Een influencer campagne voor elk budget

on

Door de komst van sociale media is er een fenomeen geboren, de influencer. Bedrijven bouwen hele campagnes om deze mensen heen omdat ze heel veel invloed uit kunnen oefenen op hun volgers. Maar de Anna Nooshins en Yara Michels zijn zeker niet voor alle bedrijven te betalen. Voor bedrijven als H&M, Zara en ASOS is dit natuurlijk geen probleem. Ga er maar vanuit dat die een mooi budget hebben voor een influencer campagne. Maar hoe zit het dan met de kleinere bedrijven onder ons. Denk aan boetiekjes, start-ups en speciaalzaken.

Bij macro-influencers liggen de tarieven voor een campagne erg hoog. Kies je voor een influencer met meer dan 100.000 volgers, dan kun je er alvast vanuit gaan dat je minimaal €5.000 voor een simpele campagne of post kwijt bent. Wil je een full-on campagne, dan kan je kijken naar bedragen van meer dan een ton. Ook met een minder groot budget kan je een goede influencer campagne opzetten. De micro-influencers maken dit mogelijk. ‘Micro-influencers?’, hoor ik je denken. Ja die bestaan. Dit zijn mensen die ongeveer 1.000 tot 10.000 volgers hebben en hun diepgaande passie met hun opgebouwde community delen.

Bij micro-influencers spreek je al snel over een community in plaats van over volgers. Dit komt doordat de micro-influencers zo een hechte band hebben met hun volgers, dat het eerder een nauwe gemeenschap is, dan een groep mensen die iemand volgt. Er is altijd veel interactie met de influencer, maar ook met de volgers onderling. Mensen helpen elkaar in de reacties of ze geven elkaar complimenten. Er ontstaat als ware een online (anonieme) vriendengroep.

De micro-influencer wordt gezien als goede vriend of vriendin waar je jouw emoties, interesses en gedachten mee kan delen. Ze worden niet gezien als iemand die betaald krijgt om een product of dienst te promoten, zoals vaak het geval is bij de macro-influencers. Wanneer de micro-influencer aangeeft dat dit product of dienst goed is, dan wordt dat geloofd. Het is immers een vriend of vriendin die dit zegt en geen organisatie die reclame maakt. Die betrouwbaarheidsfactor komt doordat de micro-influencers authentiek zijn. Daarnaast is het makkelijk om jezelf in hun te verplaatsen, doordat hun levens lijken op een normaal leven en niet op die van een celebrity.

Wanneer je een campagne met een micro-influencer start, dan merk je meteen dat zij echt achter jouw product, dienst of merk staan omdat ze anders de campagne niet hadden gestart. Door het enthousiasme dat zij voor het product, merk of dienst hebben geven ze veel eigen, extra input voor de campagne. Deze authenticiteit en het oprechte enthousiasme zorgt ervoor dat de campagne betrouwbaar overkomt bij de community van de influencer.

Ondanks het feit dat macro-influencers veel volgers hebben en daarmee ook een groot bereik kunnen creëren, betekent het niet meteen dat ze de meeste engagement genereren. Uit onderzoek van Markerly uit 2016 is gebleken dat mensen met minder dan 1.000 volgers gemiddeld 8% likes en gemiddeld 0,5% comments genereren. Dat lijkt misschien niet veel, maar als je kijkt naar de percentages van mensen met meer dan een miljoen volgers, dan ligt het like percentage op gemiddeld 2% en het comment percentage gemiddeld op 0,08%. De micro-influencers zweven daar tussenin. Mensen met een volgeraantal tussen de 1.000 en 10.000 generen gemiddeld 4% likes en gemiddeld 0,27% comments. Dat is beduidend hoger dan bij de macro-influencers.

Een merk die het gebruik van micro-influencers goed heeft begrepen, is Daniel Wellington. Het Zweedse horlogemerk dat in 2011 is opgericht, is het eerste bedrijf die zijn marketingcampagne volledige op influencers baseerde. Het merk stuurde de horloges op naar verschillende influencers verspreid over de hele wereld, op voorwaarde dat zij een foto met het horloge zouden plaatsen op hun Instagram. De horloges werden niet alleen naar influencers gestuurd die zich op mode richten, maar ze werden ook naar influencers gestuurd die zich bijvoorbeeld focussen op dierenfilmpjes of games. Deze variatie aan het ‘soort’ influencers heeft er mede voor gezorgd dat deze campagne viraal ging. Sinds de start van de campagne heeft de gebruikte tag meer dan 1,9 miljoen Instagram berichten opgeleverd. Daarnaast heeft de Instagrampagina van Daniel Wellington 4,3 miljoen volgers. Met dit volgeraantal is het een van de meest gevolgde merken op Instagram.

Het is belangrijk om te kijken welk doel de influencer campagne gaat hebben. Wil je snel een groot bereik creëren? Dan ben je misschien beter af met de dure macro-influencers. Maar wil je een community opbouwen of een goede, diepgaande relatie met je doelgroep starten? Dan is het beter om gebruik te maken van de betaalbare micro-influencers. Wil je meer weten over hoe je een goede micro-influencer campagne start? Lees dan mijn artikel De vijf stappen voor een goede micro-influencer campagne.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *