Case study: Zara.com

on

Zara. De winkel die je haast wel in elke winkelstraat kan vinden. De winkel waar er voor iedereen wel iets te vinden is. De winkel waar bijna iedereen wel eens wat heeft gekocht.

Zara is een kledingwinkel voor dames, heren en kinderen. De keten staat voor kwalitatieve trendy kleding voor een betaalbare prijs. Ze staan er om bekend dat zij om de drie weken een nieuwe collectie in de winkel hebben hangen. Dit doen ze om de collectie interessant te houden bij de consumenten en een zo groot mogelijk aanbod aan te bieden.

De fysieke winkel is dan ook erg populair en bijna altijd druk. Maar geldt dit ook voor de website? Het antwoord hierop is nee. Vele mensen zijn ontevreden over de website van Zara. Het is onoverzichtelijk, de foto’s zijn te groot en je kan eigenlijk nooit hetgeen vinden waar je naar op zoek was. Webshops zijn tegenwoordig er populair, en vooral bij drukke fysieke winkels zoals Zara, zou het slim zijn om beter in te spelen op hun online consumenten.

We zullen in dit artikel kijken hoe Zara haar website kan verbeteren op basis van persuasive design. Dit gaan we doen door te kijken naar hoe toepasbaar de principes van Robert Cialdini zijn op de website van deze keten.

Sociale bewijskracht

Wanneer we over sociale bewijskracht spreken, hebben we het vaak over “als er één schaap over de dam is, volgen er meer”. We spreken dan voornamelijk over wat andere mensen die jou voor waren hebben gedaan. Mensen willen graag weten wat de ervaringen waren van de consumenten die hun voor waren. Zij halen hier veel informatie uit die belangrijk kan zijn voor de motivatie achter de aankoop.

Er is op de website van Zara geen enkele sprake van sociale bewijskracht. Het product staat gepresenteerd zonder enige reviews of inzicht van andere consumenten. Er zijn meerdere veranderingen die Zara kan toepassen op haar site, om sociale bewijskracht in te zetten. Het zou al een grote verandering zijn, als consumenten een review achter konden laten. Een andere optie zou kunnen zijn dat consumenten een duimpje omhoog of omlaag aan het product zouden kunnen geven. Ze kunnen zelfs laten weten hoeveel andere mensen er op dat moment naar het product zitten te kijken, dit kan namelijk doorslaggevend zijn voor hun aankoop. Er zijn dus genoeg manieren om sociale bewijskracht toe te passen op Zara’s website.

Voorbeeld

Before

product pagina

After

product pagina after reviews

Schaarste

Dit principe houdt in dat consumenten sneller iets willen kopen als ze zien dat er nog maar weinig van over is. Dit wordt op websites toegepast door bijvoorbeeld banners toe te voegen met OP=OP. Ook hier zie je bijna niets van terug op de Zara website. Wat het meest dichtbij komt is dat er onderaan de sale pagina van een bepaalde productcategorie een apart stukje is voor producten waar alleen de laatste maten nog van over zijn (zie foto). Helaas moet je hiervoor dus wel helemaal naar beneden scrollen, wat op de Zara website nogal lang kan duren aangezien zij al hun producten op één pagina zetten in plaats van meerdere pagina’s. Het zou een betere aanpak zijn als Zara deze producten juist boven aan de pagina zetten, of hier een aparte pagina voor maken zodat deze sneller gevonden wordt.

Andere manieren waarop Zara het schaarste principe zou kunnen inzetten, is om naast de maten te zetten dat er nog maar enkele of een X aantal maten van over zijn. De consument is dan sneller geneigd om deze te kopen, omdat hij of zij geen last wil hebben van FOMO (Fear Of Missing Out) (T. de Groen, Robert Cialdini: met deze 6 principes kun je anderen beïnvloeden, april 2018).

Laatste maten

laatste maten

Voorbeeld

product pagina beschikbaarheid after

 

Consistentie

Consistentie houdt in dat wanneer mensen al eenmaal een stap hebben gezet in een proces, ze bereid zijn om deze af te maken en niet terug te trekken. Ook hier zou Zara haar website beter op kunnen aanpassen.

Wanneer je op de website een account wilt aanmaken krijg je namelijk gelijk een lange lijst waar je je contactgegevens moet invoeren. De consument raakt door deze lijst een beetje overweldigd en kapt het aanmeldproces daarom al snel af. Dit kan verbeterd worden door bij de “account aanmaken” optie al een vakje neer te zetten waar je je naam en emailadres kan invoeren. De consument vindt het dan minder erg om op de volgende pagina de rest van zijn gegevens in te voeren, omdat hij toch al bezig is.

Voorbeeld

Before

account aanmaken

After

account aanmaken after

Wederkerigheid

Wanneer webshops net dat extra stapje service verlenen en je iets teruggeven als bedankje. Dit is wat wederkerigheid in houdt. Zara besteed hier geen aandacht aan, maar kan dit zeker veranderen. Een van de manieren waarop ze dit zouden kunnen doen, is om 10% korting te geven aan mensen die zich inschrijven op de nieuwsbrief. Verder zouden ze ook een puntensysteem kunnen inzetten zoals H&M en Hudsons Bay dat doen. De consumenten kunnen door het kopen van producten, punten sparen voor korting of gratis verzending. Hierdoor zullen mensen A. sneller een account aanmaken en B. vaker online bestellen door het punten systeem.

Voorbeeld

nieuwsbrief after

Conclusie

In de fysieke winkelbranche staan ze aan de top, maar online is er nog veel werk aan de winkel. Buiten de opmaak van de website, kan Zara ook hard gaan werken aan het persuasive design van de website. Zara heeft veel kansen in de online winkel industrie, maar maakt hier nog totaal geen gebruik van. De marketing op de website valt niet goed bij de bezoeker, waardoor zij online minder sales genereren dan in de fysieke winkels. Ze kunnen hier aan werken door bijvoorbeeld een review optie aan te maken, en meer terug te geven aan de klant zoals kortingscodes en gratis verzending. Door dit soort kleine aanpassingen zal de website van Zara een stuk aantrekkelijker worden voor de consument.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *