Webshop V&D: klaar met spelen, tijd voor het echte werk (case study)

Tegenwoordig is het moeilijk om als webshop eruit te springen, er komen namelijk steeds meer online winkels bij. Een aantal van deze webshops hebben al goed door hoe zij hun bezoekers kunnen verleiden tot het doen van een aankoop. Echter zijn er ook veel webshops die dit nog niet onder de knie hebben. Dat is zonde, want vaak zijn het maar kleine aanpassingen op je webshop die voor grote (positieve) resultaten kunnen zorgen. Ik neem je mee in mijn verbetering van de webshop van de V&D:

V&D is een voormalig warenhuis, wat al tientallen jaren bestaat. Het is zelfs ooit het grootste warenhuisconcern van Nederland geweest en werd door vele Nederlanders geliefd. Tot grote spijt van veel bezoekers sloot de V&D in 2016 al haar deuren.
Maar de V&D is terug van weggeweest! Sinds kort hebben ze een hun webshop reeds geopend. Er zijn geen fysieke winkels van V&D meer te vinden, men kan alleen nog maar online producten kopen van het warenhuis. Een andere ontwikkeling is dat het huismerk van de V&D uit het assortiment is geschrapt. De webshop biedt alleen nog maar merken aan van haar partners.

Genoeg reden om een kijkje te nemen naar dit vernieuwde concept van de V&D. Ik zal kijken naar hoe V&D de principes van Cialdini toepast en ik zal de V&D een advies geven over wat zij kunnen verbeteren aan hun webshop.

Webshop nu:
Wanneer je op de webshop van de V&D terecht komt, valt mij als eerst de banner met ‘’sale’’ op. V&D heeft hier gekozen voor een roodgekleurde banner. Dit is slim, want de kleur rood staat voor energie en urgentie. Dit gevoel van urgentie stimuleert het doen van impulsaankopen, want met de kleur rood heb je het gevoel dat je snel actie moet ondernemen. Denk maar een rood teken op het dashboard van je auto, dan weet je dat er écht iets mis is en je direct naar de garage moet. Het is dus slim om de kleur rood te gebruiken om ‘’sale’’ aan te duiden. De overige uitstraling van de website is vooral zwart met wit, met hier en daar een sprankje oranje. Dit zorgt voor een rustig geheel, met de nadruk gelegd op de sale.
Wat me verder opvalt is dat je erg duidelijk kan zien welke categorieën er te vinden zijn op de webshop. Ik vind dit altijd prettig: zo kun je in één oogopslag zien of jouw product eventueel op de webshop te koop is. Mijn eerste indruk van de webshop is positief.

Wanneer ik met mijn muis over de categorieën schuif, schrik ik. Er verschijnt een hele waslijst aan subcategorieën. Waar ik eerst een overzichtelijk gevoel kreeg op de webshop, krijg ik nu juist een onoverzichtelijk gevoel. Ik besluit om te zoeken naar een lamp voor op mijn badkamer. Het duurt even voordat ik deze subcategorie vind. Dit komt doordat de V&D alleen een subcategorie ‘’lampen’’ heeft staan bij de categorie ‘’wonen’’. Ik zelf keek automatisch bij de categorie badkamer, omdat ik voor die kamer een lamp wil kopen.
Eindelijk vind ik een lamp voor op de badkamer en plaats hem in het winkelmandje. Ik ben blij om te zien dat je bij de webshop van V&D ook kan betalen zónder een account te hoeven aanmaken. Wanneer ik wil betalen staat er vermeldt: ‘’gratis retour*’’. Mijn automatische reactie is om te zoeken naar de verwijzing hiervan. Als een website een ‘’*’’ ergens bij plaatst, verwacht ik dat ik onderaan de pagina verdere uitleg hierover kan vinden. Bij de webshop van V&D is echter niet zo, waardoor ik lichtelijk verward ben. Ik kom erachter dat dit bovenaan de pagina ook staat. Wanneer je daar op klikt wordt je naar een andere pagina geleid die dit uitlegt.
Wat me verder opvalt is dat bij de betaling onderaan de pagina een aantal producten staan met de tekst ‘’anderen kochten ook..’’. Dit is een slimme manier van cross-selling. Echter staan hier producten die totaal niet relevant zijn voor een extra aankoop naast mijn badkamerlamp. Ik krijg hakken te zien en een aantal leren jassen. Ik had het logischer gevonden als ik hier badkamerspullen kreeg te zien.

Principes Cialdini:
Nadat ik kort op de website heb rondgekeken,  zoek ik naar herkenningspunten van de principes van Cialdini. Deze principes leggen de ‘’kracht achter het beïnvloeden’’ uit, geschreven door Robert Cialdini. Na veel zoeken op de webshop, vind ik nauwelijks principes terug van Cialdini. De enige principe die lichtelijk aanwezig is, is commitment en consistentie. Dit principe van Cialdini wordt al toegepast, maar het kan nog beter. Onderaan elke pagina staat een oproep om je in te schrijven voor de nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft. Wanneer gebruikers zich hebben ingeschreven, worden ze regelmatig op de hoogte gehouden van speciale acties en kortingen. (Bron: medewerker V&D)
De rest van de principes zijn niet aanwezig op de webshop van V&D. Dit is voor mij een teken dat er nog veel verbeterd kan worden.

Conversiedoelen:
Een conversiedoel voor V&D is dat het aantal mensen dat zich inschrijft voor de nieuwsbrief in 2019 moet stijgen met 45%. E-mailmarketing kan namelijk zorgen voor een stijging van de verkoop, omdat klanten via de mail een reminder krijgen over leuke acties of nieuwe producten. Zo leidt je meer gebruikers naar je webshop.
Dit conversiedoel kan V&D behalen door een pop-up te laten verschijnen wanneer een gebruiker op de startpagina van de webshop van V&D terecht komt. Wanneer gebruikers zich inschrijven via deze pop-up, ontvangen ze 10% korting op hun eerst volgende aankoop. Zo zullen gebruikers zich sneller inschrijven voor een nieuwsbrief, dan dat ze helemaal naar onderaan de pagina moeten scrollen. Een voorbeeld van zo’n pop-up vindt je hier:

popupnieuwsbrief-verbeter.png

Verbeterpunten website:
Naar aanleiding van mijn bezoek aan deze website heb ik een aantal verbeterpunten opgesteld. Deze verbeterpunten zal ik telkens visualiseren met een ”voor” en ”na” afbeelding.

1. Categorieën samen voegen
Ten eerste adviseer ik V&D om de categorieën radicaal te veranderen. Nu is er veel te veel informatie in één oogopslag, wanneer de klant met zijn of haar muis op de categorieën staat. Ik adviseer de V&D om de categorieën, waar mogelijk, samen te voegen. Dit zorgt voor een veel overzichtelijker beeld. Ik heb de categorie ‘’dames’’ verbetert, om mijn visie te laten zien. Zie hieronder het voorbeeld:

Voor verbetering:

categor

Na verbetering:

categorieenveradneren-verbeter

Daarnaast is het van belang dat V&D gaat kijken naar de principes van Cialdini. Aangezien de V&D nog erg achterloopt op deze principes, heb ik ze toegevoegd aan mijn verbeterpunten voor de webshop van V&D. De principes van Cialdini zijn namelijk op verschillende manieren toe te voegen aan de webshop:

2. Reviews toevoegen (Sociale bewijskracht)
V&D moet het principe ”sociale bewijskracht” meer gaan toevoegen op de webshop. Dit is tegenwoordig een belangrijk principe, vanwege de opkomst van social media (en influencers). De V&D kan dit toeppassen in de vorm van reviews van klanten bij een product toevoegen. Het weergeven van positieve reviews kunnen klanten overhalen om een bepaald product te kopen. Daarnaast kan V&D een bericht plaatsen bij producten met ‘’537 mensen gingen je voor’’, wanneer de klant op het product heeft geklikt om deze beter te bekijken.

Voor verbetering:
review.png
Na verbetering:

review-verbeter

 

3. Keurmerk toevoegen (Autoriteit)
De webshop van V&D gebruikt het principe ”autoriteit” niet. Ze kunnen dit gemakkelijk toevoegen op de webshop, door bijvoorbeeld een keurmerk of award te plaatsen. Bij leren producten kan V&D een keurmerk van ‘’echt leder’’ plaatsen. Met een keurmerk straal je nog meer uit dat je kwalitatieve producten aanbiedt op de webshop. Veel klanten zullen het waard vinden om een hoger bedrag te betalen, voor een product met betere kwaliteit.

Voor verbetering:

rating

Na verbetering:

echtleder-verbeter

4. Urgentie toevoegen (Schaarste)
Zowel bij de ‘’sale’’ producten als bij de algemene collectie vind ik geen schaarste terug op de webshop. V&D kan dit principe van Cialdini toepassen door bij sale producten te zetten: ‘’nog maar 3 artikelen beschikbaar, wees er snel bij!’’ Bij Sale producten is dit geloofwaardiger dan bij de gewone collectie, maar het kan bij beide worden toegevoegd.

Voor verbetering:

bijna-op.png

Na verbetering:

bijna-op-verbetering.png

De webshop van de V&D is nu al een tijdje van de grond, maar er is al nog veel werk aan de winkel. Gelukkig zijn de verbeterpunten die ik voor de webshop van V&D heb opgesteld niet heel ingewikkeld. Door deze verbeterpunten toe te passen, zal V&D haar conversiedoelen sneller gaan behalen, maar ook meer verkoop gaan genereren. Het is dus belangrijk dat een team van de V&D zich ontfermt over de website, dan zal deze al snel grote stappen gaan maken!

Gemaakt door: Pien de Laat

 

Bronnen:
Medewerkster V&D

(sd). Opgehaald van V&D: https://www.vd.nl/

Groen, T. d. (2018, april 11). Robert Cialdini: met deze 6 principes kun je anderen beïnvloeden. Opgehaald van Beste Business events: https://www.bestebusinessevents.nl/cialdini-6-principes-kun-je-anderen-beinvloeden/

Otto, R. (2017, december 27). De 13 oorzaken voor de ondergang van V&D. Opgehaald van Adformatie: https://www.adformatie.nl/commerce/de-13-oorzaken-voor-de-ondergang-van-vd

Scheiberlich, C. (2016, September 23). Alle 7 beïnvloedingsprincipes. Opgehaald van Emerce: https://www.emerce.nl/best-practice/alle-7-cialdini-emailmarketing

V&D. (sd). Opgehaald van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/V%26D

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *