The future of algorithms is here

Waar veel mensen denken dat er meer negatieve kanten zitten aan algoritmes, zitten er ook genoeg positieve kanten aan verbonden. Bijvoorbeeld op het gebied van samenwerking tussen algoritmes en technische medische apparatuur. Er ligt een grote toekomst op het medisch gebied van algoritmes in de zorg.

Wat is spoed en wat niet?

‘’Een normale dag op de huisartsenpraktijk, er wordt gebeld door een vrouw die haar klachten omschrijft aan de telefoon. De klachten zijn ondraaglijke pijn en ernstige buikklachten.
Met deze kennis zal de vrouw urgentiecategorie 2 toegewezen krijgen, dit is de op één na hoogste categorie (patiënt moet worden onderzocht binnen één uur). Want deze klachten lijken op een blindedarmontsteking.

Tot grote verbazing krijgt deze mevrouw urgentiecategorie 4 toegewezen (patiënt moet worden onderzocht binnen 24 uur). De kans op schade op korte termijn is klein. Uiteindelijk blijkt het om een blaasontsteking te gaan, dus de urgentiecategorie 4 is goed ingeschat.’’

Deze inschatting is gemaakt door een triagist. Een triagist is een doktersassistente die in combinatie met een goede opleiding en ervaring onder druk correcte vragen kan stellen en rustig kan blijven. Het inschatten van urgentie is ontzettend moeilijk en brengt veel druk met zich mee. In slechts 30% van de spoedgevallen (urgentiecategorie 2) blijkt achteraf dat er echt dringend medisch gehandeld moest worden. De druk in de zorg is dermate hoog dat de kwaliteit op sommige gebieden ervan achteruitgaat. Bijvoorbeeld op de huisartsenposten. Dit is een van de voorbeelden waarom algoritmes in de zorg veel kunnen betekenen.

Het bedrijf Pacmed is een jong bedrijf uit Amsterdam. In 2017 is dit bedrijf begonnen met het ontwikkelen van algoritmes die de urgentie van een oproep in de huisartsenpost kunnen inschatten. Bij het inzetten van algoritmes bij de huisartsenpost kan de druk worden afgenomen en de kans op het onjuist inschatten van een urgentiecategorie worden verkleind.

Een toekomst met algoritmes

Als je dit zo leest, dan denk je toch? Er zit zeker een positieve kant aan de groei van algoritmes. Algoritmes gaan menselijke handelingen makkelijker maken. En het voorbeeld hierboven is nog maar een begin. Kan je het je voorstellen dat algoritmes de maatschappij en de overheid gaan helpen bij het voorzien en eventueel voorkomen van nationale rampen? Algoritmes worden één met de natuur en kunnen aanvoelen wanneer er iets niet klopt. Het algoritme geeft een seintje af en zo kunnen mensen zich voorbereiden op iets wat er gaat komen of zelfs voorkomen dat het gaat gebeuren.
Het is helemaal niet ondenkbaar. Algoritmes die zo slim zijn dat er wordt gevoeld wanneer er in de zee een aardverschuiving plaats vindt wat een tsunami kan veroorzaken. Zo zijn we altijd voorbereid.

Google en Waymo

Een ander voorbeeld is een zelfrijdende auto. Deze auto’s komen nu steeds meer op de markt en in onze toekomst hoeven onze kinderen en kleinkinderen geen rijbewijs meer te halen want alles gaat automatisch. Elke meter die de auto heeft gereden zijn geanalyseerd en opgeslagen. Zo kan het algoritme steeds van zichzelf blijven leren. Google is hier bijvoorbeeld al druk mee bezig.
In 2009 heeft Google het project Waymo opgezet en sindsdien is het bedrijf bezig met het maken van een veilige, slimme zelfrijdende auto waar niemand handelingen hoeft te verrichten die met autorijden te maken hebben. In 2017 had de Waymo al meer dan 2 miljoen kilometers gemaakt. Deze kilometers zijn geanalyseerd en opgeslagen zodat deze data kan helpen in de toekomst en het algoritme slimmer maken. Google denkt dat de Waymo de toekomst is op het gebied van zelfrijdende auto’s. Als dit echt zou werken dan zal het verkeer veel veiliger zijn in de toekomst en dan komt er een sterke daling aan ongelukken op de weg.

Het onvoorspelbare van algoritmes

Buiten het feit dat veel mensen bang zijn voor de invloed van algoritmes op de toekomst, brengen algoritmes ook mooie en innovatieve ontwikkelingen met zich mee. Algoritmes die helpen in de zorg, algoritmes die helpen bij de natuur en het hierboven gegeven voorbeeld van algoritmes die helpen op de weg. Het blijft voor nu natuurlijk moeilijk om te bepalen hoe het gaat uitpakken. Misschien hoeft het niet één kant op te vallen. Algoritmes zijn onvoorspelbaar maar maken zonder dat je het weet nu al meer deel uit van je leven dan je denkt. Heb jij jouw liefde van je leven gevonden via Tinder? Dank aan het algoritme want dit is het hulpmiddel die jou de juiste persoon heeft laten zien. Kom je thuis op een regenachtige dag en staat de verwarming al lekker aan? Dank aan het algoritme omdat het ervoor heeft gezorgd dat de verwarming al aanstaat. Dit en nog veel meer, is de toekomst van algoritmes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *