Marktplaats.nl en persuasive design

on

Met acht miljoen unieke bezoekers per maand en 2,1 miljoen bezoekers per week en met een hogere populariteit dat NOS.nl of Nu.nl is Marktplaats.nl een grote speler onder de Nederlandse websites.

Het conversiedoel van de website is een platform maken waar kopers en verkopers van nieuwe en tweedehands spullen elkaar makkelijk kunnen vinden en aan elkaar kunnen kopen en verkopen. Marktplaats is het meest populair onder mannen en vrouwen tussen de 20 en 49 jaar. Inmiddels is het platform uitgegroeid tot niet alleen een (ver)koopsite voor tweedehands spullen, maar ook voor bedrijven om te adverteren met nieuwe handel.

Om te beginnen is de website erg gebruiksvriendelijk. Het is overzichtelijk en daardoor is het makkelijk voor nieuwe bezoekers om een advertentie te zoeken of te plaatsen. Desalniettemin zijn er een aantal dingen die de conversie zullen verhogen.

De doelgroep van de website bestaat uit mensen die veel ervaring hebben met sociale media. Daarom is het belangrijk dat je website er aantrekkelijk uit blijft zien. In het geval van Marktplaats mag het wel een frissere look krijgen. De kleuren zachtgeel, oranje/bruin en lichtblauw zijn in de afgelopen jaren niet veranderd.

schermafbeelding 2019-01-21 om 08.16.50

Het is belangrijk om kleuren te kiezen die associaties opdoen die passen bij de missie en visie van het bedrijf. Marktplaats ziet het als haar missie om koper en verkopers samen te brengen en hen zo goed mogelijk te adviseren over prettig en veilig handelen. Betrouwbaarheid en effectiviteit staan hierbij centraal.

Blauw is een geschikte kleur die past bij betrouwbaarheid, loyaliteit, oprechtheid, effectiviteit en communicatie. Dit blijkt uit het Color Assignment onderzoek van Joe Hallock. Blauw is tevens ook zowel onder mannen als vrouwen de populairste kleur.

Ook de kleur zwart is een goede optie voor de website. Zwart staat voor wijsheid en efficiëntie en heeft associaties met veiligheid en aantrekkingskracht.

Een combinatie van deze kleuren zou dus beter passen bij de visie van marktplaats dan het huidige kleurgebruik.

In de advertenties staat vermeld hoe vaak een artikel is gezien en hoe vaak deze als favoriet is gemarkeerd. Echter zijn de letters zachtgrijs en vallen ze niet erg op. Voor een hogere conversie kunnen de letters wat donkerder gemaakt worden zodat ze tegen de witte achtergrond beter opvallen. Op deze manier is het voor de koper sneller duidelijk hoe populair een advertentie is.

Wel is het belangrijk dat de kleuren niet in hun puurste vorm worden gebruikt. Hoog contrast zorgt voor een schreeuwerig karakter en dat past niet bij het merk Marktplaats.

Naast het kleurgebruik kunnen er ook aanpassingen worden gedaan in het gebruikersprofiel. Marktplaats zegt namelijk dat ze een betrouwbaar platform willen zijn. Dat kan verbeterd worden door mensen aan te moedigen een recensie achter te laten over de verkoper. Dat helpt Marktplaats ook met het filteren van onbetrouwbare aanbieders. Niet alleen zorgt dit voor meer betrouwbaarheid, ook leidt dit ertoe dat verkopers hun best doen voor een goede communicatie. Gebruikers neigen sneller ergens voor te zorgen als het iets is waar ze voor gewerkt hebben, bijvoorbeeld een rating. Dit heet ook wel sunk cost fallacy. De tweedehands kleding verkoop website United Wardrobe heeft dit ook en het is een effectief hulpmiddel bij het inschatten van betrouwbaarheid.

Een ander middel wat United Wardrobe al lang gebruikt is het begrip van gelijk oversteken. Pas wanneer beide partijen hebben bevestigd dat het pakket is verstuurd en aangekomen, ontvangt de verkoper het geld. Marktplaats maakt hier inmiddels ook gebruik van. Echter staat dit heel bescheiden en onopvallend in de kantlijn van de website. Dat mag meer opvallen want dit is een goede service die de betrouwbaarheid van het bedrijf alleen maar vergoot.

schermafbeelding-2019-01-21-om-08.57.19.png

Dit zou een betere optie zijn:

Schermafbeelding 2019-01-21 om 10.04.31.png

Ten slotte kan de populariteit van de advertentiepagina procentueel worden weergegeven. Dit is alleen zichtbaar voor de adverteerder zelf. Op Marktplaats worden per seconde drie advertenties geplaatst. Er bestaat dus een grote kans dat de relevantie van de advertentie afneemt. Echter besef je als verkoper niet zo snel hoe ver de pagina achteraan staat. Wanneer er constant een procentuele update is over de populariteit van de advertentie, is de verkoper ook sneller geneigd te betalen om bovenaan te blijven staan. Bij een procentuele toename wordt het weergegeven in groen en bij een afname in rood. Rood wordt namelijk geassocieerd met het idee dat mensen nu moeten ingrijpen.

Hieronder is een voorbeeld van LinkedIn te zien:

schermafbeelding 2019-01-11 om 17.22.41

Bronnen:

TEDtalks. (2012, 11 augustus). “TEDTalk – Seth Priebatsch – Game Techniques, Persuasion and Influence” [Videobestand]. Geraadpleegd op 7 decemeber 2018, van
https://www.youtube.com/watch?v=RZOTHMTGfew

Mindtheproduct. (2018, 1 juni). “5 Psychological Principles of Persuasive Product Design by Nathalie Nahai at Mind the Product 2015” [Videobestand]. Geraadpleegd op 7 december 2018, van https://www.youtube.com/watch?v=-y2zTCH8eB0

StandfordeCorner. (2017, 8 november). “The Magic of Persuasive Design” [Videobestand]. Geraadpleegd op 7 december, van
https://www.youtube.com/watch?v=H1g0_ejL2-4

Wired. (2014, 16 april). “Persuasive Video Games-A World Economic Forum Discussion-Ideas @Davos-WIRED” [Videobestand]. Geraadpleegd op 7 december 2018, van https://www.youtube.com/watch?v=Gw4ddwqZy6o

Ellis, M, Congmin L, Pei P, Sneha S & Smith T. Persuasive Health Games. Geraadpleegd op 7 december 2018, van http://andrewd.ces.clemson.edu/courses/cpsc414/spring14/papers/group8.pdf

Mindtheproduct. (2018, 1 juni). “5 Psychological Principles of Persuasive Product Design by Nathalie Nahai at Mind the Product 2015” [Videobestand]. Geraadpleegd op 7 december 2018, van http://andrewd.ces.clemson.edu/courses/cpsc414/spring14/papers/group8.pdf

https://marktplaatsperskamer.nl/over-marktplaats/marktplaats-toen/

https://www.frankwatching.com/archive/2015/02/17/wat-zijn-goede-kleuren-voor-je-website-checklist/

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *