Hoe Apple de online verkoop van producten nóg meer kan stimuleren

on

Apple, wie kent het bedrijf niet? Zowel online als fysiek kun je Apple overal vinden, want als je lekker vanuit je luie stoel de nieuwste producten wilt bestellen van Apple, moet dat natuurlijk ook kunnen. Apple heeft een prachtig webdesign. Maar wat kan Apple nou nog meer doen om de conversie te verbeteren, als we kijken naar persuasive design? In dit artikel worden concrete adviezen gegeven waar Apple op zou kunnen inspelen door middel van de zes overtuigingsprincipes van Cialdini, zodat bezoekers sneller overgaan tot aankoop!

Wederkerigheid

Dit wordt ook wel het zogenaamde ‘voor wat hoort wat’-principe genoemd. Wanneer je mensen namelijk iets geeft van betekenis, is de kans dat je iets terugkrijgt (de return on investment) het grootst. Wat kan Apple doen om meer in te spelen op het ‘wederkerigheidsgevoel’ bij bezoekers? Begin bijvoorbeeld voor de nieuwe bezoekers met een klein pop-up scherm waarin deze bezoekers de optie hebben om hun emailadres achter te laten voor de Apple Nieuwsbrief, en als ze bijvoorbeeld diezelfde dag nog iets bestellen, iets terugkrijgen. Denk aan een gratis hoesje bij een nieuwe iPhone of korting op een Macbook… Zo geef jij de klant iets, en geven ze ook iets aan jou, namelijk meer conversie bij de nieuwsbriefaanmeldingen!

Hier ziet u een voorbeeld van een pop-up scherm voor aanmeldingen bij de nieuwsbrief met gebruik van het overtuigingsprincipe ‘Wederkerigheid’.

Schaarste

De nieuwe iPhone XS en XR vliegen de deur uit. Maar Apple geeft niet aan hoeveel er nog op voorraad zijn, zowel online als in de dichtstbijzijnde winkel. Als er nog maar een paar producten beschikbaar zijn, hebben mensen sneller de neiging om iets te kopen. Nou is Apple zo’n groot bedrijf en is het niet zo voor de hand liggend als bij een kledingwinkel dat een bepaald product heel snel uitverkocht is. Maar als je bijvoorbeeld vermeld dat de levertijd langer kan gaan duren omdat het product heel populair is, wek je een gevoel van ‘schaarste’ op bij de klant en zal deze dus sneller overgaan tot aankoop! Zie hieronder een voorbeeld waar het overtuigingsprincipe ‘schaarste’ zou kunnen worden toegepast op de webshop van Apple:

In de afbeelding hierboven ziet u een voorbeeld hoe de overtuigingstechniek ‘Schaarste’ toegepast kan worden op de Apple Webshop (zie de tekstbalk onder de call to action button: in shopping bag). Zo wordt de bezoeker die op het punt staat om een product te bestellen beïnvloed om het daadwerkelijk nu te kopen.

Social Proof

Er mist iets op deze webshop van Apple.. en dat is social proof. Want als je informatie zoekt over de producten of een product wil vergelijken, zijn er weinig of vrijwel geen beoordelingen van klanten te vinden op deze pagina. Social Proof is voor (potentiële) klanten heel belangrijk. Als ze beoordelingen of ratings lezen van bepaalde producten zorgt dit er namelijk voor dat ze sneller beïnvloed raken om ook dit product wel of niet te kopen. Wat kan Apple dus toevoegen op de pagina als een bezoeker informatie leest over dit product? Zie hieronder:

In deze bovenstaande afbeelding zie je een informatiepagina van de iPhone. Door middel van Social Proof zullen mensen sneller overgaan tot aankoop ‘Bekijk hier de meest verkochte accessoires bij dit product door gebruikers die jou voorgingen.’

Ken je die uitdrukking van “als iedereen in de sloot springt, doe ik het ook?” Wat als je wilt dat bezoekers dit gevoel ook gaan ervaren, maar dan met producten? Apple zou op de webshop een ‘top 10 verkochte producten maken’ om zo meer in te spelen op de sociale bevestiging, men krijgt namelijk een indruk van wat anderen voornamelijk bestellen en willen dit ook!

Autoriteit

Wat betreft de Apple Webshop is er het een en ander te zeggen over de mate van autoriteit. Er staat namelijk veel content op de webshop, alleen staat er niet bij dat dit door experts is geschreven. Maar, de content is zodanig analytisch en met expertise geschreven, dat er hier bijna geen twijfel over mogelijk is. Ook bij de webcare van Apple is autoriteit zeker wel terug te vinden. Zo kun je online contact opnemen met een expert als je vragen hebt over een bepaald product, zie afbeelding hieronder:

Ook bestaat er een Apple Community. Zo komt er toch ook een beetje sociale bevestiging bij kijken! Dit is alleen niet bij het bestelproces, maar bij het supportproces zo. Dus als we kijken naar conversie draagt de Apple Community minder bij aan de mate van autoriteit op de webshop. Apple zou bijvoorbeeld ook tijdens het bestelproces kunnen benoemen dat er experts klaar staan om eventuele vragen te beantwoorden over het product. Dit zou er dan ongeveer zo uit komen te zien:

In deze afbeelding zie je een voorbeeld van het overtuigingsprincipe ‘autoriteit’ bij het bestelproces.

Sympathie

Apple doet het wat betreft sympathie zeker wel goed op de webshop. Zo brengen ze duidelijk over naar de klant dat de producten van Apple helemaal is afgestemd op de wensen en behoeften van de klant, en uit zich dit in de gebruiksvriendelijkheid van de producten. Voor zowel jong als oud biedt Apple gemak, snelheid, handigheid en een mooi design en deze sympathie wordt ook overgebracht bij de webshop.

Ook komt naar voren dat Apple erg nadenkt over wat goed is voor het milieu, zoals je oude iPhone inruilen en met veel korting een nieuwe kunnen krijgen. Als ze dit duidelijker naar voren brengen op de site kunnen ze nog meer sympathie opwekken bij de klanten en worden deze dus sneller beïnvloed om een product te bestellen.

Wat Apple nu doet:

Apple kan meer sympathie opwekken door meer informatie te bieden aan de bezoekers over het milieubeleid, zoals hieronder:

Consistentie | Commitment

Om een relatie op te bouwen met de klant stuurt Apple nieuwsbrieven. Maar hier blijft het ook een beetje bij. Wel is Apple steeds beter gepersonaliseerd nieuwsbrieven aan het versturen. Zo kreeg ik namelijk een paar weken geleden deze email in mijn inbox:

In deze afbeelding zie je dat er persoonlijk een aanbieding is die betrekking heeft op mijn iPhone 7. Zo maken ze goed gebruik van de klantgegevens en zetten ze dit dus ook goed in bij emailmarketing. Maar wat kan Apple nou nog meer doen dan alleen gepersonaliseerde nieuwbrieven versturen om zo commitment te realiseren?

Zoals er ook bij ‘wederkerigheid’ wordt voorgesteld, kan Apple aan het begin nieuwe bezoekers hen de optie bieden om zich in te schrijven voor de nieuwbrief van Apple. Maar ook op de website van Apple zijn er weinig of vrijwel geen doorverwijzingen naar bijvoorbeeld Facebook, of is er voor de bezoekers niet echt een mogelijkheid om de content gemakkelijk te delen met vrienden. Hieronder is te zien hoe Apple heel gemakkelijk social kanalen kan verwerken op de website.

Conclusie

Apple heeft een prachtige website wat zeker veel autoriteit uitstraalt. Op het gebied van persuasive design valt er zeker nog wat te halen voor Apple. Ze kunnen nóg meer sympathie opwekken door meer te benadrukken wat ze allemaal doen ten opzichte van het milieu. Ze kunnen het schaarste principe ook toepassen bij de webshop als bezoekers producten bekijken. Wat betreft commitment en consistentie kan Apple op de website hun community nog een duidelijker plekje geven op de site en ook de koppeling maken naar social mediakanalen. Kortom: Er is verbetering mogelijk voor de Apple webshop, zodat de bezoeker nog sneller over gaat tot conversie!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *