Less is more! Of toch niet?

Het toepassen van persuasive design op je website is een kunst waar op lange termijn veel winst uit te halen valt, mits je bereid bent om te investeren in conversieoptimalisatie. Als mediaprofessional in opleiding ben ik in staat om bedrijven te adviseren over de toepassing van persuasive design. Vandaag ga ik dieper in op de webshop van het schoenenmerk LINKKENS.

Op het eerste gezicht is de webshop van het schoenenmerk een simpele site. Waar eenvoud meestal voor duidelijkheid zorgt, is dat op deze website niet helemaal het geval. De pagina bevat zo weinig informatie dat het vragen oproept over het bedrijf. Waarom staat er bijvoorbeeld een categorie ‘Agenda’ op een schijnbare schoenenwebshop? En waarom zie ik wel een winkelmandje, maar staat er geen optie om een account aan te maken? Veel vragen en weinig antwoorden; een situatie die je zeker boven de vouw liever ontwijkt. Bezoekers bepalen namelijk in slechts 50 milliseconden of ze je website leuk vinden of niet (RetailTrends, 2015). De eerste indruk is dus onwijs belangrijk. Met deze tips maak je de webshop aantrekkelijker én speel je in op de technieken van persuasive design!

linkkens home

1. Verplaats de pagina ‘Over Linkkens’ naar de navigatiebalk

Als je helemaal naar beneden scrolt op de website zie je de pagina ‘Over Linkkens’ staan. Het is beter om deze pagina te verplaatsen naar de navigatiebalk, bovenaan op de website. Gemiddeld klikt namelijk 7 procent van de bezoekers op de bestemmingspagina door naar de ‘Over ons’ pagina (RetailTrends, 2015). Bovendien converteren bezoekers die de ‘Over ons’ pagina hebben bezocht met 30 procent meer dan zij die de pagina niet hebben bezocht. Het is daarom van belang om deze pagina een prominentere plaats te geven.

onderste balk

2. Licht het blog uit

Aan de onderkant van de website is ook een pagina die verwijst naar een blog. Wanneer je op deze pagina terechtkomt, staan er allerlei interessante berichten over evenementen en leuke weetjes over de sneakers zelf. Het is zonde om dit blog zo te verstoppen, want een blog biedt extra waarde voor de klant: wanneer je blogt, kun je het aantal bezoekers verhogen met wel 50 procent! (RetailTrends, 2015). Licht het blog uit op een plek waar het oog van de bezoeker gelijk op valt en houd het up to date.

3. Voeg een zoekbalkfunctie toecollectie

Op de website is geen zoekbalkfunctie toegepast. Dit kan gemakkelijk irritatie oproepen bij de bezoeker. Stel dat een klant opzoek is naar een specifieke sneaker, maar eerst de gehele collectie moet bekijken om deze sneaker weer terug te vinden. Een zoekbalk maakt de website overzichtelijker en makkelijker in het gebruik.

 

4. Maak op de bestemmingspagina promotie voor de limited editions

Als je klikt op de collectie, kun je zien dat het merk ook limited editions aanbiedt. Mensen houden van exclusiviteit; we verlangen namelijk naar dingen die zeldzaam, verboden of onbereikbaar zijn (Marketingfacts, 2012). Op deze behoefte kun je goed inspelen wanneer je limited editions verkoopt. Voeg een banner toe aan de bestemmingspagina die doorverwijst naar de limited editions – dan zullen veel meer bezoekers de exclusieve collectie bekijken.

5. Straal betrouwbaarheid uit door middel van keurmerken

keurmerken-webshops

Veel webshops maken gebruik van keurmerken, zoals het Webshop Keurmerk of het keurmerk van Thuiswinkel Waarborg. Aan de hand van deze keurmerken weet de bezoeker dat hij/zij zich op een betrouwbare website bevindt en zal de bezoeker sneller geneigd zijn om over te gaan tot de gewenste actie: het doen van een aankoop.

6. Verwijder de pagina ‘Sample sale’

Wat de webshop heel goed doet op de pagina ‘Sample sale’ is de bezoeker overhalen om naar de sample sale te komen, door de nadruk te leggen op de kortingen die je hier kunt verkrijgen.

Sample sale korting.png

Echter, als je naar beneden scrolt op de pagina ontdek je al snel dat deze data al zijn geweest, en er staan ook geen aankomende evenementen gepland in de agenda. Het is belangrijk om je website up to date te houden en nieuwe content aan te bieden. Verwijder de pagina dus, en vervang het bijvoorbeeld met een pagina die de sale op de webshop uitlicht! Bezoekers zijn geneigd om producten tegen een lagere prijs te scoren. Door de sale uit te lichten, speel je in op deze behoefte en zullen zij sneller de afgeprijsde artikelen bekijken.

7. Voeg een beoordelingsmogelijkheid toe aan de producten

Wist je dat 77 procent van de online consumenten eerst een review leest voor de producten die zij willen aanschaffen? (RetailTrends, 2015). Het is dus slim om je klanten de mogelijkheid te geven om je producten openbaar te beoordelen. Op deze manier kan een bezoeker lezen wat de klanten zeggen over de producten, en zal hij/zij sneller geneigd zijn om ook over te gaan tot transactie. Deze optie kan bij elk product worden toegevoegd, bijvoorbeeld door het mogelijk te maken om het product met sterren te beoordelen. Als toevoeging kun je de klant de mogelijkheid geven om een opmerking te plaatsen die de rating toelicht.

Beoordeling.png8. Maak het mogelijk om op de bestemmingspagina in te loggen

Aan het eind van het bestelproces komt pas de optie tevoorschijn om in te loggen als je al eerder gebruik hebt gemaakt van de webshop. Verplaats deze optie naar de bestemmingspagina! Terugkerende bezoekers kunnen op deze manier gelijk inloggen op hun eigen account en hebben zo een duidelijk overzicht van eerdere bestellingen en/of de status van nieuwe verzendingen.

inloggen

9. Voeg een wensenlijstje toe 

Bovendien is het handig om een wensenlijstje toe te voegen. Als bezoekers nu een product willen onthouden, moeten zij het gelijk in hun winkelmandje doen, zelfs als zij nog twijfelen over de aankoop. Dit kan tot gevolg hebben dat de potentiële conversie onwijs lijkt te stijgen, om vervolgens flink af te nemen. Een wensenlijstje voorkomt dit. Op deze manier kunnen de bezoekers makkelijk producten opslaan en in een duidelijk overzicht zien welke producten zij leuk vinden. Het beste is om het gebruik van een wensenlijstje niet te koppelen aan een e-mailadres. Dit kan namelijk een barrière zijn voor bezoekers. Als zij uiteindelijk over de streep zijn gehaald om een aankoop te doen, dan zullen zij er wel voor openstaan om hun gegevens te delen.

Aan de slag

Met het toepassen van deze simpele tips zul je in no time een hogere conversie bereiken. De aandacht van de bezoeker zal sneller worden getrokken naar de sale en de limited editions, en bovendien zal de kwaliteit van de website flink verbeteren door te investeren in de overzichtelijkheid en de betrouwbaarheid. Less is more, zolang je het maar op de juiste manier aanpakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *