Branded video content: een succesvoorbeeld

on

Branded content is content die wordt ingezet om het merkbeeld te versterken. Deze content kan bestaan uit teksten en video’s. Wat je tegenwoordig het meest op social media ziet is branded video content. Deze video’s worden ingezet om de kijker te entertainen of te informeren. Het begrip branded content wordt vaak verward met een advertentie. Bij een advertentie staat de commerciële boodschap centraal. Dit is bij branded content niet het geval, want branded content gaat puur alleen over het neerzetten van het merkbeeld. Graag deel ik met jullie een succesvoorbeeld een bedrijf die branded video content op een goede manier inzet.

Deliveroo
Deliveroo staat er om bekend regelmatig video’s op Facebook te plaatsen die in het eerste oogopslag niet direct te maken hebben met wat zij doen. Deliveroo biedt namelijk klanten de mogelijkheid om eten van lokale restaurants bij hen thuis te bezorgen. De bezorger brengt het eten van het restaurant op de fiets naar je toe. Via de app kun je als gebruiker precies zien waar de bezorger zich bevindt. Dit is een zeer sterk concept. Wat het bedrijf nog sterker maakt, is dat zij goed gebruik maken van branded video content op sociale mediakanalen.

Branded ramen noodle video
Zij maken heel slim gebruik van branded video content om zo het merkbeeld te versterken. De video’s die zij plaatsen zijn vaak entertainende video’s die wat uitleggen. Zo plaatsen zij op 19 oktober een branded video van een Aziatische man die demonstreert hoe je eigenlijk ramen noodles hoort te eten.  Je ziet hem binnen 30 seconden uitleggen hoe je de stokjes goed hoort vast te houden, dat je de toppings die boven op het gerecht liggen moet mixen met de ramen noodles die onderop in de kom liggen en dat het vervolgens belangrijk is dat ze hard worden opgeslurpt.

Schermafbeelding 2018-10-31 om 17.40.47

Goed voorbeeld omdat?
Dit is een goed voorbeeld van branded content omdat de commerciële boodschap hier niet centraal staat. Het doel van de video is niet het stimuleren van de verkoop. De video is gemaakt om te informeren en te entertainen. Dit doen zij door op een leuke manier een lichtje te schijnen op een ervaren ramen noodle eter. Als kijker raak je geïnteresseerd, omdat je alleen informatie ontvangt over hoe je ramen noodles hoort te eten. Iets wat een hele opgave is als je het goed wilt doen. Tijdens de korte informatieve branded video zie je geen logo’s van Deliveroo in beeld verschijnen. Ook wordt in de video de huisstijl van het bedrijf niet aangehouden. Deliveroo staat bekend om zijn fel lichtblauwe bijna fluoriserende kleur, die je bijvoorbeeld wel duidelijk terug ziet komen in de commerciële geanimeerde video’s. Je kunt in een oog opslag zien dat de branded content video’s geheel op zich zelf staan. Toch leveren zij een zeer belangrijke bijdrage aan het merk. Ze verhogen bijvoorbeeld de engagement, deze video heeft 900 reacties opgeleverd. Daarnaast is het bereik belangrijk om naar te kijken. Deze video heeft 8,9 maar liefst duizend mensen bereikt, terwijl een commerciële video over korting op de Amerikaanse gerechten door 282 mensen gezien is. Doordat branded content video’s een veel groter bereik hebben creëer je automatisch naamsbekendheid en als de video goed wordt ontvangen, een positief merkbeeld. De 8,9 duizend kijkers hebben ook allen een mening gevormd. Ze vonden het nuttig, interessant en zouden een keer ramen noodles op dezelfde manier willen proberen te eten. Of ze vonden het leuk en willen de techniek graag delen met een vriend die een dramatische noodle eter is. Het belangrijkste is dat zijn onbewust in aanmerking zijn gekomen met een branded content video van Deliveroo en hier zelf een emotie bij hebben gevormd.

Wat heb je eraan
Veel bedrijven zetten liever advertenties in omdat zij denken dat het stimuleren van de verkoop hetgeen is wat je het best kunt doen. Hier zit natuurlijk wel een vorm van waarheid in, want verkoop en omzet zijn natuurlijk zeer belangrijk. Alleen werken advertenties in de praktijk minder effectief dan een branded content video. Branded content video’s zorgen er namelijk voor dat mensen op de langer termijn frequent bij je blijven bestellen. Puur alleen omdat door de branded content zij een positieve associatie hebben met jouw merk. Terwijl een advertentie daarentegen alleen zal zorgen voor een eenmalige aankoop.

Wil je meer lezen over branded video content? Dat kan! In mijn artikel Do’s and don’ts branded video content leg ik je alles uit over waar een goede video uit moet bestaan.

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *