Do’s and don’ts van branded video content

on

Branded content video’s gaan vaak hand in hand met storytelling. Het is de bedoeling dat je met een branded content video een verhaal neerzet die los staat van wat je als bedrijf verkoopt. De video moet draaien om het versterken van je merkbeeld. Het belangrijkste ingrediënt voor een branded content video is geloofwaardigheid. Alleen geloofwaardige, likeable video’s zullen daadwerkelijk je merkbeeld versterken. Waar moet je dan precies op letten als je een branded content video gaan maken? Graag heel ik met jullie dé do’s and don’ts van branded content video’s.

Do: focus je op het verhaal
Het allerbelangrijkste van branded content is dat je je focus legt op het verhaal dat je wilt gaan vertellen. Het produceren van een advertentie video is gemakkelijk, alleen is een advertentie creëren niet het doel van branded content. Advertenties en branded content zijn twee begrippen die vaak door elkaar worden gehaald. Branded content gaat over het vertellen van een verhaal dat los staat van wat je als merk verkoopt. 

Don’t: Overbrand
Kies niet voor sluikreclame, het is heel verleidelijk om in een video die niet om het merk mag draaien toch te kiezen voor allerlei vormen van reclame. Gebruik geen logo’s in de video, noem de bedrijfsnaam niet, dit zijn allen dingen die afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van het verhaal dat je probeert te vertellen. Je mag je bedrijf wel noemen, maar doe dit pas aan het einde van de video.

Do: Vertel een uniek verhaal
Als je wilt dat een kijker jouw video aanklikt en afkijkt is het belangrijk dat je een uniek verhaal verteld. Bij video branded content kun je het best inspelen op de emotie van de kijker. Als mensen iets voelen bij jouw video kijken zij het sneller af en zijn zij sneller geneigd deze te delen met vrienden.  Pas hier wel mee op en vertel niet zomaar een zielig verhaal. Uit onderzoek blijkt dat video’s met een happy end het, het beste doen.

Do: Maak een korte video
Uit onderzoek blijkt dat social mediagebruikers niet naar lange video’s kijken. Ze hebben er de tijd niet voor, of verliezen gaandeweg de interesse. Voor branded video content is de vuistregel dat de video niet langer mag zijn dan negentig seconden. Wel is het belangrijk dat je dit aanpast aan het medium waarop je de video plaatst. Zo zijn video’s die veel bereik hebben op Instagram gemiddeld een stuk korter.

Don’t: Vertel het verhaal wat je denkt dat jou doelgroep wilt horen
Dit is geen goed uitgangspunt voor een branded content video. Er is altijd inzicht nodig in de interesses van je doelgroep. Doe voorafgaand onderzoek naar je doelgroep. Wat zijn hun interesses? Waar kijken zij graag naar? Wat vinden zij entertainend? Door antwoord te zoeken op deze vragen kun je een video maken die bij je doelgroep interesse zal opwekken. Zij zullen je video bekijken omdat ze het interessant vinden en iets willen leren over een onderwerp die zij echt leuk vinden.

Do: Laat echte mensen het verhaal vertellen
Video content komt veel echter over als het wordt verteld door een expert. Een video wordt pas echt interessant om naar te kijken als het wordt verteld door iemand die er met passie over spreekt. Als je een uitleg video maakt en hiervoor een acteur of een influencer inhuurt en deze laat praten over een onderwerp waar hij of zij niets vanaf weet, dan komt dit niet geloofwaardig over. Geloofwaardigheid is een van de belangrijkste ingrediënten als het over branded content gaat.

Do: Zorg voor een eigen design
Omdat de branded content video los staat van de normale content, is het verstandig om een videostijl te kiezen. Deze stijl kun je dan aanhouden voor al je branded content video’s, zodat ze toch herkenbaar zijn op sociale kanalen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het filmen vanuit een vaste hoek en kun je gebruik maken van een filter over je geschoten beeldmateriaal. Als je ervoor kiest om geen handtekening te geven aan je video’s is de kans groot dat zij zullen verdwijnen in de massa van ‘normale’ video’s.

Wil je meer lezen over branded video content? Dat kan! In mijn artikel Branded video content: een succesvoorbeeld leg ik je aan de hand van een succesvoorbeeld uit waarom branded content belangrijk is.

 

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *