Joël Hoven

De Nederlandse politie waarschuwde ervoor en zelfs de FBI kreeg opdracht om het te onderzoeken. De Russische applicatie FaceApp. Deze onschuldig ogende app werd wereldnieuws omdat er in de privacyovereenkomst van de app niet expliciet vermeld stond wat er gebeurde met de gegevens van gebruikers. In Hongkong werden rond dezelfde tijd door demonstranten zogeheten ‘facial recognition towers’ vernield als protest tegen de controlerende regering. En op Instagram deelden vele bekende sterren voor de zekerheid een nep-bericht waarin stond dat ze niet wilden dat Instagram er met hun foto’s vandoor zou gaan. Gezichtsherkenning is een gloednieuwe technologie, maar de gehele wereldbevolking is er op dit moment nog ontzettend bang voor.

Is het wel terecht dat iedereen er bang voor is? Mag het eigenlijk wel van de wet? Worden er echt alleen slechte dingen mee gedaan? Genoeg bedrijven maken er al gebruik van, dus het kan vast niet alleen slechte kanten hebben. Wordt het leven er niet een stuk makkelijker door? Kunnen bedrijven er door groeien?

Ik ben Joël Hoven (22) en ik zit op dit moment in het derde jaar van mijn studie Media, Informatie en Communicatie aan de HvA en ik vind dit een ontzettend interessant onderwerp. Ik ben als mediastudente namelijk ontzettend verslaafd aan mijn telefoon. Zo verslaafd dat ik de hele dag door al mijn apps scrol opzoek naar nieuwe content. Zodra ik mijn telefoon open, ontgrendeld hij automatisch na het zien van mijn gezicht via de front camera en als ik vervolgens een foto op Facebook zet, kan die mij precies vertellen welke vrienden er allemaal met mij op de foto staan. Op dit gebied maakt gezichtsherkenning mijn leven dus al een stukje makkelijker. Waar kan het nog meer voor dienen? Daar ben ik ontzettend nieuwsgierig naar.

Vind jij gezichtsherkenningstechnologie net zo interessant als ik? En ben jij ook zo benieuwd naar de voors en tegens op dit gebied? Houd dan de komende tijd mijn artikelen op MICWatching in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *