heel eind, better be safe than sorry!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *