Sluipreclame in het tijdperk van social media

Die leuke jongen waar je al een tijdje alles van in de gaten houdt heeft een nieuwe foto gepubliceerd. Met een ontbloot bovenlijf en aangespannen spieren houdt hij een kleurig zakje omhoog waar “Fittea” op staat. In het berichtje schrijft hij dat jij net zo fit kan zijn als hij, mits je ook het product koopt. Is dit te mooi om waar te zijn?

Mijn naam is Renato Coellar Orellana en ik ben mediaconsument én -producent. Ik kom steeds meer in aanraking met paid promotion of sluipreclame op social media omdat ik een zusje (13) heb die mij af en toe “coole” producten laat zien. Als ik wat onderzoek doe naar de producten zoals “Fittea” of “HiSmile” blijkt dat ze helemaal niet zo goed zijn als ze adverteren.

Bedrijven zoals Fittea gebruiken social media om reclame te maken voor hun producten. Dit erg logisch want bijna iedereen heeft wel een Facebook- of Instagramaccount. Het is voor velen dé manier om in contact te blijven met vrienden, familie en kennissen. Instagram is een social media die gebruikt wordt om foto’s & video’s te delen en geven gebruikers ook de mogelijkheid om op die van anderen te reageren. Veel jongeren laten zich inspireren door zogeheten “influencers”. Deze influencers zijn meestal erg mooi en proberen een idealistisch beeld te scheppen. Deze influencers prijzen vaak producten en diensten aan die zij goed vinden. Het komt steeds vaker voor dat influencers betaald worden door bedrijven om reclame te maken voor hun product.  Je kan het zien als een advertorial maar dan in beeld. Veel influencers zijn niet transparant en prijzen het product aan alsof ze er niet betaald voor worden. Veel jongeren hebben geen idee dat hun “idolen” betaald worden om het product aan te prijzen en geven hierdoor hun geld uit zonder te weten of het product echt werkt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s