Case study: Prestaties op conversiedoelen laten stijgen doormiddel van verschillende beïnvloedingstechnieken.

on

In deze casestudy ga ik twee van mijn favoriete kledingwebsites met elkaar vergelijken. Als eerste Zalando de van oorsprong Duitse webshop voor schoenen, kleding en accessoires. Ik zie Zalando als een van de beste webshops, zij hebben talloze merken en wat Zalando vooral goed op de kaart heeft gezet is hun verzend- en retourproces. Alle verzendingen en routeringen zijn gratis en ruilen kan binnen 100 dagen. schermafbeelding 2019-01-18 om 12.05.23

Ik ga de website van Zalando vergelijken met de website van Number Nine. Dit is een fysieke en online kledingwinkel die verspreid zit over vier verschillende steden. Number Nine verkoopt zowel mannen- als vrouwenkleding en onderscheidt zich door de frisse en unieke collectie. De eerste winkel is gestart in Haarlem, op deze locatie ben ik 2 jaar werkzaam geweest. Omdat veel mensen online shoppen moest Number Nine zijn klanten ook online gaan bedienen, daarom voegden zij er een webshop aan toe. Hun webshop ziet er prima uit, maar om hun conversiedoelstellingen te verhogen zijn er nog een aantal aanpassingen nodig.

 

Op de site www.numbernine.nl zijn er twee conversiedoelstellingen te onderkennen, namelijk de verkoop en het inschrijven voor de nieuwsbrief. Beter gezegd is het bezoekers omzetten naar klanten doormiddel van het verzenden van de nieuwsbrief en de conversie verhogen.

Schermafbeelding 2019-01-16 om 11.53.27.png

Autoriteit

 

Mensen hebben respect voor een autoriteit. Door te laten zien dat je verstand hebt van het interessegebied van de bezoeker zal hij of zij sneller overgaan tot een aankoop. Door aan te geven hoe een kledingstuk of schoen valt, heeft de bezoeker het idee dat je kennis hebt van je producten. Op deze manier straal je autoriteit uit en zal de bezoeker jouw advies opvolgen, je wordt gewaardeerd als een expert.

Op de website van Zalando staat duidelijk aangegeven hoe het kledingstuk valt en geven zij advies over welke maat je moet aanschaffen. Om het aantal online bestellingen te verhogen is het verstandig, dat Number Nine deze functionaliteit opneemt in hun webshop.

schermafbeelding 2019-01-16 om 12.17.42

Sympathie

 

Number Nine is een winkel met veel Scandinavische merken. Een aantal jaar geleden noemden men winkels met deze merken een conceptstore, dit kwam omdat je deze “unieke” merken niet vaak zag. Tegenwoordig kun je deze merken ook bij grote spelers kopen, zoals Zalando of de Bijenkorf. Omdat deze winkels groter kunnen inkopen zullen de prijzen tijdens de sale vaak lager zijn dan bij winkels zoals Number Nine. Dit scheelt vaak maar een paar euro, maar kan voor de consument toch invloed hebben op de besluitvorming.

Om de bezoeker over te halen de aankoop bij Number Nine te doen, zullen zij gebruik moeten maken van het beïnvloedingsprincipe: sympathie. Number Nine zal moeten zorgen voor een hogere gunfactor dan bijvoorbeeld Zalando.

Dit kunnen zijn doen door een gezicht te creëren bij je winkel, maak het persoonlijker. Number Nine zal bij de “over ons” pagina, foto’s moeten toevoegen met de managers die er werken en een kort verhaaltje over wat zij nog meer doen in hun dagelijks leven of welke kleding zij leuk vinden. Zo krijgt de bezoeker een beeld bij de organisatie en kan er een band ontstaan.

 

Schaarste

Een product lijkt waardevoller als er nog maar een paar van zijn. Door een gevoel van urgentie op te wekken zal een bezoeker sneller overgaan tot een aankoop. Number Nine zou in hun omschrijving kunnen benadrukken wat voor unieke collecties zij hebben. De klant krijgt na de aankoop het gevoel dat zij bijzondere en unieke kleding heeft aangeschaft. schermafbeelding 2019-01-10 om 14.38.05Daarnaast zou de conversie verhoogd kunnen worden door informatie op te nemen over hoeveel producten er nog op voorraad liggen. Zo krijgt de bezoeker het gevoel dat dit de laatste kans is om het product aan te schaffen.

 

Doormiddel van bovenstaande aanpassingen kunnen de prestaties op de conversiedoelen behoorlijk stijgen. Het is namelijk bewezen dat deze verleidingstechnieken de mens behoorlijk beïnvloeden. De bezoekers van Number Nine worden niet misleid maar verleid tot actie!

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *