Duurzame apps

Vraag jij je ook wel eens af hoe de wereld er over 50 jaar uit ziet? Dan ben je niet de enige, en dat is maar goed ook. Om gelijk met de deur in huis te vallen zal ik je verklappen dat er veel werk aan de winkel is om over 50 jaar op een aarde te leven die net zo mooi is als in je dromen.

De tijd waarin wij vandaag de dag leven gaat later de geschiedenisboeken in als een zwarte periode van het menselijk bestaan. Generaties na ons zullen hard moeten werken om de schade te herstellen. Ik heb het natuurlijk over de klimaatverandering of zoals Donald Trump het noemt een “expensive hoax”. Grote vervuilers draaien nog steeds op volle toeren ondanks dat de schade elk jaar groter wordt. 20 grote bedrijven stoten samen een derde van alle CO2 op de wereld uit. Echter lijkt het mij niet de oplossing om met vingers te gaan wijzen, maar om te kijken naar digitale media en technologie innovaties en proberen die te integreren in je eigen leven in hoeverre dat kan.

Revolutie

De eerste industriële revolutie zetten de wereld op zijn kop, door stoom aangedreven machines werden allerlei processen makkelijker. In de tweede en derde industriële revoluties zag de wereld de opkomst van telefoons, de PC en het internet. Momenteel leven wij in de vierde industriële revolutie en zijn er oneindig mogelijkheden voor innovatie op het gebied van media en technologie. De smartphone is op dit moment niet meer weg te denken uit onze dagelijkse levens. Nu is de vraag hoe en op welke manier wij een innovatie als deze kunnen toepassen om duurzame ontwikkelingsdoelen te bereiken.

Social media

Je kan je vast nog wel herinneren dat in eind augustus de wereld in rep en roer was omdat grote delen van de Amazone in brand stonden. We kunnen op basis van de social media hectiek rondom dit dilemma concluderen dat social media een rol spelen in het actueel houden van aarde- en milieuvraagstukken. Mensen worden beïnvloed door sociale druk, de dwang om ergens bij te horen. De Braziliaanse president heeft mede dankzij alle commotie op social media besloten om in te grijpen. Toch denken de meeste: “een kleine groep mensen kan het verschil toch niet maken in het oplossen van milieuproblemen?”. Als om die reden de eerste stap nooit gezet wordt, blijft de positieve verandering uit – hoe klein ook. De laatste jaren hebben slimme koppen apps voor je smartphone bedacht die het voor jou op een leuke manier mogelijk maken om een steentje bij te dragen. Ik heb apps op een rijtje gezet waarmee jijzelf, je familie, je vrienden of je werkgever kunnen bijdragen om duurzamer te leven. Want waar een wil is, is een weg.

1 – JouleBug

JouleBug combineert de beste delen van duurzaam leven met sociale interactie en geld besparen op de energierekening van de gebruiker. Met de app kunnen gebruikers hun duurzame gewoonten concurrerend volgen en scoren delen met vrienden. JouleBug bevat ook suggesties en tips voor kleine veranderingen die je kunnen helpen een duurzamere levensstijl te leiden. Naast JouleBug hebben de uitgevers ook de app Shine ontwikkeld. Dit is speciaal gemaakt voor organisaties en hun medewerkers.

Door een combinatie van het verdienen van achievements, je progressie kunnen bijhouden en het delen hiervan is JouleBug one of a kind in de markt waar in ze opereren. Ik denk dat het sociale aspect van de app de app ook zo bijzonder maakt. Het is namelijk niet gefocust op wie de meeste volgers heeft of wie de mooiste selfies plaats maar op wat jijzelf en jouw omgeving bijdragen aan een duurzame samenleving. Door het spel element te integreren in de app ontstaat er concurrentie waardoor de app niet snel gaat vervelen en lang aantrekkelijk zal blijven, of zoals JouleBug het zelf noemt: “When you compete, we all win”.

2 – Ecosia

Ooit gedacht aan de mogelijkheid om door online te browsen de wereld groener te maken? Ik ook niet, de ontwikkelaars van Ecosia daarentegen wel. Ecosia is het technologiebedrijf dat het vermogen om goed te doen in handen van internetgebruikers legt. Wanneer je Ecosia gebruikt om op internet te surfen, helpen je zoekopdrachten bomen te planten en de effecten van klimaatverandering om te keren.

Net als andere zoekmachines verdient Ecosia geld aan zoekadvertenties. Het grote verschil is dat Ecosia zijn winst gebruikt om bomen te planten, waar de natuur en mensen ze het hardst nodig hebben. De Ecosia-gemeenschap plant elke maand miljoenen bomen op de meest bedreigde biodiversiteits hotspots ter wereld, gewoon door op internet te zoeken. Hoe meer mensen Ecosia gebruiken, hoe meer bomen ze kunnen planten, zo gemakkelijk is het. Dus waar wacht je op?

3 – OLIO

OLIO verbindt jou, je buren en lokale bedrijven met elkaar, zodat overtollig eten kan worden gedeeld, niet weggegooid. Dit kan eten zijn dat de houdbaarheidsdatum in lokale winkels nadert, reserve groenten van eigen bodem, brood van je bakker of de boodschappen in je koelkast wanneer je op vakantie gaat. Voor jouw gemak kan OLIO ook worden gebruikt voor non-food spullen die geen levensmiddelen zijn. Hoe werkt dat dan, zonder moeite overtollig eten met andere delen? Om een item beschikbaar te maken, open je eenvoudig de app, voeg je een foto, beschrijving en wanneer en waar het item beschikbaar is voor ophalen toe. Om toegang te krijgen tot items, blader je eenvoudig door de beschikbare lijsten bij jou in de buurt, vraag je aan wat je wilt en regel je een afhaling via de berichten in jouw inbox. Drie verschillende apps met allen hetzelfde doel, download ze in de App of Google Play Store en begin vandaag nog met het bijdragen aan een betere wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *