Wat moet je als mediaprofessional doen om een echte #GirlBoss te worden?

Werk jij non-stop zonder pauze? Maak je je zorgen of je anderen niet beledigt met je feedback? Vraag je collega’s altijd om raad voordat je elf een beslissing neemt? Of wil je gewoon (heel realistisch) dat iedereen je aardig vindt?
Dit staat op de flaptekst van het boek, Nice Girls Don’t Get The Corner Office. Ik beantwoorde veel van deze vragen met ja. Toch wil ik net zo’n Girl Boss worden net als mijn voorbeelden in de Media-industrie. Hoe kan een boek anderen en mij daarbij helpen?

In het boek Nice Girls Don’t Get The Corner Office legt Lois P. Frankel uit hoe het is om een vrouw te zijn in de zakenwereld. Het is nou eenmaal niet makkelijk omdat er vaak kleinerend over gedacht wordt. Het is belangrijk om eerst het zelf-assessment te doen om te weten waar jij al staat. Het boek geeft ook aan altijd te beginnen met 1 à 2 dingen. Anders raak je alleen maar gefrustreerd.  Koop het vooral zelf als je na deze tips denkt ik wil meer leren.

Ik ga nu de uit het boek geven die denk ik iedere mediaprofessional en vrouw wel kan gebruiken.

1. Geef jezelf toestemming om vrouw te worden.
Dit lijkt misschien een simpel idee, maar het is iets waar velen weerstand aan bieden, vanwege verschillende redenen. Hou eens een goed gesprek met jezelf. Zeg tegen jezelf dat je geen toestemming nodig hebt om je doelen te bereiken, maar dat je er recht op hebt. Probeer de volgende mantra:

Ik heb er recht op dat mijn belangen ook behartigd worden

2. Stel jezelf voor zoals je zou willen zijn.
Als je het voor je kunt zien, dan kun je het bereiken. Stel jezelf voor in de rol die je wilt hebben. Als het in de mooiste kamer van het kantoorgebouw is, maak het plaatje dan compleet met het bureau en alle dingen die erop staan. Bedenk hoe je je moet gedragen om dit te bereiken. Zorg dat dit de waarheid wordt.

3. Praat terug tegen het angstige stemmetje in je hoofd.
Dit klinkt misschien heel raar, maar je moet de oude boodschappen vervangen door de nieuwe. Als je angstige meisjesstemmetje zegt: Maar niemand zal me aardig vinden als ik verander, dan kan je vrouwenstem antwoorden: Dat is een oude boodschap. Laten we een nieuwe, krachtige boodschap bedenken.

4. Omhul jezelf met een schild van plexiglas.
Met dit schild kun je alles om je heen zien, maar je kunt niet geraakt worden door de negativiteit van anderen. Het klinkt raar, tot je het probeert.

5. Bepaal wat anderen over je zeggen.
Schrijf in 25 woorden op hoe je door anderen omschreven wil worden. Daarna schrijf je op hoe je je gedraagt om dit te bereiken. Kortom, accepteer de verantwoordelijkheden van de volwassenheid

6. Herken weerstand en benoem het.
Als je merkt dat je weerstand krijgt van anderen terwijl je directer en krachtiger probeert te worden, herken dan dat hun reacties op jou bedoeld zijn om je op een minder machtige plek te houden. In plaats van je hierbij neer te leggen moet je erop afgaan. ‘Het lijkt alsof je het niet eens bent met wart ik zeg. Laat me mijn standpunt uitleggen, en daarna kun je me misschien vertellen wat je tegenstaat.’

7. Vraag feedback.
Als je twijfelt of je je wel goed gedraagt, vraag dan aan een goede vriend(in) of collega om feedback. Probeer geen ja/nee vragen te stellen. Met open vragen krijg je meer inzicht in hoe je gezien wordt.

8. Streef geen perfectie na.
Niet alles uit het boek gaat aansluiten bij je persoonlijkheid, dat hoeft niet eens. Probeer ander gedrag wel eens uit. Het belangrijkste is om goede gewoontes te krijgen, waardoor de rest op zijn plaats valt.

Dit waren de algemene tips die Lois P. Frankel al gaf aan het begin van het boek. Waarschijnlijk makkelijk om op het eerste moment mee te starten. Ook zullen ze toepasselijk zijn op meerdere mensen.
Veel van deze tips werkt ze verder uit. Ze geeft hierbij anekdotes waardoor het makkelijker wordt om jezelf te verplaatsen in de situatie en dit ook te betrekken op jouw werkvermogen.

Een paar andere tips, of fouten die we maken, die er voor mij uitsprongen waren:

Het spel spelen
Je werk is een spel, en je moet het ook spelen als een spel. Je moet je bewust zijn van de regels en je moet strategieën ontwikkelen om ze voor jou te laten werken.

Aardig gevonden willen worden
In ieder van ons zit een meisje die aardig gevonden wil worden, daar is niks mis mee. Maar als het kleine meisje de rationele volwassen vrouw gaat overschaduwen, zit er wel wat verkeerd. Aardig gevonden worden is weliswaar nodig om succesvol te zijn, maar dat alleen is niet genoeg.

Verzachtende woorden gebruiken
Vrouwen zijn vaak bang om direct, geopinieerd of zeker over te komen. Daarom gebruiken ze verzachtende woorden. Je boodschap wordt er zachter, maar ook zwakker van. Je krijgt dan zulk soort zinnen:

  • Het is zo van….
  • We hebben zo’n beetje…
  • Misschien zouden we…
  • We zouden kunnen…

Dit boek is een echte musthave in de collectie van een groeiende #GirlBoss. Je leert door middel van makkelijke en kleine stappen hoe je jouw carrière een positieve boost kan geven. Ik ben nog lang niet uitgeleerd, maar de tips hebben me al erg op weg geholpen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *