Persuasive design toegepast op Jayno.nl

on

Als webshop is jouw hoofddoel natuurlijk om zo veel mogelijk transacties te genereren. Persuasive design is iets wat hierbij kan helpen. Ik leg de website Jayno.nl onder de loep en geef hun advies op het gebied van persuasive design. Jayno.nl is een website met een groot aanbod aan kinder- en babykleding. Ze richten zich met name op de drukbezette ouders, die steeds minder tijd hebben om fysiek te gaan winkelen. Jayno.nl biedt een ruim assortiment aan kleding en accessoires van verschillende merken. Met behulp van de 7 principes van Cialdini, geef ik advies over het design van hun website.

Wat is persuasive design precies?
Persuasive design draait om het ontwerpen en toepassen van designprincipes, die de houding en gedrag van consumenten beïnvloeden. Met deze designprincipes vergroot jij de kans, dat meer bezoekers tot conversie zullen overgaan. Meester in persuasive design is Robert Cialdini. Cialdini heeft 7 principes opgesteld, waar mensen mee beïnvloed kunnen worden. 6 van de 7 principes zijn opgesteld in de jaren ’80, toch zijn deze nog steeds van toepassing in de huidige tijd.

De 7 beïnvloedingsprincipes zijn:

  1. Sociale bewijskracht
  2. Autoriteit
  3. Schaarste
  4. Consistentie en commitment
  5. Sympathie
  6. Wederkerigheid
  7. Eenheid

Hoe pas ik dit toe op Jayno.nl
Om het conversiedoel, het genereren van meer transacties te behalen, ga ik een aantal beïnvloedingsprincipes van Cialdini toepassen op de website. Zij doen al het één en ander op het gebied van persuasive design, maar er zijn zeker nog verbeterpunten. Met name op het gebied van sociale bewijskracht, schaarste en sympathie.

Sociale bewijskracht
Te beginnen met sociale bewijskracht. Mensen zijn sociale wezens, ze baseren hun beslissingen op het gedrag en oordeel van anderen. Jayno.nl maakt op bepaalde gebieden al gebruik van sociale bewijskracht. Zo laten zij onder andere zien, dat hun website is beoordeeld door bijna 5000 bezoekers.

Uiteraard kan het principe sociale bewijskracht, door Jayno.nl, op meerdere gebieden worden toegepast. De productpagina’s zijn basic, maar overzichtelijk. Om in te spelen op het gedrag van de consument adviseer ik, om onder aan de pagina, producten te tonen die andere klanten ook bekeken. Zo krijgt de klant een overzicht van overige producten die Jayno.nl aanbiedt. Mensen worden beïnvloed door producten, die andere klanten ook bekeken.

afbeelding1
Voor toepassing social bewijskracht

afbeelding2
Na toepassing sociale bewijskracht

Ook ontbreken er nog product reviews van klanten op de huidige site. Bij het zien van positieve beoordelingen van andere klanten, krijgt de potentiële koper vertrouwen in het product. Daarom zou Jayno.nl zijn klanten, middels een email, kunnen aansporen om een review achter te laten op de site.

afbeelding3
Voor toepassing social bewijskracht

afbeelding4
Na toepassing sociale bewijskracht

Schaarste
Als mensen denken dat er nog maar een paar producten beschikbaar zijn, worden mensen hebberig. Hetzelfde geldt als een product alleen maar verkrijgbaar is, binnen een bepaald tijdsbestek. Er zit druk achter om eigenaar te worden van dit product. Klanten hebben kans om een product te bezitten, wat erg gewild is, denken ze.

Jayno.nl geeft op dit moment al aan of het product op voorraad is of niet. Door hieraan toe te voegen ‘er zijn nog maar een paar items beschikbaar’ creëer je verlangen bij de klant. De klant krijgt het gevoel dat hij nu moet toe slaan, anders zijn de producten uitverkocht.

afbeelding5
Voor toepassing schaarste

afbeelding6
Na toepassing schaarste

Het principe schaarste kan ook worden toegepast op de sale. Zij kunnen aangeven, dat de sale nog een x aantal dagen duurt. Over een aantal dagen zal deze unieke kans niet meer beschikbaar zijn. De klant zal het gevoel krijgen, dat hij deze kans niet mag missen.

afbeelding7
Voor toepassing schaarste

afbeelding8
Na toepassing schaarste

Sympathie
Mensen kiezen eerder voor iets waar ze een goed gevoel van krijgen of zich mee kunnen identificeren. Als iemand die zij kennen enthousiast is over een merk, is de kans groter dat zij dit ook worden. Op Jayno.nl gebeurt dit nog niet. Zij hebben nog geen specifiek imago en dragen nog niet bij tot een positief gevoel. Alles is op dit moment nog vrij basic.

Om sympathie voor Jayno.nl te creëren, adviseer ik om een influencer in te zetten waar de doelgroep (ouders) zich mee kunnen identificeren. Door bijvoorbeeld de favoriete items van een influencer met kinderen in de spotlight te zetten, zullen andere ouders sympathie krijgen voor Jayno.nl. De influencer vindt de webshop leuk, dus zullen mogelijke klanten dit ook sneller leuk gaan vinden.

afbeelding10
Voorbeeld van samenwerking met influencer (bron: Instagram Billie Rose) 

Jayno.nl is al op de goede weg en passen al een aantal technieken van Cialdini toe. Toch kunnen bovenstaande punten zeker nog verbeterd worden. Met mijn advies, vergroot Jayno.nl de kans dat meer bezoekers daadwerkelijk over zullen gaan op conversie. Het zijn kleine aanpassingen, die veel effect zullen hebben. Uiteraard kunnen deze tips ook op andere websites worden toepast.

Bronnen:

https://www.emerce.nl/best-practice/alle-7-cialdini-emailmarketing
https://www.comaxx.nl/ux-conversie/cialdini/
https://www.instagram.com/billierose/
https://www.jayno.nl

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *