Ben jij klaar voor de smartspeaker?

Smartspeakers hebben de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt. In Amerika is het al een groot succes, Nederland blijft nog achter. Echter wordt er de aankomende jaren een groei verwacht onder de Nederlandse huishoudens. Een van deze smartspeakers, de Google Home, is vooral geschikt voor gebruik in huis. Toch heeft dit apparaat ook vele handige tools die het kantoorleven net iets makkelijker kunnen maken. Een dergelijk product komt met zowel voor- als nadelen, maar wegen deze tegen elkaar op? Ik heb de voors en tegens voor je op een rij gezet.

Handige tools

Een van de voordelen is dat de Google Home vol zit met handige tools die het dagelijks leven nét iets makkelijker maken. Zo kan de gadget onder andere je agenda bijhouden, reminders zetten en berichten sturen. Voor het laatste hoef je alleen jouw telefoon aan de Google Home te koppelen via de Google-app en klaar. Vertel Google wat je naar wie wilt sturen en via de gekoppelde telefoon wordt het bericht verstuurd. Het bijhouden van de agenda gaat ook makkelijk. ‘Hey Google, zet voor vrijdag om tien uur de staffmeeting in mijn agenda’ is alles wat je hiervoor hoeft te zeggen. Via deze spraakgestuurde opdrachten worden de simpelste taken van je overgenomen, helemaal handsfree.

‘Hey Google’

De Google Home staat altijd aan, maar luistert en reageert pas nadat hij ‘Google’ hoort. Het apparaat hoeft dus niet eerst ingeschakeld te worden voordat hij een taak uit kan voeren. Het apparaat is perfect om snel antwoord te krijgen op verschillende soorten vragen. Wil je weten wat de weersvoorspelling voor de komende week is? Vraag het en hij geeft gelijk een uitgebreide voorspelling. Hetzelfde geldt voor het checken van bijvoorbeeld nieuwsberichten of de actuele verkeerssituatie. 

Smarthome

Indien je trotse eigenaar bent van ‘smarthomeapparatuur’, zoals op internet aangesloten verlichting of thermostaat, dan kun je eigenlijk niet zonder Google Home. Hij is zodanig ontworpen dat hij perfect synchroniseert met deze apparatuur en de spraakbesturing maakt het bedienen van deze apparatuur net iets makkelijker dan via de telefoon. Met één zin kun je bijvoorbeeld alle lichten in huis of op kantoor aan of uit doen.

Werkplek

Google Home Mini

Voordat je verder leest wil ik je nog wel iets op het hart drukken: denk bij de aanschaf van een Google Home aan je collega’s. Zij worden er niet vrolijk van als je de hele dag met de speaker aan het praten bent. Het mag dan een perfecte gadget voor op kantoor zijn, maar denk eerder aan een privékantoor of een aparte kamer. Als je een bureau deelt met meerdere collega’s of in een open hokje zit, zou ik deze gadget overslaan. Als je wel gezegend bent met een eigen werkplek, lees dan vooral verder.

In de kinderschoenen

Er zitten namelijk ook een paar nadelen aan het apparaat gebonden. Zo begrijpt de Google Home nog niet alles wat er gezegd wordt, omdat hij nog ‘aan het leren’ is. De Nederlandse versie van het apparaat is vorig jaar pas uitgebracht, dus het is logisch te noemen dat nog niet alle opdrachten en vragen helemaal begrepen worden. Dit kan af en toe irritaties veroorzaken. Wil je wel volledig begrepen worden tijdens het communiceren met de Google Home, is het misschien beter om over te schakelen naar de Engelstalige versie. Deze is volledig ontwikkeld en zal beter functioneren. De Engelse taal is niet voor iedereen even makkelijk als Nederlands, dus bij deze instelling valt de essentie van het ‘makkelijke gebruik’ van de smartspeaker weg.

False positives

Zodra de Google Home iets hoort wat op zijn opstartcommando ‘Hey Google’ lijkt, begint hij met luisteren. Hierdoor start hij vaker dan gewenst op, waardoor er ineens ‘Waar kan ik je mee helpen?’ door de kamer schalt. Niet fijn als je net bezig bent met een belangrijk telefoongesprek. Deze zogenoemde ‘false positives’ komen vaak voor, waardoor je soms onbewust bent van het moment waarop de speaker start met opnemen.

Afluisteren

Nu lijkt het opnemen alleen niet zo erg, tot dat je erachter komt dat deze gesprekken door kunnen worden gestuurd naar Googlemedewerkers. Dit gebeurt met gemiddeld 1 op de 5 opgenomen conversaties. Hoewel Google claimt dat deze gesprekken niet tot een individu te herleiden zijn, blijkt dat dit niet helemaal waar is. In sommige gesprekken wordt gevoelige informatie besproken, zoals persoonlijke gegevens en adressen. Deze gegevens worden gebruikt voor een positief doel, de afgeluisterde gesprekken worden namelijk geanalyseerd en daarna gebruikt om de algehele kwaliteit van de speaker te verbeteren.

Oplossing 

Voor velen is het afluisteren de grootste reden om geen smartspeaker aan te schaffen, maar gelukkig is dit probleem ook op te lossen. Als je via jouw Google-account naar ‘Spraak- en audioactiviteit’ gaat kun je de schakelaar verschuiven. Hierdoor worden jouw conversaties met de Google Home niet opgeslagen en kunnen deze dus niet doorgestuurd worden. 

Misschien heb ik je nu ontmoedigd, maar een Google Home is een leuke en handige gadget om in huis te hebben. Ik hoop dat dit rijtje met de belangrijkste voor- en nadelen je meer inzicht in het apparaat heeft gegeven. Onthoud; de Google Home is nog volop in ontwikkeling en kan alleen maar beter worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *