Case study: nintendo.com

on

Nintendo is een van de grootste bedrijven binnen de gaming industrie. Jarenlang domineerde zij de markt met beroemde systemen zoals de NES, SNES, Nintendo 64 en gamecube. Met de komst van de 5de generatie kwam er steeds meer concurrentie. Sony en Microsoft kwamen ook met een eigen game console. De Playstation en Xbox waren gelijk populair. In de huidige tijd zijn we steeds meer online bezig. Hiervan hebben Sony en Microsoft erggeprofiteerd. Maar Nintendo heeft hier echter veel meer moeite mee. Dit is duidelijk te zien aan de website.

Op het eerste oog heeft de website een moderne uitstraling. We zien het slider effect en grote kleurrijke plaatjes. Een probleem waar we gelijk in contact mee komen betreft de social proof. Dit is een van de principes van Cialdini. Hierbij gaat het er om dat we de meningen en acties van andere mensen kunnen zien met betrekking tot de de website en de producten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van likes of reviews. Wanneer je bij een product komt is het eerste wat je ziet een uitleg over het product en waar het product verkrijgbaar is. Ook zijn er nog een paar videos en afbeeldingen van het product. Maar er zijn geen reviews of beoordelingen van andere mensen. Een goede review kan voor velen een reden zijn om een product te kopen. Als er een optie wordt toegevoegd waar reviews en likes te zien zijn, kunnen mensen makkelijker overgehaald worden om het product te kopen.

Een goed voorbeeld van social proof is Amazon. Zij hanteren een een 5 sterren knopje waar je als klant kan aangeven hoe goed je het product vindt door een aantal sterren aan te klikken. Daarnaast hebben ze een optie om als klant een vraag te stellen in de “Customer questions & answers”. Deze vraag kan dan door een andere klant of de winkel beantwoord worden. Door deze toevoeging is er meer engagement met de klanten onder elkaar. Dit zorgt ervoor dat steeds meer klanten andere klanten gaan volgen met aankopen. Amazon heeft ook een review optie waar klanten een uitgebreide review kunnen plaatsen. Nieuwe klanten kunnen zich zo beter oriënteren.

schermafbeelding 2019-01-21 om 10.13.32

schermafbeelding 2019-01-21 om 10.14.32

Het tweede principe die niet te vinden is op de website van Nintendo betreft autoriteit. Zoals Don Draper al zegt; “People want to be told what to do so badly that they listen to anyone”. Gaming heeft een enorme cultuur. Overal zijn succesvolle gaming en popcultuur sites die zich dagelijks bezig houden met previews en reviews van games. Het is belangrijk om deze review cijfers bij je producten te zetten. Vooral omdat Nintendo bekend staat dat hun first party games hele hoge cijfers ontvangen. Het is een van de favoriete bedrijven binnen de gaming industrie. Deze cijfers, previews en opmerkingen van sites zoals Gamespot, IGN en Machinima kunnen er direct voor zorgen dat klanten de game ineens veel beter vinden. De autoriteit van deze websites kan Nintendo dus gebruiken om klanten over te halen hun producten te kopen.

Dit principe wordt vaak gebruikt bij online boeken winkels. Hier staat bij meerdere boeken dat het de bestsellers van het jaar zijn en waarom. De beoordelingen worden vaak gegeven door panels en vakjury’s. Autoriteiten op het gebied van literatuur. Door een vermelding is het meteen duidelijk welke boeken door de meeste mensen wordt gelezen en welke boeken het best beoordeeld zijn. Deze informatie maakt de keuze tussen de duizenden boeken veel makkelijker aangezien er een autoriteit vertelt welke de beste zijn.

Het derde principe gaat over scarcity. Het is een van mijn favoriete principes van Cialdini. Dit principe is weinig van toepassing op de website. We zien soms dat er tijdelijk een kleine korting is waar je gebruik van kan maken. Er zijn echter nooit grote deals of combo’s die er voor zorgen dat klanten direct een product willen kopen. Stel je voor dat Nintendo voor een dag hun console en twee games voor dezelfde prijs als het standaard console aanbiedt. Dit leidt direct tot massale aankopen en een boost op de website. Een ander idee is bijvoorbeeld de verkoop van unieke Nintendo items via de website. Hierdoor zijn de echte fans van Nintendo direct bezoekers van de website en komen zij waarschijnlijk regelmatig terug. Hoewel deze acties minder winst opleveren is het echter een enorme marketing boost en kan het ervoor zorgen dat er veel en nieuwe klanten de website bezoeken.

Een van de beste voorbeelden van dit principe zijn online schoenen winkels die zeldzame en populaire schoenen verkopen zoals bijvoorbeeld Yeezy of Balenciaga. Er zijn vaak een bepaald aantal schoenen beschikbaar op de website. Deze worden dan binnen 5 minuten uitverkocht en iedereen heeft het over de schoenen en website. Hetzelfde kan bij Nintendo worden toegepast. Een ander voorbeeld zijn concerttickets die binnen 2 minuten weg zijn. Er is maar een beperkte hoeveelheid ‘product’ en hierdoor zijn mensen veel meer geneigd direct te kopen.

Nintendo heeft een goede website. Het is kleurrijk en bevat veel plaatjes. Je ziet gelijk de familie en de vriendelijke sfeer die het al jarenlang probeert over te brengen. We weten direct welke games ze verkopen en wat voor consoles er zijn. Het is echter jammer dat het een informatieve website is en dat de website je daarna doorstuurt naar een andere websites waar je het product kan kopen. Het toevoegen van review opties, reacties en unieke deals zou de website van Nintendo veel sterker maken en ervoor zorgen dat de klanten meer betrokken zijn bij het bedrijf en het merk. Mogelijk zo sterk dat er een community zou kunnen ontstaan. Nintendo is een populair bedrijf en hun fans zijn misschien wel de meest fanatieke fans die er zijn. In de reacties zullen ze opmerkingen plaatsen die tot meer conversies leiden. Dat is ideaal voor Nintendo. Zet er ook nog eens de hoge scores bij die ze voor hun games ontvangen van gamesites en de verkoop zal direct stijgen. We weten dat online marketing niet het sterkste punt van Nintendo is ,maar kleine stappen in de richting kunnen al grote positieve gevolgen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *