Hoe je met hub video content kan zorgen voor klantbinding?

on

Een van de eerste hypes op social media waren toch wel de viral video’s. Om een viral video te creëren had je ten eerste veel geld nodig, daarbij moest het heel schokkend of heel grappig zijn om alle social media platforms op hol te laten slaan. Maar als de magie rondom de video eenmaal weg was, waren er ook opeens geen bezoekers meer. Hoe zorg je er nou voor dat je met je video content toch terugkerende bezoekers krijgt? Het antwoord is simpel: hub-content!

3H model
Hub content is een onderdeel van het 3H model van Google. Dit model is een online content strategie met richtlijnen voor marketeers om een trouwe achterban te creëren. De viral video’s vallen onder Hero content, dit zijn video’s die je een paar keer per jaar kan inzetten om veel impact te maken en een grote doelgroep te bereiken. De laatste H van het 3H model is Hygiene ofwel help content. Hygiene content is vaak informatief en gaat hand in hand met SEO. Al deze vormen van videocontent zijn nuttig, erg nuttig, maar om je doelgroep terug te laten komen is hub toch de beste manier.

hero-hub-hygiene-770x433
Bron: frankwatching.nl

Engagement
Denk aan wat mensen terugtrekt naar hun favoriete kranten en tijdschriften. Je kunt nieuwe lezers aantrekken door een spannende cover, maar trouwe lezers komen terug voor reguliere series, columns en strips. Deze onderdelen kennen ze, kijken ze naar uit en associëren ze met het tijdschrift/krant. Zo is dat ook met video content. Hub video content is gericht op engagement met de klanten/kijkers. Als de kijkers weten dat er elke vrijdag weer een nieuwe video komt, kijken ze daar naar uit en zullen ze bijna altijd terugkeren.

Hub video content is vooral bedoeld voor je bestaande klanten en eventueel nieuwe klanten die je aan je bedrijf/merk wilt binden. Je richt je dus vooral op een specifieke doelgroep en zoekt daar contact mee. Door hub video content kunnen deze bestaande klanten jouw bedrijf/merk beter leren kennen en meer inzicht krijgen in waar hun producten/diensten vandaan komen. Er zijn verschillende soorten manieren om hub video content in te zetten, daar ga ik in de volgende alinea’s verder op in.

Vlogs
Een van de bekendste manieren om hub video content in te zetten is door middel van vlogs. Vlogs zijn video blogs die vaak op een vast tijdstip/moment worden gepubliceerd, en dus vaak dagelijks of wekelijks terug kunnen komen. Dit kan je doen door een eigen YouTube kanaal aan te maken, en deze video’s ook eventueel plaatsen op social media.

Google maakt zelf ook gebruik van hub content, zo hebben ze een format genaamd ‘G Suite’ waarin ‘Googlers’ elke week een video plaatsen met nieuwe tips & tricks over hun verschillende diensten.

gsuite

Dit kan je ook toepassen op je eigen bedrijf/merk. Zo kan je wekelijks een vlog plaatsen waarin je telkens weer een nieuw onderwerp belicht, en de kijker je bedrijf/merk laat leren kennen.  Een vlog is vaak vlot en houdt de aandacht goed vast, daarbij kan je je ook richten op specifieke kijkers en voelen zij zich meer betrokken bij het bedrijf/merk.

Behind-the-scenes
Een andere manier om gebruik te maken van hub video content is door middel van behind-the-scenes video’s. Zo kan je wekelijks of maandelijks een kijkje achter de schermen geven bij jouw bedrijf/merk. Je kan bijvoorbeeld de ene keer een kijkje achter de schermen geven bij het productieproces en een andere keer bij de start van een nieuwe campagne. Een goede manier om deze video’s te plaatsen is door middel van livestreaming. In mijn vorige artikel heb ik geschreven over hoe je livestreaming het beste kan gebruiken. In dit geval kan je deze terugkerende content elke week/maand live delen met je klanten. Zo kunnen de klanten gelijk feedback geven en kijken ze elke week/maand weer uit naar een nieuwe livestream, daarbij kan jij hier weer waardevolle informatie uit halen.

Goede mix
Het is niet altijd gemakkelijk om video content voor je te laten werken, het vereist creativiteit, inzicht in de doelgroep, sterke ideeën en een goed uitvoering. Dit kan je doen door een van de 3H’s fanatiek in te zetten, of te zorgen voor een goede mix aan video content. Je kan echt wel een keer groots uitpakken met een viral video, als je er maar voor zorgt dat je het hele jaar rond je klanten bereikt en ervoor zorgt dat deze klanten ook daadwerkelijk terugkeren. Dit kan je bereiken door hub video content efficiënt in te zetten en af en toe gebruik maken van de andere 2 H’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *