Als brand een relatie creëren met Generatie Z

Wanneer ik scroll door mijn tijdlijn op Instagram vliegt de ene na de andere sponsored post om mijn oren. Ik bekijk de foto, like het en scroll verder. Het gebeurt maar zelden dat ik een foto zie die mij echt aanspreekt of waar ik mijn vrienden en familie over vertel. Dit is toch eigenlijk gek? Een succesvolle campagne gaat niet over het bereik, maar over de reacties en het daadwerkelijk aanzetten tot een actie. Hoe verbind jij jouw merk nou aan Generatie Z?

Generatie Z in een notendop
Voordat je uberhaupt een campagne gaat starten, gericht op Generatie Z, is het natuurlijk belangrijk om te weten wie zij precies zijn. Vaak worden ze verward met de millenials maar dit is niet dezelfde doelgroep. Generatie Z is geboren vanaf 1995. Generatie Z groeit op in een wereld die op krabbelt uit een economische crisis en te maken heeft met terroristische aanslagen. Ze vertrouwen grote merken en multinationals amper. Over uitgaves denken zij goed na, Snapchat en Instagram zijn de populairste social media en de gemiddelde spanningsboog is 8 seconde. Veel informatie maar erg inhoudelijk is het niet. Aan wat voor content heeft deze generatie behoefte? Ze houden van authentieke content. Wanneer ik aan een expert uit deze wereld vraag wat een merk moet hebben om Generatie Z te bereiken, vertelt zij mij het volgende: ‘Zorg voor een unieke ervaring voor het publiek. Ik denk dat dit heel belangrijk is als jij jouw achterban of doelgroep wil bereiken, of met name Generatie Z, wat een groep is die enorm veel content naar zich toe gegooid krijgt. De hele dag door zien zij content die merken, contentmakers of zijzelf maken. Je moet daarom als brand met iets spraakmakends komen om entertaining te kunnen zijn. Ik geloof dat je dat kan door een unieke ervaring of belevenis te creëren die ze niet zomaar alledaags tot zich kunnen nemen’.

Grote misstap
Influencers worden meteen opgeroepen wanneer er wordt gepraat over het bereiken van Generatie Z, maar moet je altijd een Influencer betrekken bij je campagne om deze generatie te bereiken? Nee, het helpt natuurlijk wel mits je weet hoe je de Influencer moet inzetten. Door vele bedrijven worden er nog grote fouten gemaakt als het aankomt op het inzetten van influencers tijdens een campagne. Ten eerste voelen marketeers zichzelf vaak nog jong en denken Generatie Z goed te kennen. Dit is een grote misstap die zij maken, omdat je jezelf nog jong voelt kan je niet denken dat je de jonge generatie begrijpt. Je hebt mensen uit deze generatie nodig om ze écht te begrijpen. Een andere fout die veel marketeers maken, is dat zij niet snappen wat nou echte invloed is. Je ziet tegenwoordig dat veel influencers gekochte followers hebben. Merken laten zich leiden door het aantal volgers, maar weten vaak niet hoe ze aan deze volgers zijn gekomen. Ook moet een Influencer fit hebben met je merk wil je alles uit je merk en verhaal kunnen halen, als deze fit niet klopt sla je de plank bij de eerste stap al mis. Wat ook veel gebeurt is het inzetten van een Influencer ‘omdat iedereen het doet, want het is hip’. Een Influencer moet wel toegevoegde waarde aan jouw campagne hebben.

Een geslaagd voorbeeld
Evert_45 van KPN is een voorbeeld van een campagne waarbij de boodschap goed is overgekomen op Generatie Z. Het merk KPN staat voor: het verbinden van mensen. Doordat er steeds meer mensen die de oorlog meegemaakt hebben, sterven, wilde KPN hierop inspelen. Zij willen namelijk dat de verhalen van de oorlog nog steeds doorverteld worden. Dit deden zij door voor het eerst een scripted serie op te nemen waarbij het echt lijkt dat een jongetje uit de tweede wereldoorlog aan het vloggen is. Een sterk punt van deze campagne is dat zij een hedendaagse content manier, vloggen, gebruikt hebben om informatie over te brengen over iets wat niet in deze tijd is gebeurt. De Influencerstratgie die zij hier bij hebben toegepast om uiteindelijk Generatie Z te gebruiken is erg slim. Een YouTube-kanaal met nul abonnees zal uit zichzelf nooit opeens duizenden abonnees of views krijgen. Door influencers te laten collabben met de acteur of door de video te mentionen op hun kanalen steeg het aantal views op de video ineens razendsnel. Er kwamen ook veel reacties op de video, veel mensen gaven aan hoe tof zij het vonden en dat is uiteindelijk wat je wil bereiken als merk. Hierbij laat KPN zien hoe belangrijk het is iets te maken wat écht een verhaal vertelt. Iets wat je door wil vertellen, want dat is uiteindelijk wat je als merk wil bereiken.

Niemand houdt van nep
Het belangrijkste wanneer je als merk een verhaal wil vertellen is dat je je inleeft in je doelgroep en voor ogen hebt wat je precies wil vertellen. Zorg er vervolgens voor, wanneer je een Influencer wil inzetten, hij of zij van nature op jouw verhaal aansluit. Maak het niet te commercieel want niemand houdt van commercials. Het belang van echtheid is groot, dat is waar Generatie Z behoefte aan heeft en zij prikken snel door neppe campagnes heen. Verplaats je in de doelgroep, wees oprecht en weet wat je wil.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s