Hoe groot is de invloed van gesponsorde video’s op de kijkers?

Door de groeiende populariteit van YouTube, verdienen grote YouTubers al gauw tienduizenden euro’s met gesponsorde video’s. In een gesponsorde video gebruikt een YouTuber een product of dienst van een bepaald merk en krijgen ze hiervoor betaald. Kijkers van tegenwoordig zijn geobsedeerd met YouTubers. Zo gaan ze naar events om hun favoriete YouTuber te ontmoeten, kopen merchandise of beheren een fan-account. Ze kijken nu liever naar video’s op YouTube dan naar televisie. Maar hoe beïnvloedbaar zijn deze kijkers en heeft dit effect op het koopgedrag?

Rolmodel

Op een vroege leeftijd heb je vast wel eens mee zitten dansen op bekende liedjes van je favoriete idool van die tijd. Zo’n favoriet idool werd gezien als een rolmodel. Van nature zijn mensen gewend om het gedrag te kopiëren en wat mensen om hun heen doen. In deze tijd kijken de meeste jongeren niet meer op tegen beroemdheden maar YouTubers. Vooral jongeren zijn geïnteresseerd in wat YouTubers doen en zoeken naar mogelijkheden om zich te kunnen identificeren. Jongeren willen graag leren van personen waar ze zich in kunnen of willen verplaatsen. 

Dit gaat makkelijker bij YouTubers dan beroemdheden omdat het gaat om ‘gewone’ jongeren. Jongeren zitten nog op school en kopen hun producten bij bekende winkelketens. YouTubers spreken de taal van jongeren alsof de kijker hun beste vriend is, waardoor de overtuigingskracht groot is. Je neemt iets sneller over van een vriend of vriendin dan van een vreemde. Door de interactie op social media en meet&greets ontstaat er een band tussen de YouTuber en de kijkers, waardoor het echt aanvoelt als een vriend of vriendin.

Invloed op kinderen 

Vroeger kon je zien dat een reclame op tv duidelijk een reclame is. Je wil bekende mensen betalen om je producten aan te prijzen, maar bij onlinevideo’s zie je dat de scheidslijn dunner is geworden. Doordat YouTubers entertainment biedt aan de kijkers, hebben de kijkers vaak de dubbele boodschap niet door. Gewone reclame worden sneller herkent en kunnen kijkers het gemakkelijk negeren, echter bij video’s op YouTube kiezen ze er zelf voor dat ze het willen zien.

Kinderen zijn een makkelijk beïnvloedbare doelgroep. Kinderen kijken op tegen YouTubers en sommige van hen weten niet dat YouTubers betaalt krijgen om een product te showen. Ze willen tenslotte alles hebben wat hun rolmodel ook heeft. Maar niet iedereen neemt alles van een YouTuber over. De boodschap van de YouTuber moet wel bij het beeld passen dat de jongeren van hem of haar hebben. Is dit niet het geval dan wordt de YouTuber niet oprecht of onbetrouwbaar gezien, waardoor de impact op de doelgroep verdwijnt.

Uit een onderzoek van Radboud Universiteit en de Universiteit van Amsterdam is er degelijk een verschil te zien tussen oudere en jongere kinderen, over hoe zij denken over gesponsorde YouTube video’s. Oudere of hoogopgeleide kinderen zien sneller in dat YouTube video’s worden gesponsord en hebben er begrip voor. Ze zijn positief over vermeldingen en zien ook het belang daarin dat YouTubers ook geld moeten verdienen. Ze waarderen als de YouTubers open en eerlijk zijn als ze gesponsorde video’s maken. Jongere of lagere opgeleide kinderen zien niet zo snel wanneer een video gesponsord is en denken ook dat ze niet snel beïnvloed worden. Ze begrijpen het nut van de vermeldingen niet. Hieruit kunnen we concluderen dat oudere kinderen beter zijn in het herkennen van reclame.

Koopgedrag

Door een lange blootstelling aan het merk of product in de video, wordt de doelgroep overtuigt om het product te kopen. De kijkers worden op deze manier sneller beïnvloedt en heeft het invloed op het koopgedrag. YouTubers inspireren eenmaal de kijkers om ook aankopen te doen van hun favoriete YouTuber. Maar ook vrienden en familie die een product al hebben, hebben een grote invloed op het koopgedrag van kinderen. Om die reden willen ze het ook hebben omdat een vriend of vriendin dat ook heeft. 

Vermeldingen

YouTubers mogen kinderen van onder de 12 jaar niet rechtstreeks stimuleren om reclame te maken voor producten of diensten. Of andere soorten uitingen in berichten bewerken waardoor de consument misleid kan worden. In 2017 is Social Code tot stand gekomen, een initiatief door YouTubers. Hierin zijn richtlijnen vastgesteld dat er aangegeven moet worden wanneer een YouTuber betaald krijgt om een bepaald product aan te prijzen. Deze vermelding wordt in de beschrijving weergegeven of in de video zelfbenoemd.

Kijkers van YouTubers zijn zeker niet dom en kunnen door deze overvloed aan gesponsorde video’s steeds beter achterhalen of iets wel of niet gesponsord is. En kunnen ze door vermeldingen steeds bewuster nadenken of ze iets daadwerkelijk willen kopen wat hun favoriete YouTuber ook hebben. Bovendien hebben niet alleen YouTubers invloed op het koopgedrag van de kinderen, maar ook vrienden en familie spelen een belangrijke rol op deze doelgroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *