EEN SLIM HUIS

Een slim huis, wat wil dat nou eigenlijk zeggen? Dat uw huis hele lastige rekensommen kan oplossen of een fotografisch geheugen heeft? Zo zou u het kunnen zien, maar in theorie zit het toch even net wat anders. U heeft vast wel eens van een slim huis gehoord, maar wat er nou precies mee bedoeld wordt en wat er allemaal mee mogelijk is, is voor een hoop mensen nog niet helemaal duidelijk. In dit artikel wil ik u graag kennis laten maken met de basis van een slim huis, zodat ook u mee kunt praten over de nieuwste technologieën. Daarnaast is het niet alleen functioneel voor in uw eigen huis, maar kan het ook relevant zijn voor in werkpanden, ziekenhuizen, tehuizen en andere panden. In mijn volgende artikel ga ik verder in op slimme technologieën in tehuizen. 

Een slim huis of pand, waar zal ik eens mee starten. Om te beginnen wil ik u kennis laten met de term domotica. Het woord domotica is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en ticawat afkomstig is van informatica, telematica en robotica. Domotica wordt gedefinieerd als; automatisering van processen in en om het huis met behulp van slimme elektronica en netwerkprotocollen. 

We beginnen met de basis. We starten met verlichting en verwarming. Een gewone lamp of thermostaat is eigenlijk niet echt meer van deze tijd. Slimme verlichting komt in verschillende soorten en maten en daarbij ook in verschillende prijsklassen. Slimme verlichting wordt onderscheiden in vier verschillende soorten; slimme lampen, slimme fittingen, de inbouwontvangers en de slimme stekkers. Slimme verlichting heeft natuurlijk als hoofdtaak het verlichten van een ruimte, maar je haalt er nog meer uit. Je kunt je verlichting versturen via een app op je telefoon en of tablet. Daarnaast kun je slimme verlichting ook in scenes of routines gebruiken. Zo kunnen bijvoorbeeld je lampen langzaam automatisch aangaan als je wakker wordt. De mogelijkheden voor zulk soort routines zijn eindeloos en maken het mogelijk de verlichting je huis te automatiseren. Ook de verwarming in je huis kan geautomatiseerd worden. Slimme thermostaten stemmen de verwarming af of het leefpatroon van de bewoner. Ook de thermostaat is te programmeren. Hij kan hierdoor op afstand bediend worden en automatisch uit -of aan gaan. Je kan bijvoorbeeld instellen dat na 10 uur uw verwarming automatisch uitgaat. Slimme verlichting en een slimme thermostaat zorgen uiteraard voor meer comfort, maar besparen ook een hoop energie. Deze laatste reden is voor veel mensen een doorslaggevende factor om te kiezen voor slimme technologie in huis. 

Slimme verlichting en een slimme thermostaat zijn vaak de eerste slimme tools die mensen kiezen voor in hun huis en of pand. Daarnaast is de smart TV ook een daadwerkelijke rage. Bijna alle nieuwe tv’s zijn tegenwoordig smart Tv’s. Een smart TV is een televisie met internetverbinding. Eenmaal verbonden met een netwerk kan je veel diverse apps downloaden. Ook kan je gemakkelijk dingen streamen naar je televisie vanaf andere apparaten, bijvoorbeeld het streamen van presentaties. De smart TV is een echt multimedia apparaat. Naast je Smart TV wordt er tegenwoordig ook veel gebruik gemaakt van smart speakers. Smart speakers zijn draadloze speakers waarmee je kan communiceren. Deze kan bijvoorbeeld muziek voor je opzetten, maar zou je ook kunnen helpen aan het laatste nieuws. 

Ook slimme camera’s worden tegenwoordig veel gebruikt in en rondom huizen en of andere panden. De slimme camera noemen we ook wel de IP-camera. Je kunt deze camera’s inzetten met beeld en geluid. Sommige camera systemen sturen een berichtje naar je smartphone als er beweging wordt gedetecteerd. Bij een slimme camera is de kwaliteit van de camera erg belangrijk. Doormiddel van slimme camera’s kunnen ongewenste indringers vermeden en of opgepakt worden, maar slimme camera’s kunnen ook voor praktischere zaken worden ingezet. Tegenwoordig is het helemaal niet meer raar dat je niet thuis bent wanneer de bezorger komt. Je krijgt een melding wanneer hij aan de deur staat en via een speaking-device kun je hem vertellen dat je niet thuis bent en of hij het pakketje op een aangewezen plek neer wilt leggen.

De bovengenoemde slimme technologieën zijn de meest gebruikte in huis en of andere panden. Tegenwoordig zijn er al een hoop andere slimme tools op de markt gekomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een automatische stof en of grasmaaier. De automatisering van processen in en om huis zullen steeds verder ontwikkelen. De vraag van veel mensen rondom deze ontwikkeling; doen we in 2080 dan helemaal niks meer zelf? 

In mijn tweede artikel over slimme technologieën vertel ik hoe er gebruik kan worden gemaakt van slimme technologieën in de gezondheidszorg. Want natuurlijk gebruiken we slimme technologie voor ons gemakt en om duurzaamheidsredenen, maar hoe kan het nog meer nuttig worden ingezet? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *