Persoonlijke affiliate marketing

on

In mijn artikel Affiliate Marketing; it’s all around heb je kunnen lezen dat we niet meer om affiliate websites heen kunnen. In dit artikel ga ik het hebben over de ontwikkeling van Affiliate Marketing, hoe de nieuwe technologieën gebruikt worden daarvoor en hoe de websites en merken anders omgaan met de consumenten.

Cookies
In Affiliate Marketing; it’s all around noem ik vele voorbeelden van verschillende affiliate websites, zoals Bol.com en FashionChick. Ik noem daarbij ook dat reviewsites en vergelijkingssites ook voorbeelden zijn van affiliate websites. Een groot voorbeeld van een overzichtswebsite is Startpagina.nl. De website bestaat al 10 jaar en heeft altijd gezorgd voor een makkelijk overzicht van websites binnen verschillende categorieën. Vandaag de dag is de functie van Startpagina.nl niet anders (en het uiterlijk eigenlijk ook niet). De links naar de verschillende websites zien er waarschijnlijk wel voor iedereen anders uit. Waar ze 10 jaar geleden een lijst van hun 970 dochterbedrijven op alfabetische volgorde hadden waar je lekker in kon gaan zoeken, hebben ze nu de categorie “Voor jou gevonden”. Doormiddel van cookies kan Startpagina.nl jouw zoekacties achterhalen en er zo voor zorgen dat je op hun website links te zien krijgt die voor jou interessant kunnen zijn.

Personalisatie
De cookies zijn dan ook het sleutelwoord naar personalisatie tegenwoordig. Samen met het aanmaken van je account wordt jouw metadata opgeslagen door de website om het aanbod voor jou nog persoonlijker te maken. Denk maar eens aan Bol.com. Iedereen kent Bol.com en heeft daar wel eens iets besteld. Als je daar ook nog eens een account hebt gemaakt, wordt het aanbod op de man af gepersonaliseerd. Op je verjaardag krijg je een speciale actie en in je nieuwsbrief krijg je voortdurend suggesties voor je volgende aankoop. De data die je meestuurt als je een website bekijkt of als je iets op een webshop besteld is dus belangrijk om je als klant te behouden. Als je een klant blijft en later nog meer aankopen doet, betekent dat alleen maar meer commissie voor je affiliate website.

Hoewel de data die je achterlaat op het web belangrijk is, hebben grote merken ook in de gaten dat traditionele reclame zoals een advertentie in een tijdschrift of een filmpje op de televisie niet meer hetzelfde effect heeft als vroeger. Hoewel websites als Bol.com en FashionChick duidelijke voorbeelden van affiliate marketing zijn, is dat bij influencers iets minder kenbaar. De grote merken hebben echter wel door dat de invloed van vloggers alleen maar groeit en misschien zelfs wel groter is dan een reclame tijdens primetime op televisie. Daarbij komt toch wel kijken dat de beste reclame mond-tot-mondreclame blijft. Het woord van een influencer komt vertrouwder over dan een reclame op televisie, zo zegt ook Anneke Schogt:

” Uiteindelijk komt het erop neer dat mensen naar andere mensen luisteren, en niet naar merken. Merken zullen moeten accepteren dat traditionele branding models overhoop zijn gegooid en dat de rollen zijn omgedraaid. Ze moeten los kunnen laten en influencers toestaan de controle te nemen, zodat de boodschap wordt overgebracht op de beste manier en de influencer zijn of haar eigen stem kan behouden. De stem waar het publiek zich in eerste instantie verbonden mee voelde. Wil je de doelgroep op een persoonlijke manier bereiken? Vertrouw dan de influencer.” 

Influencers
Een bekend voorbeeld van een influencer en vlogger is toch wel Nikkie de Jager, bekend van haar YouTubekanaal NikkieTutorials. Door te laten zien hoe je het beste een bepaalde make-uplook kan maken met bepaalde producten heeft Nikkie zo’n reputatie opgebouwd dat ze duizenden euro’s per post ontvangt. Waarschijnlijk staan de make-up merken in de rij om door haar genoemd te worden. Maar niet alleen grote merken maken gebruik van influencers, ook bekende tv-programma’s gebruiken steeds vaker influencers om weer kijkers te trekken. Denk maar aan Anna Nooshin die regelmatig bij RTL Boulevard verschijnt. Dit is dan geen directe vorm van affiliate marketing, maar heeft zeker wel effect om meer (jonge) kijkers aan te trekken.

Affiliate marketing is in de loop der jaren dus zeker wel veranderd. Alleen al doordat jij naar een paar sneakers zoekt op Google krijg je verschillende advertenties van sneakers te zien op Instagram en Facebook. Affiliate marketing heeft naar mijn mening tegenwoordig maar met één ding te maken; personalisatie. Aan de hand van jouw demografische gegevens zoals je woonplaats, leeftijd en geslacht krijg je gerichte advertenties te zien. In nieuwsbrieven krijg je suggesties van de verschillende webshops en de metadata die je achterlaat wordt daarvoor gebruikt. Maar personalisatie is ook te vinden in affiliate marketing door influencers. Je vertrouwt het woord van een andere persoon beter dan wanneer een groot merk je vertelt wat een product doet. Merken laten hun woord dus steeds vaker verkondigen door influencers zoals Nikkie de Jager of Monica Geuze. Zij krijgen daar op hun beurt weer een bedrag voor, net als affiliate websites die per verkocht product (van een ander merk dan hun eigen) een commissie betaald.

Net zoals affiliate marketing eigenlijk over om ons heen is, gaat het gelukkig wel met z’n tijd mee en wordt alles persoonlijker gemaakt.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *