Doelen stellen voor social video

Dat video op social media een trend is, is je vast niet ontgaan. Per minuut uploaden we vierhonderd uur aan video. Niet alleen consumenten doen dit. Ook de marketingafdeling van verschillende bedrijven hebben video op de marketingkalender staan. Daarbij is social video het meest populair en bieden de statistieken van socials goede inzichten.  

De marketingkalender

Niet ieder bedrijf heeft een marketingafdeling die gespecialiseerd is in het creëren van content. Kleine ondernemingen moeten het heft in eigen handen nemen. En kiezen er vaak bewust voor om online video te schrappen van hun marketingkalender. De kosten voor het uitbesteden zijn hoog en ondernemers snappen vaak zelf niet waarom ze een video maken. 

Maar ook voor deze groep is online video een optie om bedrijfsdoelstellingen te bereiken. Doelen stellen wordt door veel bedrijven over het hoofd gezien als het gaat om social video. Toch is het belangrijk. Het bepalen van een doel voor het inzetten van een marketingcampagne is even belangrijk als het bepalen van een doel voor het produceren van een video. Snap je nu waar ik op doel?

Doelen stellen 

Dat het uitbesteden van video aan een externe partij hoge kosten met zich mee brengt mag duidelijk zijn. Dus we gaan het onszelf makkelijker en goedkoper maken. Als je een doel voor je video hebt, wordt dit al makkelijker. De boodschap die je wil overbrengen wordt vele malen duidelijker als je een doel stelt. En je gaat aan de slag met een plan. Ik zal je opweg helpen met doelen die andere bedrijven hebben gesteld. Dit zijn doelstellingen voor het produceren van social video.  

Maar eerst is het belangrijk dat je weet in welke fase van de customer journey zich bevindt. Er zijn verschillende fases waarin jouw doelgroep zich kan bevinden. Als je weet op welke klant je jouw video wil richten is het gemakkelijker om een doel te stellen. Houdt daarin rekening met de volgende fases:

 • Onbekend met het product (awareness)
 • In de beslissingsfase  (consideration)
 • Een aankoop willen doen (purchase)
 • De klant behouden  (loyalty)
 • Van de klant een fan maken (advocacy)

Key performance indicators, wat?

Om een doel te bereiken bij deze doelgroep maak je gebruik van key performace indicators (Nederlands: kritieke prestatie-indicatoren). Misschien heb je er wel eens van gehoord, misschien niet. Het maakt niet uit, want het klinkt ingewikkelder dan het is. KPI’s zijn variabelen om de prestaties van een bedrijf merk of product te analyseren. Dus ze worden gebruikt om het succes van bijvoorbeeld een campagne te meten. Hierbij is het uitgangspunt: heb je met je campagne bereikt wat je wilde bereiken?

Voorbeelden van KPI’s

 • Aantal nieuwe klanten
 • Omzet
 • Gemiddelde levertijd van een bestelling
 • Unieke bezoekers op de website
 • Aantal klachten

KPI’s zijn meetbaar

Zoals je misschien opgevallen is, zijn al deze KPI’s meetbaar. Dit hoef je niet zelf te doen. Hier zijn, gelukkig, verschillende tools voor. Ik leg het je zo uit

KPI’s voor social video

Je staat in je zoektocht naar ‘wat zijn KPI’s’ niet alleen. Elke maand zoeken maar liefst 30.000 mensen naar de term KPI. We willen graag voorbeelden, maar wees bewust dat KPI’s voor ieder bedrijf anders zijn. Toch wil ik je een duwtje in de goede richting geven.

Voorbeelden van KPI’s voor social video

 • Aantal views
  Hoeveel mensen hebben jouw video bekeken?
 • Aantal likes 
  Hoeveel mensen hebben jouw video geliked?
 • Unieke kijkers
  Elk persoon dat je video bekijkt.
 • Kijkersloyaliteit
  Wanneer haken kijkers af?
 • Aantal keer bekeken (fequentie)
  Hoe vaak is je video bekeken?
 • Afhaakpunt
  Wat is het moment dat kijkers afhaken?
 • Engagemernt
  Laten je kijkers een reactie achter of delen zij jouw video zelfs?

Meet de kijkersloyaliteit altijd

Misschien lijkt deze KPI niet heel belangrijk, maar niets is minder waar. Aan de hand van de kijkersloyalteit krijg je veel inzichten in je video. Kijkers haken af om verschillende redenen. Misschien is je video te lang of is een onderwerp in je video niet relevant. Dit kun je zien aan momenten dat kijkers doorspoelen.

Tools om je KPI’s mee te meten

Als je doelen duidelijk zijn, is het belangrijk om deze doelen te meten. Zo krijg je inzicht in het resultaat van je video en dus antwoord op de vraag: heb je het door jou gestelde doel behaald? 

YouTube Analytics, Google Analytics en AdWords zijn tools die inzicht bieden in de prestatie van je video. Je kunt (gratis!) een account aanmaken en je KPI’s doormeten terwijl de campagne loopt. 

Zelf ben ik voorstander van Google Analytics. Deze tool biedt samenhangende inzichten rondom je video en website. Je kunt bijvoorbeeld zien hoelang iemand op de pagina is en of iemand een conversie uitvoert na het bekijken van de video.  

Google analytics

Vind je Google analytics nog te ingewikkeld? Goed nieuws: Sense analytics biedt instructievideo’s voor beginners in vorm van, jawel: video.  Bekijk het hier en ga ermee aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *