De veranderingen in de muziekindustrie zijn niet altijd positief. Hoe kunnen we dit oplossen?

on

De grootste trend binnen de muziekindustrie momenteel is de individualisering van artiesten. Vroeger sloten artiesten zich snel aan bij een groot platenlabel. Tegenwoordig kiezen artiesten er sneller voor om bijvoorbeeld:marketing en releases zelf uit te voeren. Alleen hoe zit het nu precies met de verdeling van royalties? De vraag ligt bij het punt of artiesten wel de juiste royalties krijgen uitbetaald. Hoe kan het dat artiesten soms niet de juiste royalties krijgen uitbetaald? En hoe kunnen we dit probleem oplossen? De nieuwe technologie blockchain (bekend van o.a. Cryptocurrency) kan hier een oplossing voor bieden.

Streamingdiensten.

De opkomst van streamingdiensten als Spotify en Apple Music maken de verdeling van royalties (vergoedingen die iemand moet betalen om een muziekstuk te consumeren) moeilijker. Spotify werd in 2006 opgericht en gelanceerd in 2008. Sinds die tijd is er veel veranderd binnen de muziekindustrie. Eerder kocht men Cd’sen vinylplatenin de winkel. Uit cijfers van de Nederlandse branchevereniging voor de entertainmentindustrie (NVPI) blijkt dat het aandeel van streamingdiensten in de totale omzet van de muziekindustrie (in Nederland, in 2017) 64% was. Bovendien is dat een stijging van 9% ten opzichte van 2016. Streamingdiensten zijn dus hard aan het groeien.

Streamingdiensten richten zich vooral op het gemak voor de consument. De missie van Spotify is dan ook vooral gericht op de consument. ‘Mensen toegang geven tot alle muziek die ze willen horen wanneer ze het willen horen, in een legale en toegankelijke manier.’ Gezien streamingdiensten prima toegankelijk zijn voor consumenten, kun je als artiest via de diensten makkelijk een groot publiek bereiken. Alleen zorgt dit er tegelijkertijd ook voor dat de verdeling van royalties bij de streamingdiensten komt te liggen. Dit is nogal een ingewikkeld proces en ik zal verder uitleggen waarom.

Door de komst van het internet en sociale media kunnen artiesten wereldwijd nu makkelijker met elkaar in contact komen. Dit zorgt ervoor dat er steeds vaker door meerdere (internationale) artiesten aan één muziekstuk wordt gewerkt. Aan sommige muziekstukken werken wel vier á vijf artiesten tegelijk. Vervolgens hebben al deze artiesten recht op royalties. Bovendien heeft het label waaronder het muziekstuk is uitgebracht ook recht op een deel van de opbrengsten. Daarnaast zorgen internationale samenwerkingen ook voor moeilijkheden bij de verdeling van royalties. Elk land hanteert andere wet- en regelgeving waardoor bijvoorbeeld:auteursrechten overal anders gehandhaafd worden.

Individualisering.

Dan hebben we nog de individualisering. Vanuit het perspectief van de artiesten is individualisering een plus punt. Waar vroeger een platenmaatschappij marketing, sales en distributie voor je regelde, kun je dat nu allemaal zelf doen. Internet, sociale mediaen bijvoorbeeld streamingdiensten zorgen ervoor dat dit mogelijk is. Het voordeel van werken met een platenmaatschappij is dat zij de royalty’s regelen en de artiesten uitbetalen. De individualisering zorgt ervoor dat artiesten dit zelf moeten regelen. Het nadeel hiervan is dat wanneer streamingdiensten de fout ingaan, de artiest hier de dupe van is. Dit is een punt waar iets moet veranderen!

Blockchain.

Blockchain is een technologie die hier een oplossing voor biedt. Blockchain is momenteel de veiligste vorm van databases en daarom zien bedrijven hier veel potentie in. Een blockchain is een ketting die bestaat uit een reeks van blokjes waar data in is opgeslagen. In het geval van cryptocurrency is de data in een blokje een transactie tussen twee personen. Elk blokje bevat een unieke code én de unieke code van het blokje ervoor in de ketting. Dit zorgt ervoor dat alsje data in een blokje wilt aanpassen de hele ketting moet worden aangepast. Bovendien bevat iedereen die deelneemt aan de blockchain een volledige kopie ervan. Zodra je dus een blokje wilt aanpassen moet er door andere personen toestemming gegeven worden. Dit zorgt er dus voor dat het systeem buitengewoon veilig is.

Hoe zou een blockchain geïmplementeerd kunnen worden binnen de gehele muziekindustrie? Op deze vraag kun je verschillende antwoorden geven. Streamingdiensten kunnen een blockchain implementeren om de auteursrechten van de artiesten te waarborgen. Hierdoor ontvangt iedere artiest de royalties die zijn afgesproken. Dit is alleen een lastige oplossing, want er zijn verschillende streamingdiensten. Er zouden dan dus ook verschillende blockchains ontwikkeld moeten worden.

Blockchain-based platform.

Naar mijn mening is de ideale oplossing voor de muziekindustrie een gloednieuw platform op basis van blockchaintechnologie. Je zou het platform kunnen vergelijken met een enorme encyclopedie waarin alle gegevens betreft muziekstukken en artiesten zijn opgeslagen. Inclusief metadata, rechthebbenden en platenmaatschappijen. Artiesten kunnen hun nieuwe muziekstukken zelf óf via een platenmaatschappij laten toevoegen. Vervolgens kunnen streamingdiensten en andere distributeurs van muziek gebruik maken van het platform om de juiste royalties uit te betalen.

muziek-blockchain-infographic

Blockchaintechnologie is dus een van de manieren waarop de muziekindustrie verbeterd kan worden. Elke artiest krijgt hierdoor de juiste beloning voor zijn werk. Misverstanden over auteursrechten kunnen de wereld uit geholpen worden en voor streamingdiensten wordt het makkelijker de royalties uit te betalen. Bovendien zorgt het dat de individualisering binnen de muziekindustrie in goede banen wordt geleid.

 

Bronnen:

Eigenraam, A. (2018, April 24). Omzet muziekindustrie stijgt vooral door online streaming. Opgeroepen op 2018, van NRC.nl: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/24/omzet-muziekindustrie-stijgt-vooral-door-online-streaming-a1600649

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *